Quantcast

Patarėja: prezidentas norėjo bendradarbiauti, o Vyriausybė pasirinko konfrontacijos kelią

Valdantiesiems konservatoriams vėl inicijuojant diskusijas dėl Lietuvos atstovavimo Europos Vadovų Taryboje (EVT), prezidento patarėja Asta Skaisgirytė teigia, kad šalies vadovas Gitanas Nausėda visuomet norėjo kartu su Vyriausybe spręsti užsienio politikos klausimus, tačiau ši nusprendė konfrontuoti.

„Akivaizdu tai, kad šita Vyriausybė nuo pat pradžios iš tikrųjų ėjo tokiu konfrontacijos keliu su prezidentu, dėl kokių priežasčių – aš nežinau, jie galėtų tą labiau įvardinti“, – antradienį Žinių radijui sakė A. Skaisgirytė.

Anot jos, norėta konfrontuoti kiekvienu klausimu, „bent tuose klausimuose, kurie yra šiek tiek sudėtingesni“.

„Nežinau, ar tai geriausias kelias sugyventi su prezidentu, turbūt, kad ne, ypač užsienio politikoje, kur aiškiai Konstitucijoje parašyta, kad užsienio politiką formuoja prezidentas ir įgyvendina kartu su Vyriausybe. Tai užsienio politikos lauke prezidentas norėjo įgyvendinti tą politiką kartu su Vyriausybe, o Vyriausybė pasirinko konfrontacinį kelią. Tai yra jos pasirinkimas“, – kalbėjo patarėja.

Klausimą, kas Lietuvai turėtų atstovauti EVT, valdantieji konservatoriai ėmė kelti dar laimėję Seimo rinkimus prieš kelerius metus.

Nežinau, ar tai geriausias kelias sugyventi su prezidentu.

Jie žada Seimo pavasario sesijoje registruoti įstatymo projektą, kur būtų apibrėžta, kada EVT valstybei turėtų atstovauti prezidentas, o kada ministras pirmininkas.

A. Skaisgirytė teigia, kad Prezidentūra ir toliau laikosi nuomonės, jog EVT šaliai turi atstovauti prezidentas.

„Gana keista, kad po trejų metų vėl šitas klausimas įmetamas į viešąją erdvę kaip diskusinis, tai kelia tam tikrų minčių – kodėl dabar, kodėl tokiu metu? Kai pradedi galvoti kodėl, visgi galbūt norima kažkokias rimtesnes problemas pridengti šita pseudoproblema. Galbūt ne taip kažkas gerai su žemdirbiais, su mokytojais ar socialinių problemų, kurios nesprendžiamos taip, kaip turėtų būti sprendžiamos. Tada įmeti į erdvę tokį klausimą, kur gali politologai toliau kalbėtis“, – sakė patarėja.

Konservatoriai sako, kad per Europos Sąjungos šalių lyderių susitikimus kartais svarstomi klausimai, susiję su Vyriausybės, ne prezidento kompetencija.

Šios iniciatyvos kritikai teigia, kad konservatoriai taiko dvigubus standartus, nes jų remiamai prezidentei Daliai Grybauskaitei patys užleido vietą EVT ir niekada iki šiol nekėlė šio klausimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NEDAUG LIKO TOMS BOBOMS VADOVAUTI

NEDAUG LIKO TOMS BOBOMS VADOVAUTI portretas
Tos BOBOS, su piemenėliu priešakyje liko nedaug ir bus jos savo vietoje - šiukšlių atliekų konteineriuose. Tai - geriausiu atveju....

Rinkimų agresyvi retorika?

Rinkimų agresyvi retorika? portretas
Šis Prezidentas tampa vis labiau autoritarizmo pavyzdžiu, kuris niekina vyriausybę, kiršina tautą.

Tautos balsas

Tautos balsas portretas
Balsuosim už Igną Vėgėlę. Tokios suirutės Lietuvoje dar nebuvo istorijoje.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių