Quantcast

S. Skvernelio karjeros posūkis – eurokomisaro portfelis?

Lietuvos kandidatas į Europos Komisijos narius bus pasiūlytas, kai bus sudaryta valdančioji dauguma ir sutarta dėl naujos Vyriausybės, teigia valdančiųjų lyderiai.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, potencialių kandidatų yra ir tarp dabartinės Vyriausybės narių, ir už jos ribų.

„Procedūros prasideda nuo to, kai Vyriausybė apsisprendžia ir svarsto. Tokių procedūrų dar nebuvo. O kandidatų tikrai yra daug, ir mūsų dirbančioje Vyriausybėje yra keli, ir ne tik Vyriausybėje“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

S. Skvernelis nekomentuoja, ar pats svarstytų dirbti Europos Komisijoje.

„Šiandien anksti apie tai kalbėti. Kalbame apie kitus procesus šiandien šalyje, koncentruokimės į tuos pirmiausia“, – sakė jis.

O kandidatų tikrai yra daug, ir mūsų dirbančioje Vyriausybėje yra keli, ir ne tik Vyriausybėje.

Vyriausybės vadovas sakė, kad ši pozicija turėtų priklausyti didžiausiai Seimo politinei jėgai.

„Nemanau, kad tai turėtų būti betarpiškai siejama su Valstiečių partija ar frakcija, bet natūralu, kad didžiausia, tikiuosi, kad ir sekančioje daugumoje, politinė jėga turėtų savo atstovą deleguoti“, – tvirtino jis.

Pagal įstatymą, kandidatą turi siūlyti Vyriausybė, gavusi Respublikos Prezidento pritarimą.

Dabartinės Europos Komisijos kadencija baigiasi spalio mėnesį, šiuo metu vyksta derybos dėl naujojo Europos Komisijos pirmininko.

Tarp kandidatų minimas ir G. Kirkilas

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis BNS sakė, kad, jo nuomone, geriausiai būtų, jeigu S. Skvernelis liktų vadovauti Ministrų kabinetui.

„Aš labai norėčiau, kad S. Skvernelis tęstų premjero darbą. Ir turbūt Lietuva labai to norėtų“, – teigė jis, klausiamas apie S. Skvernelio kandidatūrą į eurokomisarus.

Parlamento pirmininkas teigė, kad renkant kandidatą pirmiausia bus vertinama to asmens kompetencija.

„Tai turi būti žinantis dalykus žmogus, gerai būtų, kad būtų žinomas politikas. Pavyzdžiui, kaip Latvijai atstovavo Valdis Dombrovskis, buvęs premjeras, Komisijos vicepirmininkas“, – svarstė V. Pranckietis.

Kaip vieną iš tinkamų kandidatūrų jis paminėjo Seimo vicepirmininką socialdarbietį Gediminą Kirkilą.

V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

„Galbūt G. Kirkilas būtų ir tinkamas asmuo, vadovavęs ir Vyriausybei, ir krašto apsaugos ministru buvęs, ir Seime tiek daug metų, ir anglų kalba puiki. Jeigu būtų svarstoma tokia kandidatūra, būtų galima kalbėti su juo“, – BNS sakė V. Pranckietis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tvirtino, kad „kolega Gediminas galėtų būti viskuo, kuo tik norėtų, bet ar jis bus, klausimas visiškai nuo jo nepriklausantis“.

„Jokių kandidatūrų nesvarstome, svarbiausia dabar sudaryti naują Vyriausybę, koaliciją išplėsti, ir pagal tvarką Vyriausybė siūlys, Seimas balsuodamas turi pritarti, tame procese dalyvauja prezidentas“, – priminė R. Karbauskis.

Tarp kitų galimų kandidatų anksčiau buvo minėti užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius, susisiekimo ministras Rokas Masiulis, teisingumo ministras Elvinas Jankevičius, keli kiti ministrai ir diplomatai.

G. Landsbergis: gali atitekti ir konservatoriams

Reaguodamas į ekonomikos ir inovacijų ministro V. Sinkevičiaus teiginius, kad premjeras Saulius Skvernelis galėtų gauti erurokomisaro postą, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas Gabrielius Landsbergis teigia, kad Europos Komisijos nario postas yra renkamas sudėtingiau, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

„Tai yra labai sudėtinga dėlionė. (...) Diskusijos yra kur kas sudėtingesnės, negu čia mūsų vietiniams politikams gali atrodyti“, - ketvirtadienį Seime sakė konservatorius.

„Yra europinės partijos, kurios dabar sudaro koaliciją, ir neaišku, kurios sudarys. Ar tai bus Europos konservatoriai, ar Europos socialistai, Europos liberalai ar Europos žalieji, nuo to labai daug dalykų priklauso, kam ir kokiai partijai klius kvota“, - paaiškino G. Landsbergis.

Pasak jo, visko gali būti, kad ta kvota atiteks ir konservatoriams.

„Tada netikėtai Lietuvos konservatorių balsas tampa irgi lygiai taip pat visai nemenkai svarbus visoje komisarų dėlionėje“, - sakė konservatorių lyderis.

Nors, pasak jo, balsavimas bus Seime, jis priminė, kad dabartinis Komisijos vadovas yra Europos konservatorių partijos žmogus, ir jis gali tiesiog nepriimti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos siūlomos kandidatūros, tad siūlė valdantiesiems neskubėti įvardinti konkrečių kandidatų pavardžių.

„Kol kas nesiimčiau labai svarstyti. Siūlyčiau kur kas mažiau pavardžių pasakyti, negu pasakyti jų per daug iš anksto“, - sakė parlamentaras.

„Jeigu yra pasakyta pavardė per anksti, dažniausiai ta pavardė Briuselyje toli nenueina“, - konstatavo G. Landsbergis.

ELTA primena, kad ketvirtadienį „Žinių radijuje“ V. Sinkevičius teigė, kad premjeras S. Skvernelis, jo nuomone, šiam postui tiktų, o pozicijos atiduoti kitoms partijoms jis nemato prasmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

earth king

earth king portretas
kokie karjeros posukiai, portfelis eurokomisaro, dramaturgas o ne karjeros eros fokuso gaudytojas, portfeliai matotote prireikė, gal užtenka kelti šakėmis į aukštybes ,kiek lupenu prikurė kainu nelaukite nebus kainos iškylo trigubai, algos pensijukes nėra kalbu ir tik operos dainos klykia, algos kyla o iš tikro vietoj stovi 400euru yra mokama juk didesne dirbančiuju lietuvoj gauna 400 šimtus kam melas naudingas sunku suprasti, o tie kyla ir džiaugsmo pilni, iš fotkiu eterio neišlenda , o čia taip komercija už bezmenus mes sumokame o tie vis ten nosi kiša kas diena, ir karjeros sekia portfelius tampo,

O ką

O ką portretas
Reiškia " velėna" apie l.kalbą? Galvokite, ką rašote, didieji kritikai!

Jam

Jam portretas
Tik KOMISARO pareigos EP ,jis ir Lituvoj buvo komisaras,jam nieko naujo.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių