Quantcast

R. Karbauskis: apie V. Pranckietį nekalbama, kalbama apie postus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad kol nėra pasirašytos koalicinės sutarties, „jokių planų dėl pono Viktoro Pranckiečio nei buvo, nei yra“.

„Kalbėjimas apie Seimo pirmininką, vardinant asmenį, yra visiškai beprasmis, nes apie asmenį niekas nekalba. Pasirašytas yra memorandumas ir memorandume apie tai yra parašyta. Ar tai bus sutartyje koalicinėje, nežinau. Man atrodo, kad bus“, – trečiadienį Eltai sakė R. Karbauskis, turėdamas mintyje tai, kad Seimo pirmininko postas pasirašytame memorandume yra numatytas „socialdarbiečiams“.

Jis akcentavo, kad apie V. Pranckietį nekalbama, bet kalbama apie pozicijas, apie postus Vyriausybėje ir Seime.

„Apie V. Pranckietį niekas nešneka, šnekame apie pozicijas. Jeigu šita pozicija būtų išsaugota Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, tai niekas to klausimo net nekeltų, bet yra kaip yra. Derybos vyksta, jeigu išliks taip, kaip numatyta memorandume, tai tokiu atveju turėsime daryti žingsnius. Vienas žingsnis, kai pats asmuo, kuris užima pareigas vienas ar kitas pasitraukia, kitas žingsnis, kai jis nesitraukia“, - sakė R. Karbauskis.

Jis tvirtino, kad parašai dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku V. Pranckiečiu nepradėti rinkti, nes šiuo metu nėra tokio poreikio.

„Jie nepradėti rinkti, jų nereikia rinkti, kol nėra koalicinės sutarties. Pirmiausia man kyla klausimas, ar supratęs, kad yra pasirašyta koalicinė sutartis ir kad ją pasirašo apie 80 Seimo narių, tiek gali būti, ar pats Seimo pirmininkas nepriims sprendimo kitokio negu dabar šneka“, - sakė R. Karbauskis.

Jei bus pasirašyta koalicinė sutartis, anot R. Karbauskio, užteks balsų priimti bet kuriuos sprendimus. „Jeigu mes susitarsime keturios partijos, tai balsų bus pakankamai priimti bet kuriuos sprendimus“, - mano R. Karbauskis.

Apie V. Pranckietį niekas nešneka, šnekame apie pozicijas. Jeigu šita pozicija būtų išsaugota Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, tai niekas to klausimo net nekeltų, bet yra kaip yra.

Jis tikisi,kad kitą savaitę bus pasirašyta keturių partijų sutartis dėl valdančiosios koalicijos sudarymo.

„Pirmiausia derybos dėl koalicijos nesibaigia. Šiuo metu Lietuvoje nėra Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininko Valdemaro Tomaševskio. Derybos pasibaigs tada, kada bus visų partijų pirmininkai ir galės pasirašinėti koalicijos sutartį. Tikiuosi, kad kitą savaitę tai bus padaryta“,- sakė R. Karbauskis.

Trečiadienio vakarą „valstiečių“, „socialdarbiečių“, „tvarkiečių“ ir LLRA-KŠS derybininkai ketina tęsti darbą.

V. Pranckietis ragina ginti „valstietišką“ garbę

Politikams kalbant apie galimą iniciatyvą atšaukti V. Pranckietį iš Seimo pirmininko pareigų, jis sako, kad šiuo metu viskas yra tik kalbų lygyje.

Aš manau, kad vykstant deryboms reikia  imti ir derėtis, ir ginti „valstietišką“ garbę.

„Viskas kalbų lygyje. Vakar lyg buvo pradėti rinkti parašai, po to lyg tai neberenkami tie parašai. Tokia nežinomybė yra. (...) Tos iniciatyvos Seime dažnai  kylančios ir prapuolančios, visaip būna“, - trečiadienį žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Parlamento vadovas sako, kad tokia tvyranti nežinomybė  jam neapsunkina darbo. „Gyvename visą laiką tokioje truputį nežinomybėje. Man tai neapsunkina darbo, tegul nervuojasi kiti“, - sakė jis.

Šiuo metu „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) derasi dėl valdančiosios koalicijos sudarymo. Pagal pasirašytą  memorandumą, „socialdarbiečiams“ turėtų priklausyti ir Seimo pirmininko postas.

Derybininkams turi patarimų ir Seimo pirmininkas V. Pranckietis.

„Aš manau, kad vykstant deryboms reikia  imti ir derėtis, ir ginti „valstietišką“ garbę“, - sako V. Pranckietis.

R. Baškienė, būdama V. Pranckiečio vietoje, trauktųsi

V. Pranckiečio pirmoji pavaduotoja Rima Baškienė sako, kad būdama Seimo vadovo vietoje trauktųsi iš posto. Jos teigimu, taip elgtųsi galvodama apie Lietuvos žmones ir siekdama išlaikyti stabilumą šalyje. Kartu ji pripažįsta, kad "valstiečių" lyderio R. Karbauskio ir V. Pranckiečio nesutarimus paaštrino skuboti pasisakymai žiniasklaidoje – iš pradžių esą reikėjo koalicijos formavimo klausimą išdiskutuoti partijos viduje, pasikalbėti su pačiu V. Pranckiečiu, koks šioje situacijoje sprendimas būtų geriausias.

R. Baškienė įvykius partijos viduje vertina kaip jai „morališkai sunkius“. Esą ji gerbia abu politikus, bet teigia, kad būdama V. Pranckiečio vietoje atsisakytų posto.

„Suprantu jų jautrumą – dirbi ir matai, kad tau sekasi, bet tau sako: "eik lauk". Kai manęs paklausia, kaip aš elgčiausi, elgčiausi kitaip – susiklosčius tokiai situacijai, kaip komandos žmogus, matydama būtinybę, aš sakyčiau: "Kolegos, jeigu reikia, aš trauksiuosi, kad būtų geriau ir stabiliau valstybėje". Dėl to stabilumo ir turime pasirūpinti galvojant apie busimus darbus po liepos 12“, – sakė "valstietė".

Suprantu jų jautrumą – dirbi ir matai, kad tau sekasi, bet tau sako: "eik lauk".

Ji teigia palaikanti ir gerbianti Seimo pirmininką, puikiai vertinanti jo darbą ir klausiusi, ar tikrai „valstiečiai“ dėl naujos koalicijos turi atsisakyti šio posto. Tačiau, sako, jeigu derybinė grupė taip susiderėjusi, tuo sprendimu reikia pasitikėti.

„Aš visada klausiau, ar tikrai nebuvo galima išsiderėti kitaip. Ir jeigu derybinė grupė, ta, kuria pasitikime, išdiskutavo visus klausimus, kad memorandumas, kaip pirminis dokumentas, tampa pagrindu, nes koalicijos partneriai nesutinka ir kitų variantų nėra, tada reikia eiti į balsavimą ir balsuoti (dėl Seimo pirmininko atstatydinimo, jei šis nepaliks pozicijos savo noru – ELTA). (...) Iš tikrųjų labai jautru – turi nutarti 71. Sakiau ir sakysiu – pareigos yra patikėtos, laikinos. Svarbiausia, kad būnant tose pareigose galima nuveikti vienus ar kitus darbus, kaip geriau Lietuvos žmonėms, o ne save matyti tose pareigose“, – teigė R. Baškienė.

Ji kartu pažymi, kad dabar susidariusi situacija nebūtų tokia, jeigu pirmiausia koalicijos formavimo klausimai būtų iškelti frakcijos viduje, dėl galimybės pakeisti Seimo pirmininką būtų pasikalbėta su pačiu V. Pranckiečiu.

„Didžiausia problema, kad R. Karbauskis ir V. Pranckietis nesusėdo prieš tai ir nepasikalbėjo, neišdiskutavo visų galimų sprendimų ir variantų, neišklausė mūsų ir frakcijos narių nuomonės. Ir tada į viešumą būtų išėję su vienu ar kitokiu sprendimu. Blogai yra tai, kad mes į viešuma išnešam ir Lietuvos žmonėms ne visai švarią virtuvę demonstruojame. Turime pateikti patiekalą ir jis turi kvepėti skaniai. (...) O mes su pirmine nuomone lekiam į viešumą. Ir tai sukelia tokią situacija, kurioje, deja, esame atsiradę“, – teigė "valstietė" R. Baškienė.

ELTA primena, kad „valstiečiai“, „socialdarbiečiai“, „tvarkiečiai“ ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS) bando formuoti valdančiąją koaliciją. Kaip viešai skelbiama, pasirašius naują koalicinę sutartį, numatančią kitokias ministerijų kvotas koalicijoje dalyvaujančioms partijoms, keistųsi dalis šios Vyriausybės ministrų.

7 frakcijos narius Seime turintys „tvarkiečiai“ prioritetu laiko Finansų, Aplinkos, Žemės ūkio, Kultūros ir Teisingumo ministerijas. 11 frakcijos narių turintys „socialdarbiečiai“ – kalbama viešai – nusitaikę į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją. Pastariesiems taip pat, kaip skelbiama pasirašytame memorandume, turėtų priklausyti ir Seimo pirmininko postas. Pasirašytame trijų partijų memorandume taip pat pažymima, kad dabartinis premjeras Saulius Skvernelis turėtų išlikti savo poste. 8 frakcijos narius Seime turinti LLRA-KŠS siekio užimti konkrečius postus nedeklaravo.

Seimo pirmininkas V. Pranckietis anksčiau Eltai yra sakęs, iš posto nesitrauksiąs. Aiškindamas savo apsisprendimą jis teigė, kad Seimo pirmininko pozicija nėra partinis susitarimas. V. Pranckietis tikino, kad jam palaikymą išreiškė ne vienas Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos skyrius Lietuvoje. Jo tvirtinimu, ir „valstiečių“ frakcijoje yra žmonių, kurie turi stuburą ir jį palaiko.

„Raginimas trauktis yra jų teisė. Bet tų manančių turėtų būti ne mažiau kaip 71 Seime. Aš eisiu į Seimą pasitikrinti pasitikėjimo. Tai yra normali teisinė procedūra. Jei bus tokios iniciatyvos, aš eisiu pasitikrinti į Seimą. Kalbėti apie tai, kad aš turiu savarankiškai pasitraukti iš kėdės todėl, kad kažkas su kažkuo susitarė, tikrai ne. Pirmiausia Seimo pirmininkas yra Seimo susitarimas, ne partinis susitarimas“, – yra sakęs V. Pranckietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nelaimėlis

Nelaimėlis portretas
Nebūtų Karbauskio - nebūtų problemų! Seimo nelaimė tas kultūros komiteto pirmininkas. Tiesiog cirkas be pinigų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių