Quantcast

R. Karbauskis: „valstiečiai“ privalės balsuoti prieš veto dėl rinkimų kartelės

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija nutarė antradienį nepalaikyti prezidento veto dėl žemesnės Seimo rinkimų kartelės.

„Bus balsuojama, kad veto būtų atmestas. Balsavimas privalomas. Visi turės balsuoti, kaip sutarėme, tai yra atmesti veto“, – pirmadienį po frakcijos posėdžio Seime žurnalistams sakė „valstiečių“ seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Anot jo, žeminti dabartinę rinkimų kartelę Lietuvą ne kartą yra raginusi Europos Taryba.

„Argumentai yra labai stiprūs, aiškūs, tai yra Europos Tarybos rekomendacija ir visi kiti dalykai, kurie išsakyti Europos Sąjungos ir kitų institucijų dėl to, kad ta valstybė, kuri turi didesnį kaip 3 proc. rinkimų barjerą, nelaikoma demokratine. Tai mes norėtume tapti demokratine valstybe“, – teigė jis.

Visi turės balsuoti, kaip sutarėme, tai yra atmesti veto.

Seimas antradienį planuoja apsispręsti dėl prezidento Gitano Nausėdos veto įstatymui, mažinančiam rinkimų į parlamentą kartelę.

Darbotvarkėje numatyta priimti galutinį sprendimą dėl Seimo rinkimų įstatymo, jis rinkimų barjerą partijoms mažina nuo 5 proc. iki 3 proc., o koalicijoms – nuo 7 iki 5 procentų. 

Atmesti prezidento veto reikia mažiausiai 71 balso iš 141.

Pataisas dėl rinkimų kartelės mažinimo Seimas priėmė gruodį, daugiausiai valdančiųjų balsais. Jie laikosi pozicijos, kad nuleidus kartelę Seime bus atstovaujama didesniam rinkėjų skaičiui.

G. Nausėda pataisas vetavo argumentuodamas, kad žemesni rinkimų slenksčiai lemtų didesnį Seimo susiskaldymą į smulkias frakcijas ir mažesnį Vyriausybės stabilumą.

Taip pat prezidentas pažymėjo, kad sprendimas mažinti kartelę likus mažiau nei metams iki Seimo rinkimų prieštarauja gerajai tarptautinių institucijų įtvirtintai rinkimų praktikai.

Šiuo metu partijos dalyvauja mandatų dalybose, kai daugiamandatėje apygardoje pasiekia 5 proc. kartelę, koalicijos – 7 proc. kartelę.

Prezidentas anksčiau buvo reiškęs paramą siūlymui mažinti kartelę iki 4 ir 6 procentų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ž. Valstiečių Beretininkė

Ž. Valstiečių Beretininkė portretas
Apsikakojo buvę mano numylėtiniai

to Cha

to Cha portretas
Kažin kur "studijavai" politoligija, ar ne pas pačią kniažną Šatrijos Ragana? Jei neturi jokio supratimo šiuo klausimu, tai geriau parasyk kokią blevyzgą, juk tavo protelis daugiau niekam netinkamas.

ALGIS

ALGIS portretas
TADA ANT PASTATO REIKĖS UŽRAŠYTI '' CENTRINIS LIETUVOS TUALETAS''
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių