Quantcast

Premjerė apie didesnių įmonių skiepijimą: nėra tikslinga kaupti vakciną

Didesnių įmonių skiepijimas leistų sunaudoti besikaupiančią „AstraZeneca“ vakciną, bet vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių skiepijimas išlieka pagrindiniu prioritetu, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

Aiškindama sprendimą leisti skiepytis didesniems kolektyvams, kol dar nebaigtos vakcinuoti prioritetinės grupės pagal amžių ir profesijas, I. Šimonytė teigė, kad „nėra tikslinga tą („AstraZeneca“) vakciną kaupti“.

„Čia yra du atskiri procesai ir tai reikia labai aiškiai suprasti. Per šias dvi savaites Lietuva gauna vakcinų „Pfizer-BioNTech“, „Modernos“ maždaug 120 tūkst. dozių, jei  šiomis vakcinomis bus paskiepyti žmonės 65+ amžiaus, mes turėsim bent vieną skiepą gavusių 70 proc. šitų žmonių“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Akivaizdu, kur yra prioritetai, prioritetai čia ir yra, tačiau šalia mes turime tą vakciną, kuri linkusi kauptis, ne be nelabai palankios viešos opinijos, manau, kad nėra tikslinga tą vakciną kaupti ir laukti masinės vakcinacijos, ten kur yra dideli kolektyvai, kur ji gali būti greitai panaudota“, – pažymėjo premjerė.

Ji teigė, kad įmonių skiepijimas būtų paralelinis procesas ir netrukdytų pagrindiniam prioritetui – vyresnio amžiaus žmonių vakcinavimui.

„Jei žmonės norės skiepytis, paraleliai, (šalia) pagrindinio proceso, kur žinoma, kad yra vyresnio amžiaus žmonės, manau, kad tuos dalykus galima puikiai suderinti. (...) Tai vakcinai, kurios yra didesni kiekiai susikaupę  arba kaupiasi, jos sunaudojimui didesnių kolektyvų skiepijimas galėtų būti puikus papildomas procesas, tikrai ne pagrindinis“, – kalbėjo premjerė.

Sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad kviečiamos vakcinuotis įmonės, turinčios ne mažiau kaip šimtą darbuotojų.

Vėliau ministerija patikslino, kad šių įmonių darbuotojai bus vakcinuojami tik likus vakcinų po atitinkamą savaitę skiepijamos prioriteto grupės.

Anot SAM, įmonių darbuotojai gali rinktis bet kurią vakciną, tačiau tikėtina, kad šiuo metu greičiau bus vakcinuoti asmenys, norintys skiepytis „Vaxrevria“, anksčiau vadinta „AstraZeneca“ vakcina.

Lietuva iki šiol yra gavusi 717 tūkst. 245 vakcinos dozes, visos jos pristatytos į skiepijimo centrus. Juose iki šiol sunaudotos 596 tūkst. 505 dozės.

Šiuo metu yra 120 tūkst. 740 kol kas nepanaudotų vakcinos dozių.

Techninis sprendimas dėl Imuniteto paso

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė sako, kad techninis sprendimas dėl Imuniteto paso kitą savaitę jau gali būti aiškus.

Pasak premjerės, daugiausia klausimų šiuo metu kyla dėl neigiamo testo pripažinimo.

„Yra didesnis ginčas, ar tokio paso naudojimui požymis galėtų būti ne tik persirgimas ir vakcinacija, o ir neigiamas testas. Kai kam atrodo, kad turėtų būti ir kad valstybė turėtų už tai sumokėti. Tarkime, jei būtų nuostata, kad su Imuniteto pasu žmonės gali eiti vakarieniauti viešojo maitinimo įstaigose, tai nežinau, ar mokesčių mokėtojai norėtų būtinai sumokėti už tai, kad kažkas pasidarytų testą, kad nueitų į barą. O jeigu už tą testą reikėtų mokėtis pačiam, tai tada eiti į kiną su testu, kuris kainuoja brangiau nei kino bilietas, pasidaro kita problema“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, ekspertai nerekomenduoja neigiamo testo laikyti vienu iš požymių tokio paso naudojimui.

„Testo klausimas yra diskusinis. Žinau, kad danai tai padarė, mūsų ekspertai to nerekomenduoja. Jeigu tai daroma ir nustatomas trumpas testo galiojimo laikas – tarkime 24 valandos – turint minty, kiek žmonių testuojama dabar dėl epidemiologinės situacijos, žmonėms gali būti sudėtinga taip greitai atsakymą turėti“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė I. Šimonytė.

„Nenorime sukurti kažko, kas neveikia, bet techninis sprendimas, manau, kitą savaitę bus aiškus“, – pridūrė premjerė.

Pasak jos, ekspertai jau yra pateikę rekomendacijas dėl vakcinavimo ir persirgimo klausimų.

„Dėl vakcinavimo ir persirgimo turime ekspertų rekomendacijas, kokį žmogų būtų galima tikrinti pagal požymius, kiek laiko jau turi būti praėję nuo vakcinavimo arba kiek laiko po ligos diagnozavimo“, – sakė I. Šimonytė.

Pasak jos, dar vyks diskusijos, kokiose veiklose ir kiek plačiai Imuniteto pasas galėtų būti taikomas.

Antradienį Laisvės partijos frakcija po susitikimo su sveikatos apsaugos ministru Arūnu Dulkiu skatino Vyriausybę nedelsiant pradėti įgyvendinti nacionalinio Imuniteto paso idėją, kuri, pasak Laisvės partijos atstovų, leistų atverti verslus ir gauti paslaugas vakcinuotiems, persirgusiems arba testuojamiems asmenims.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nu tai aišku

nu tai aišku portretas
tiek išleista eurų, prisiimta paskolų ir užpirkta to šlamšto. Reikia SKIEPYT... Vat tik ne visi puola stačia galva tai daryti. Todėl ir bandoma sukurti visokius pasus ir suskirstyti žmones į privilegijuotus ir ne. Ko ne fašizmas? Sužymėkite nepaskiepytus geltonom šešiakampėm ant nugarų, urodai jūs
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių