Quantcast

Prašo prezidento vetuoti įstatymą, įpareigojantį privalomai steigti seniūnijas

Šalies savivaldybės kreipiasi į prezidentą Gitaną Nausėdą prašydamos vetuoti Vietos savivaldos įstatymo pataisas, kuriomis Seimas siūlo įteisinti privalomą seniūnijų steigimą visose šalies savivaldybėse.

Savivaldybių teigimu, taip būtų pažeista tame pačiame įstatyme užtikrinama vietos savivaldos teisė – steigti seniūnijas arba jas panaikinti atsižvelgiant į savivaldybių funkcijas, materialinius bei finansinius išteklius, vietos sąlygas bei gyventojų interesus.

„Seniūnijos kai kuriose savivaldybėse labai reikalingos, ypač kaimiškose. Tačiau savivaldybės neturi būti verčiamos privalomai jų steigti. Tai visiškai pažeidžia jų teisę savarankiškai nustatyti savo administracinę struktūrą ir pareigą spręsti, kas geriausiai atitinka vietos gyventojų poreikius“, – sako Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius.

Dabar Lietuvoje seniūnijos yra įsteigtos 55 savivaldybėse. Seniūnijų nėra įsteigusios Klaipėdos, Alytaus, Panevėžio miestų, Neringos bei Visagino savivaldybės. Pagrindiniai didesniųjų savivaldybių argumentai dėl šio pasirinkimo yra pakankamai išvystyta transporto sistema bei tai, kad vis daugiau savivaldybių paslaugų teikiamos elektronine forma, todėl apskritai mažėja poreikis vykti ne tik į seniūniją, bet ir į administracijos patalpas.  

Savivaldybių teises ribojančios Vietos savivaldos įstatymo pataisos Seime jau buvo priimtos 2019 metais, tačiau tuomet jas vetavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių