Quantcast

Premjerė: perėmus pirmininkavimą ET Ministrų komitetui prioritetas – parama Ukrainai

  • Teksto dydis:

Lietuvai perėmus pirmininkavimą Europos Tarybos (ET) Ministrų komitetui, premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad parama Ukrainai bus pagrindinis šalies prioritetas.

„Visapusiška parama Ukrainai (...) bus pagrindinis mūsų prioritetas Lietuvos pirmininkavimo laikotarpiu“, – penktadienį spaudos konferencijoje Strasbūre kalbėjo ministrė pirmininkė.

Lietuva institucijai pirmininkaus gegužės 17 – lapkričio 13 dienomis.

„Lietuva Ministrų komitetui pirmininkauja tuo metu, kai geopolitinis kraštovaizdis susiduria su iššūkiais. Labai svarbu, kad agresijos ir autoritarizmo akivaizdoje išlaikytume savo organizacijos vertybes ir atsparumą“, – sakė I. Šimonytė.

Anot premjerės, pirmininkaudama Lietuva sieks, kad Rusija atsakytų už karo nusikaltimus ir agresiją prieš Ukrainą.

„Šiuo metu Ukrainoje sprendžiamas Europos likimas“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Pasak ministrės pirmininkės, Lietuva pasisako už Specialiojo Tribunolo dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą steigimą. Ji taip pat teigė, kad šalies pirmininkavimo metu ketinama skirti dėmesį ukrainiečių vaikų teisėms, saugumui užtikrinti.

„Ypač tų, kurie buvo prievarta deportuoti ar įvaikinti Rusijoje“, – sakė I. Šimonytė.

Dėmesys taip pat bus skiriamas ir paramos Baltarusijos ir kitų autokratinę priespaudą kenčiančių valstybių pilietinei visuomenei, nepriklausomai žiniasklaidai ir žmogaus teisių gynėjams stiprinimui.

Kaip pirmininkaujanti šalis Lietuva taip pat užtikrins tęstinę Europos Tarybos darbotvarkę – Reikjaviko Viršūnių susitikimo sprendimų, Europos žmogaus teisių teismo sprendimų įgyvendinimą, paramą žmogaus teisėms ir demokratijai, o taip pat žmogaus teisės į švarią ir sveiką aplinką bei dirbtinio intelekto ir žmogaus teisių klausimams.

Strasbūre darbo vizitu viešinti premjerė I. Šimonytė penktadienį taip pat susitiko su ET Generaline sekretore Marija Pejčinovič Burič ir ET Parlamentinės Asamblėjos prezidentu Theodoros Rousopoulos (Teodoru Rusopolu), pasirašė susitarimą dėl savanoriškos įmokos Lietuvai prioritetinėms Europos Tarybos veikloms skyrimo, susijusioms su Ukrainos atstatymu ir jos demokratinių institucijų stiprinimu.

Susitikime su Šventojo Sosto Sekretoriumi santykiams su valstybėmis ir tarptautinėmis organizacijomis arkivyskupu Paulu Gallagheriu (Polu Galageriu) premjerė teigė, jog siekiant taikos Ukrainoje Rusija negali diktuoti sąlygų.

Vyriausybės vadovė taip pat pasirašė Lietuvos ir San Marino sutartį dėl pajamų bei kapitalo dvigubo apmokestinimo išvengimo ir mokesčių slėpimo bei vengimo prevencijos.

Premjerė su San Marino valstybės sekretoriumi užsienio reikalams Luca Beccari (Luka Bekariu) aptarė paramos Ukrainai ir sankcijų Rusijai temas.

Pirmininkavimo metu Vilniuje ir Strasbūre bus organizuojama per 30 renginių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

sitai asabai durnyno

sitai asabai durnyno portretas
ministram vadovaut

As

As portretas
"SIUO METU UKRAINOJE SPRENDZIAMAS EUROPOS LIKIMAS" - tiesiog neina nesijuokti del tokiu snektu...., net nuotaika pagerejo.

N

N portretas
Rusija atsakys?nejuokinkite,šimonis nusišnekejo,tikrai geri pinigai nubyra,duodant paramą ukrainai,delto,taip draskosi.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių