Quantcast

Pasaulio lietuviai: valdžia turi rasti sprendimą dėl dvigubos pilietybės

Kelią, kaip įteisinti dvigubą pilietybę, turi parinkti šalies vadovai, o išeivija rems jų sprendimą, sako Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) atstovai.

„Kad pilietybės išsaugojimas taptų realybe, būtinai reikia politinio sutarimo, politinės valios. Tiek Seimas, tiek prezidentė, tiek Vyriausybė turi susitelkti ir rasti tą sprendimą“, – per spaudos konferenciją Seime penktadienį sakė Seimo ir PLB komisijos vadovas nuo išeivijos Rimvydas Baltaduonis.

„Kurį kelią pasirinkti, reikės nuspręsti Lietuvos vadovams, o mes visada palaikysime vieningą sutarimą. Dėl pilietybės vienybės tikrai neaukosime ir paremsime tą sprendimą, kurį pasirinks Lietuvos vadovai“, – kalbėjo JAV lietuvis R. Baltaduonis.

Jungtinės Karalystės lietuvių bendruomenės vadovė Dalia Asanavičiūtė irgi pabrėžė, kad sprendimo galia dėl daugybinės pilietybės įteisinimo – ne pasaulio lietuvių rankose, o Seimo.

Ir mes raginame Seimą apsispręsti ir išnaudoti visas galimybes, kad pasaulio lietuviai turėtų galimybę neatsisakyti ir išsaugoti savo  prigimtinę pilietybę.

„Ir mes raginame Seimą apsispręsti ir išnaudoti visas galimybes, kad pasaulio lietuviai turėtų galimybę neatsisakyti ir išsaugoti savo  prigimtinę pilietybę, kuri brangi tiek emociškai, tiek ir praktiškai“, – kalbėjo D. Asanavičiūtė.

PLB vadovė Dalia Henke pabrėžė, jog skelbiant referendumą dėl dvigubos pilietybės reikia ir aukščiausių vadovų, ir visų partijų sutarimo, nes sėkmingam referendumui reikia 1,3 mln. balsų „už“.

„Jeigu Lietuvos aukščiausioji valdžia – ir prezidentė, ir Seimo pirmininkas, ir premjeras, ir visos partijos – bus vieningos ir apsispręs, kaip lietuviai, gyvenantys užsienyje, galėtų išlaikyti pilietybę, PLB neturi kito kelio – eisime kartu, esame viena nedaloma tauta. Ir aš tikiuosi, kad tai bus sėkmė“, – sakė D. Henke.

Konstitucijoje įtvirtinta, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Ši Konstitucijos nuostata keičiama tik referendumu.

Konstitucinis Teismas (KT) anksčiau yra pažymėjęs, kad dviguba pilietybė negali būti paplitęs reiškinys, todėl Konstitucijai prieštarautų dvigubos pilietybės įteisinimas įstatymu tiems žmonėms, kurie išvyko iš šalies po nepriklausomybės atkūrimo.

Valstybės vadovai svarsto, kad referendumas dėl dvigubos pilietybės įteisinimo galėtų vykti kartu su prezidento rinkimais 2019 metais.

Pasaulio lietuviai baiminasi, kad paskelbus referendumą dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, jis neįvyktų, nes sprendimui priimti reikia ne tik daugiau kaip pusės piliečių dalyvavimo, bet ir daugiau kaip pusės visų piliečių balsų „už“. Išeivijos atstovai svarsto, kad dvibugą pilietybę būtų galima išsaugoti ir pakeitus Pilietybės įstatymą, tačiau KT keliskart yra pasisakęs, kad toks sprendimas įmanomas tik referendumu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
AR JŪS PATYS SAU UŽDAVĖTE TĄ KLAUSIMĄ---KAM JUMS TA ANTRA PILIETYBĖ.,KAIP JŪS ATLIKSIT TĄ PAREIGĄ,KĄ DUOSIT LIETUVAI?

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
"Pasaulio lietuviai: valdžia turi rasti sprendimą dėl dvigubos pilietybės" *** Kažin ar galima sugalvoti DURNESNĘ mintį?

Kada Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos

Kada Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos  portretas
Lietuvos Respublikos pilietis gali būti kartu ir kitos valstybės pilietis, jeigu jis atitinka bent vieną iš šių sąlygų: 1.Lietuvos Respublikos pilietybę ir kitos valstybės pilietybę įgijo gimdamas; 2.yra asmuo, ištremtas iš okupuotos Lietuvos Respublikos iki 1990 m. kovo 11 d 3.yra asmuo, išvykęs iš Lietuvos iki 1990 m. kovo 11 d. 4.yra 2 ar 3 punkte nurodyto asmens palikuonis. 5.sudarydamas santuoką su kitos valstybės piliečiu dėl to savaime (ipso facto) įgijo tos valstybės pilietybę; 6.yra asmuo, kuriam nesukako 21 metai, jeigu jis yra įvaikintas Lietuvos Respublikos piliečių (piliečio) iki tol, kol jam sukako 18 metų, ir dėl to įgijęs Lietuvos Respublikos pilietybę pagal Pilietybės įstatymo 17 straipsnio 1 dalį; 7.yra asmuo, kuriam nesukako 21 metai, jeigu jį, Lietuvos Respublikos pilietį, iki kol jam sukako 18 metų, įvaikino kitos valstybės piliečiai (pilietis) ir dėl to jis įgijo kitos
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių