Quantcast

Rinkimų skaidrumu Lietuvoje rūpinsis 2 tūkst. savanorių

Skaidrius savivaldybių tarybų ir tiesioginius merų rinkimus padės užtikrinti apie 2 tūkstančius savanorių, sako visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė.

„Planuojama, kad mūsų pajėgas sudarys apie du tūkstančius žmonių. Jie jau rytoj (trečiadienį. - ELTA) pradeda darbą išankstinio balsavimo metu“, - Eltai sakė M. Šaraitė.

Pasak „Baltųjų pirštinių“ vadovės, dauguma savanorių yra Vilniuje studijuojantys studentai, kurie, sakė M. Šaraitė, savaitgalį stebėti rinkimų grįš į savo gimtuosius miestus.

Vadovės teigimu, savanoriai yra ypač reikalingi, norint, kad rinkimai praeitų kuo sklandžiau ir skaidriau. Pasak jos, vienas pagrindinių iššūkių rinkimų dieną - balsų papirkinėjimas. M. Šaraitė pabrėžia, kad rinkėjų balsą dažnai siekiama paveikti dovanomis ar kitokiu atlygiu.

„Balsų pirkimo atvejai vis dar egzistuoja Lietuvoje ir niekaip to neišgyvendiname. Tai didžiausia grėsmė, kuri gali padaryti įtakos rinkimų rezultatams“, - teigė ji.

Balsų pirkimo atvejai vis dar egzistuoja Lietuvoje ir niekaip to neišgyvendiname. Tai didžiausia grėsmė, kuri gali padaryti įtakos rinkimų rezultatams.

„Baltųjų pirštinių“ vadovė taip pat teigia, kad, nepaisant to, jog rinkimų agitacija draudžiama 30 valandų iki rinkimų pradžios, pažeidimų išvengti dažnai nepavyksta. Pasak jos, net ir uždraudus agitaciją, ji pasireiškia įvairiomis formomis: nuo SMS žinučių siuntinėjimo iki nepažymėtos politinės reklamos spaudoje.

„Kitas dažnas pažeidimas - rinkiminė agitacija savaitgalį. Tai dažniausiai būna pačių kandidatų ar piliečių agitacijos. Bandoma žaisti ties draudimo riba, argumentuojant, kad viena ar kita agitacija yra iš seniau likusi politinė reklama“, - sakė ji.

M. Šaraitė pastebi, kad šiemet politinė kampanija ypač suaktyvėjo socialiniuose tinkluose, todėl, pabrėžė ji, gali kilti nemažai klausimų, dėl galimų pažeidimų politinės agitacijos draudimo laikotarpiu.

ELTA primena, kad savivaldybių tarybų rinkimai vyks šį sekmadienį, kovo 3 d.

Išankstinis balsavimas savivaldybėse prasidės trečiadienį. Tądien ir ketvirtadienį balsuoti galima nuo 8 val. iki 20 val. savivaldybių pastatuose. Trečiadienį taip pat prasideda balsavimas specialiuose punktuose - globos, socialinės rūpybos įstaigose, ligoninėse, kalėjimuose. Šiose įstaigose balsavimas vyks įstaigų vadovų nustatytu darbo metu ir tęsis nuo trečiadienio iki penktadienio.

Balsavimas namuose prasidės penktadienį ir vyks iki šeštadienio. Visi rinkėjai, kurie yra vyresni nei 70 m., yra neįgalūs arba ligoti, gali balsuoti namuose. Norėdami balsuoti namuose, asmenys turi apie tai informuoti apylinkės rinkimų komisiją.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė patvirtino, kad šiemet balsadėžės bus matinės spalvos, o ne, kaip buvo iki tol, permatomos. Pasak jos, po pastarųjų rinkimų VRK sulaukė nemažai nusiskundimų dėl to, kad buvo galima matyti, už ką vienas ar kitas rinkėjas balsavo.

Taip pat viena iš šiųmečių savivaldos rinkimų naujovių - balsavimo kabinos nebus dengiamos užuolaidomis. Pasak VRK pirmininkės, tai padės užtikrinti skaidrumą, apsisaugoti nuo balsų papirkinėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

zelemunčikas

zelemunčikas portretas
2 tūkstančiai ,,permatomų''rūpinsis pelkės skaidrumu.

Anonimas

Anonimas portretas
Aha vistiek neisgaudysit.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių