Quantcast

Prezidentas VSD vadovo kandidatūrą žada pateikti kitą pirmadienį

Prezidentas Gitanas Nausėda Valstybės saugumo departamento vadovo kandidatūrą žada pateikti kitą pirmadienį, po to, kai savo išvadas dėl žvalgybos veiklos paskelbs Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas.

Šalies vadovas tikisi, kad dėl direktoriaus kandidatūros parlamentas apsispręs kitą antradienį, kovo 31 dieną.

„Mes laukiame ateinantį pirmadienį įvyksiančio Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio, kuriame bus pateikta išvada dėl VSD veiklos ir po šitų išvadų mes apsispręsime ir pateiksime savo kandidatūrą, veikiausiai netgi tą pačią dieną“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė G. Nausėda.

„Galima dalykas, kad šita kandidatūra bus svarstoma kitą antradienį, kovo 31 dieną vyksiančiame plenariniame posėdyje“, – pridūrė prezidentas.

Pagal įstatymą, VSD direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Anksčiau prezidentas yra minėjęs, kad svarsto kelis kandidatus, tarp jų – ir galimybę antrajai kadencijai skirti dabartinį žvalgybos vadovą Darių Jauniškį.

Žvalgyba užtikrina veiklos tęstinumą

G. Nausėda teigia gavęs patvirtinimą, kad Lietuvos žvalgybos institucijos sugeba tęsti darbą Lietuvoje plintant koronavirusui. Pasak jo, yra visos užtikrinančios prielaidos šių tarnybų sklandžiai veiklai ir tęstinumui. Nors, akcentavo jis, koronavirusas palietė ir Valstybės saugumo departamento bei Antrojo operatyvinių tarnybų departamento vidinės veiklos organizavimą.

Net ir šiandien mes negalime pamiršti, kad gyvename tam tikroje konkrečioje geopolitinėje erdvėje, supami ir draugiškų, ir kartu ne tokių draugiškų valstybių.

„Tačiau jie neatsiliepia jų veiklos kokybei ir efektyvumui ir tai mane kaip prezidentą nuteikia pozityviai“, – surengtoje spaudos konferencijoje teigė prezidentas.

Kartu šalies vadovas paragino nepamiršti, kad be koronaviruso grėsmės, geopolitiniai iššūkiai niekur nedingo. Pasak jo, šiandien Lietuva kovoja ne tik su medicininėmis bei ekonominėmis koronaviruso pasekmėmis.

„Net ir šiandien mes negalime pamiršti, kad gyvename tam tikroje konkrečioje geopolitinėje erdvėje, supami ir draugiškų, ir kartu ne tokių draugiškų valstybių, kurių interesai Lietuvos teritorijoje buvo, yra ir bus ateityje“, – pabrėžė G. Nausėda.

D. Jauniškis: vyksta prisitaikymo periodas

VSD vadovas D. Jauniškis sako, kad kol kas nėra matoma intensyvių veiksmų iš Lietuvai priešiškų užsienio žvalgybos tarnybų, nes kol kas, pasak jo, vyksta prisitaikymo prie situacijos periodas.

Trečiadienį šalies prezidentas G.  Nausėda susitiko su D. Jauniškiu.

„Kadangi aš manau, kad koronaviruso protrūkis pasaulyje yra pakankamai naujas dalykas ir visam pasauliui, ko gero, reikėtų prisitaikyti prie to. Kol kas nematome intensyvių veiksmų iš priešiškų užsienio žvalgybos tarnybų pusės. Matyt, vyksta prisitaikymo periodas, visi stebi aplinką“, – po susitikimo su šalies vadovu nuotolinėje spaudos konferencijoje sakė D. Jauniškis.

Kol kas nematome intensyvių veiksmų iš priešiškų užsienio žvalgybos tarnybų pusės.

„Yra stipriai sumažėjusi rizika ir galimybės Rusijos žvalgybos tarnyboms dirbti iš savo teritorijos prieš mūsų piliečius, nes migracijos srautai yra tiesiog sustoję valstybių viduje. Vyksta adaptacijos periodas, bet tai jokiais būdais nereiškia, kad neturėtume stebėti situacijos ir prognozuoti įvykių ateityje“, – kalbėjo VSD vadovas.

Trečiadienį prezidentas susitiko su Valstybės saugumo departamento vadovu D. Jauniškiu ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovu Remigijumi Baltrėnu.

Siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą, Lietuvoje įvestas karantinas. Šalies piliečiai negali išvykti, draudžiama atvykti daugumai užsieniečių, uždarytos parduotuvės (išskyrus, maisto ir vaistines) bei kavinės.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Ar prezidentas neturi laikytis saugaus atstumo? Jam negalioja karantino taisyklės?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių