Quantcast

Prezidento rinkimai: ar „valstiečiai“ išmainytų S. Skvernelį į V. Matijošaitį?

Politologai įvertino Kauno mero Visvaldo Matijošaičio kalbas, kad jis vis dar neatmeta galimybės dalyvauti prezidento rinkimuose.

Jų manymu, tokia Kauno mero retorika pirmiausia naudinga „valstiečiams“ ir visuomenėje populiarumą prarandančiam premjerui Sauliui Skverneliui. Kartu, pabrėžia jie, vargu ar kurį laiką prezidentiniuose reitinguose tarp lyderių figūravęs Kauno meras yra kandidatas, kuris galėtų sugundyti „valstiečius“ už jį statyti šalies vadovo rinkimuose. Premjeras, nors ir praranda pasitikėjimą, dar nėra „mušta korta“, o V. Matijošaičio galimybės pasirodyti geriau už Vyriausybės vadovą kelia daugiau klausimų nei atsakymų, pabrėžia politologai.

„Iš tikrųjų Visvaldas Matijošaitis, Ramūnas Karbauskis, Saulius Skvernelis labai glaudžiai bendradarbiauja prezidento rinkimų klausimu. Tai, kad V. Matijošaitis tvirtina, jog jie apie tai nesikalba, atrodo mažų mažiausiai keistai, ir tai yra labai aiškus gudravimas. V. Matijošaičio užuominos apie galimą dalyvavimą rinkimuose iš principo labai naudingos „valstiečiams“, siekiant kuo ilgiau išlaikyti palaikyti neapibrėžtumą ir intrigą. Tai, manau, naudinga pirmiausia S. Skverneliui - pačiam tikėtiniausiam ir, matyt, labiausiai norinčiam kandidatuoti „valstiečių“ žmogui“, - Eltai teigė Mykolo Romerio universiteto docentas Virgis Valentinavičius.

Nors Vyriausybės vadovo reitingai ir krinta, tačiau tai, kad jį prezidento rinkimuose „valstiečiai“ išmainytų į V. Matijošaitį, pasak V. Valentinavičiaus, sunkiai įmanoma. Politologo manymu, S. Skvernelis kaip kandidatas į prezidentus dar nėra visiškai nurašytas, nes turi reitinguose sunkiai matomą palaikančiųjų rinkėjų ratą.

V. Matijošaičio užuominos apie galimą dalyvavimą rinkimuose iš principo labai naudingos „valstiečiams“, siekiant kuo ilgiau išlaikyti palaikyti neapibrėžtumą ir intrigą.

„Yra ištikimų „valstiečių“ bazė, kuri neleis nukristi S. Skvernelio reitingams žemiau 8 proc. Tai bus pakankamas pagrindas visiems (,,valstiečiams“. - ELTA) tikėtis, kad S. Skverneliui yra įmanoma kažką nuveikti prezidento rinkimuose. Kita vertus, S. Skvernelis ambicijų turi daugiau, nei tą rodo reitingai, todėl jį įtikinti nekandidatuoti taip pat būtų labai sunku“, - teigia V. Valentinavičius.

Docentui pritarė ir MRU dėstytoja Rima Urbonaitė. Pasak jos, nors S. Skvernelio reitingai ir krinta, nereikėtų skubėti nurašyti premjero galimybių sužibėti prezidento rinkimuose. R. Urbonaitė sako, kad ministras pirmininkas turi savo rinkėjų ratą, kuris nebuvo atspindimas atliekamuose reitinguose. Taip pat, pabrėžia ji, premjerui sugebėjus pakeisti savo komunikaciją, S. Skvernelio galimybės išeiti į antrą rinkiminį turą realiai sustiprėtų.

„S. Skvernelio reitingas krinta, bet reitingas yra tam tikras rinkėjų užfiksuotas momentas ar emocija, ir mes puikiai žinome, kaip tie reitingai gali greitai keistis. Galimybių S. Skverneliui yra, tačiau jis nebeturėtų daryti klaidų. Jam būtina stiprinti savo įvaizdį ir galvoti apie komunikaciją. Tos pastarojo meto komunikacijos klaidos tikrai turėjo neigiamos įtakos“, - teigia R. Urbonaitė.

Politologė svarsto, kad vargu ar ,,valstiečiai“ bus linkę prezidento rinkimuose išmainyti S. Skvernelio kortą į V. Matijošaitį. Pasak jos, Kauno meras yra verslininkas ir patiems „valstiečiams“ gali kilti klausimas dėl jo lojalumo partijai.

V. Matijošaičio kandidatavime aš matau vieną labai paprastą dalyką - V. Matijošaitis dabar mėgaujasi populiarumu Kaune ir visoje Lietuvoje, faktiškai mėgaujasi žiniasklaidos palankumu ir atlaidumu.

„V. Matijošaitis yra pakankamai savarankiškas. Jis yra verslininkas, skaičiuoja, kas jam yra gerai, ir su ,,valstiečiais“ jis dabar bendradarbiauja tiek, kiek jam pačiam yra naudinga. Aš manau, kad, ,,valstiečiams“ ir žiūrint iš R. Karbauskio perspektyvos, Kauno meras yra pakankamai rizikingas kandidatas, kuris pačią partiją bet kada gali palikti paraštėse ir būti jai visiškai nelojalus“, - sako politologė.

Kita vertus, pabrėžia politologai, Kauno mero perspektyvos rungtis dėl patekimo į antrąjį prezidento rinkimų turą kelia nemažai klausimų.

V. Valentinavičiaus teigimu, reikėtų ir pačiam V. Matijošaičiui suprasti, kad, pradėjus prezidento rinkimų kampaniją, jo reitingai gali žymiai smukti. Pasak politologo, būti tinkamu meru yra viena, o kai kiekvienas tavo žingsnis stebimas nacionalinės žiniasklaidos, yra visai kas kita.

„V. Matijošaičio kandidatavime aš matau vieną labai paprastą dalyką - V. Matijošaitis dabar mėgaujasi populiarumu Kaune ir visoje Lietuvoje, faktiškai mėgaujasi žiniasklaidos palankumu ir atlaidumu. Tai iš karto pasikeistų, jeigu jis staiga taptų kandidatu į prezidentus. Situacija susiklostytų panaši, kokia dabar yra su S. Skverneliu arba R. Karbauskiu. Jei V. Matijošaitis pareikš sieksiantis prezidento posto, iškart kils klausimai dėl jo verslų Rusijoje, visai kaip kilo klausimai dėl R. Karbauskio prekybos trąšomis“, - apibendrino V. Valentinavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rinkejas

Rinkejas portretas
Jei krabas palaikys gandragalvius tai kaunieciai kita syk nuspres jo likima politikoje.Zmones tave stebi ir neleis tau daryti to ko tu nori.Saugokis.

gal

gal portretas
gal jie ir draugai, gal jie ir pazadeje, bet deja Skvernelis netinka prezidentauti. Truksta isilavinimo ir nieko cia nepadarysi. Gaila, kad neturi salia zmoniu kurie tai taktiskai ir neizeidzianciai tai pasakytu. Vadinasi apsuptas pataikaujanciu. Reiketu susimastyti.

VSIOVAI

VSIOVAI portretas
O gal toks ir turi būti prezidentas, jei imti pavyzdį iš Grybauskaitės, kuria visa tauta žavisi?
VISI KOMENTARAI 51

Galerijos

Daugiau straipsnių