Quantcast

Premjeras: susilaikykime nuo bandymų interpretuoti Antrojo pasaulinio karo pasekmes

Premjeras Saulius Skvernelis ragina susilaikyti nuo bandymų iš naujo interpretuoti Antrojo pasaulinio karo pasekmes, ypač kalbant apie žydų tautos kančias ir netektis.

„Kviečiu ir raginu visus susilaikyti nuo bet kokių mėginimų iš naujo interpretuoti Antrojo pasaulinio karo pradžios bei okupacinių režimų sukeltus brutalius padarinius Lietuvos valstybei ir piliečiams. Ypač tai svarbu prisiminti, kai kalbame apie žydų tautos kančias ir nepakeliamas netektis“, – penktadienį išplatintame pranešime teigia S. Skvernelis.

Sausio 27-ąją minint Holokausto aukų atminimo dieną ir 75-ąsias Aušvico-Birkenau koncentracijos stovyklos išlaisvinimo metines, Vyriausybės vadovas teigia, kad Holokausto kančių istorija vis dar tebėra negyjanti Europos žaizda.

„Lietuva taip pat patyrė šią tragediją. Šie tamsieji mūsų šalies istorijos puslapiai niekada nebus užversti“, – sako premjeras.

Anot jo, Holokausto aukų patirtų kančių atminimas įpareigoja visus piliečius bei politinius lyderius prisiimti bendrą atsakomybę, kad nusikaltimai žmoniškumui nepasikartotų.

Vyriausybė, kaip pažymima pranešime, lygiai prieš dvejus metus pritarė antisemitizmo apibrėžčiai, kurią Bukarešte 2016 metų gegužės 26 dieną vykusioje sesijoje priėmė Tarptautinis Holokausto atminties aljansas.

Šie tamsieji mūsų šalies istorijos puslapiai niekada nebus užversti.

„Visoms valstybės institucijoms ir šalies piliečiams siūloma atsižvelgti į šią apibrėžtį savo veikloje“, – teigiama pranešime.

S. Skvernelis pabrėžia, kad nėra ir negali būti vietos antisemitizmui Lietuvoje ir už jos ribų.

„Prezidentas Algirdas Brazauskas 1995 metų kovo 1-ąją per vizitą Izraelyje Kneseto narių akivaizdoje atsiprašė už „tuos lietuvius, kurie negailestingai žudė žydus, juos šaudė, trėmė ir plėšė“. Manau, kad jokios teisėkūros ar kitos iniciatyvos to nepakeis“,– teigia Vyriausybės vadovas.

„Mes didžiuojamės tais Lietuvos žmonėmis, kurie gelbėjo žydus, ir smerkiame tuos, kurie žudė. Negalime pamiršti to, kas buvo, ir negalime atleisti. Tačiau itin svarbu, kad tai niekada daugiau nepasikartotų“, – pabrėžia S. Skvernelis.

2020 metus Seimas yra paskelbęs Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais.

Pastaruoju metu Izraelio ir tarptautinėje žiniasklaidoje daug dėmesio sulaukė Seimo nario „valstiečio“ Arūno Gumuliausko pareiškimai, kad jis inicijuos Seimo rezoliuciją, kuri konstatuotų, jog Lietuvos valstybė ir lietuvių tauta nedalyvavo Holokauste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ar galima (ne)paneigt kad ir dabartiniuose vaikų dingimuose nėra žydiškų pėdsakų kvapo?.. :s

Kodel

Kodel portretas
Nutylima tai kad lietuviai šaudė žydus kai jie bėgo valtimis į Švediją Kai nuplukdydavo kol nebesimato kranto ir išmesdavo į jūrą o visą jų manta pasiglemzdavo Norėtų atsektu kas,bet ne lietuviai sventi

tai

tai portretas
>A Končiui. Bet ir išlankstei, sakai buvę žy.dšaudžiai ir baltaraiščiai policajai nuėjo ne į miškus, bet į "stribus" :))) Tamstai tik lobotomija padėtų :)
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių