Quantcast

Premjerė: įgyvendinti EŽTT sprendimą dėl LGBTQI yra valstybės savigarbos klausimas

Valstybės savigarbos klausimas yra įgyvendinti Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą dėl draudimo nepilnamečiams pasakoti apie LGBTQI šeimas, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Man atrodo, kad tai yra mūsų valstybės savigarbos klausimas ištaisyti tuos dalykus“, – antradienį Seime žurnalistams sakė ji.

Vyriausybės vadovės teigimu, situacija yra labai aiški – yra Strasbūro teismo sprendimas ir jį reikia įvykdyti, nors prognozavo, kad projekto svarstymas gali sukelti nereikalingų aistrų.

„Jeigu kas nors turės kokių nors išmintingų pasiūlymų dėl redakcijos ar dėl ko, matyt, Seime galima tuos dalykus svarstyti jau praėjus pateikimą. Bet ko turbūt labiausiai tikiuosi, deja, tai tokios diskusijos ne į temą, kur kai kurie prelegentai tiesiog naudosis šiuo įstatymu, kaip ir kitais įstatymais ar tai būtų Civilinės sąjungos, ar Stambulo konvencija, kalbėti savo dalykus šalia temos“, – teigė I. Šimonytė.

Ji neatmetė galimybės, kad pataisos priėmimas gali užtrukti, bet pabrėžė, kad EŽTT sprendimą vis tiek reikės įgyvendinti.

„Taip jau gyvenime būna, kada teismas (EŽTT – BNS) priima sprendimą, ilgiau ar trumpiau užtrunka, bet vis dėlto mes savo nacionalinius įstatymus bandome pakeisti. Tarkime, buvo byla dėl Pakso kandidatavimo, ką begalvočiau apie Rolandą Paksą, vis dėlto už Konstitucijos pataisą, kuri ištaisė tą situaciją pagal EŽTT sprendimą, balsavau“, – sakė premjerė.

Man atrodo, kad tai yra mūsų valstybės savigarbos klausimas ištaisyti tuos dalykus.

Seimui antradienį planuojama pateikti Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos viešosios informacijos poveikio įstatymo pataisą, kuria iš įstatymo būtų braukiamas draudimas nepilnamečiams pasakoti apie LGBTQI šeimas.

Būtų atsisakyta nuostatos, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija yra tokia, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Vyriausybė tokias pataisas teikia įgyvendindama EŽTT sprendimą, kad Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos nuostatas, susijusias su saviraiškos laisve.

Bylą Strasbūro teisme iškėlė dabar jau mirusi rašytoja Neringa Macatė, ji ginčijo Lietuvoje sustabdytą jos knygos „Gintarinė širdis“ leidybą.

Pasakų rinkinį, kuriame aprašomi tos pačios lyties asmenų santykiai, 2013 metais išleido Lietuvos edukologijos universitetas, tačiau po kelių mėnesių knygos platinimą sustabdė.

Tokį sprendimą universitetas grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriame N. Macatės knyga įvardyta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų. Tuo metu tarnyba savo poziciją aiškino galiojančiu teisiniu reguliavimu.

Politikai prognozuoja, kad šio klausimo svarstymas gali tapti dar viena takoskyra Seime kaip Stambulo konvencijos ratifikavimas ar civilinės sąjungos įteisinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nerinksim

nerinksim portretas
Jos nei į premjieres , nei į prezidentes ......... pasirašė

Ištaisyti

Ištaisyti portretas
Pradžioje Šimonytei reikia ištaisyti savo identifikaciją.

Rokas

Rokas portretas
Vaje, vaje! O kaip tai atrodo iš mokslinės, medicininės pusės? Gyvojoje gamtoje to nėra. Jei tai būtų, tai mes šiandien neturėtume nei šuniukų, nei katyčių, nei karvučių, miškuose, upėse, vandenynuose nebūtų jokio gyvio.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių