Quantcast

Politikai sutarė siekti derybų dėl Rytų kaimynystės šalių narystės ES

  • Teksto dydis:

Lietuvos ir Lenkijos Parlamentinei Asamblėjai (PA) priklausantys politikai sutarė siekti, kad per abiejų šalių pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai būtų siekiama pradėti derybas dėl Moldovos, Sakartvelo ir Ukrainos narystės Bendrijoje.

Tokį sprendimą priėmė penktadienį nuotoliniu būdu vykusi 22-oji Lietuvos Seimo bei Lenkijos Seimo ir Senato narių asamblėja, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Asamblėjos vardu pasirašytame pareiškime numatoma siekti, kad per Lenkijos ir Lietuvos pirmininkavimą ES Tarybai 2025 ir 2027 metais asocijuotoms ES Rytų partnerystės šalims, t. y. Moldovai, Sakartvelui ir Ukrainai, būtų suteiktas šalių kandidačių į ES narius statusas ir pradėtos derybos dėl narystės ES.

„Rytų partnerystės šalių sėkmės pavyzdys yra strategiškai svarbus padedant kurtis demokratinei ir europietiškai Rusijai vietoj agresyvios, nedraugiškos, tarptautinius įsipareigojimus laužančios ir nuolatinę geopolitinę įtampą keliančios Rusijos Federacijos“, − sakoma Asamblėjos pareiškime.

Seimo vicepirmininkas, delegacijos Lietuvos ir Lenkijos PA vadovas Paulius Saudargas pažymėjo, kad abi šalys turi bendrą siekį užtikrinti saugią regiono kaimynystę ir remti Rytų partnerystės šalių eurointegracinius siekius.

Mūsų dėmesio centre ir toliau privalo išlikti mėginimai susidoroti su opozicija Rusijoje. Galiausiai, turime ir toliau remti Ukrainą.

„Palaikome baltarusių tautos apsisprendimą kurti savo šalies ateitį vadovaujantis demokratijos principais ir raginame Baltarusijos režimą nedelsiant nutraukti represijas prieš taikius žmones. Mūsų dėmesio centre ir toliau privalo išlikti mėginimai susidoroti su opozicija Rusijoje. Galiausiai, turime ir toliau remti Ukrainą“, – kalbėjo P. Saudargas.

Anot jo, siekiant šių tikslų svarbu stiprinti bendradarbiavimą gynybos ir saugumo srityje – tiek dvišaliu pagrindu, tiek bendradarbiaujant NATO.

Paskelbtu pareiškimu Asamblėja taip pat paragino Baltarusijos režimą nutraukti represijas prieš taikius žmones ir paleisti sulaikytuosius demonstracijose, paleisti į laisvę sulaikytus Baltarusijos lenkų mažumos lyderius, tarp jų – Baltarusijos lenkų sąjungos pirmininkę Andželiką Borys.

Asamblėja griežtai pasmerkė Rusijos veiksmus, prieštaraujančius tarptautinei teisei ir Rusijos prisiimtiems įsipareigojimams.

22-ąją parlamentinės asamblėjos sesiją rengė Lenkijos parlamentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

W

W portretas
Tikrai ten Lenku neykis,tai ne tokia liaudis kuri dziaugiasi ujama,be to tai nemaza valstybe su stipria ekonomika ir armija.

Nepriklausomoms valstybėms neria kilpą ant kaklo

Nepriklausomoms valstybėms neria kilpą ant kaklo portretas
Nepriklausomas valstybes kiša į IŠKRYPĖLIŲ maišą. Bus taip,kaip Lietuvai - greitai pirstelėti prašys Briuselio leidimo.

R

R portretas
Su Lenkais skaitosi visa europa ir ne tik,nes ji turi savo svaru zodi,Lietuva tai tikra pastumdele,kas ka liepia ta ir loja,reikia ar nereikia.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių