Quantcast

S. Skvernelis: išdarkytų reformų geriau nepriimti

  • Teksto dydis:

Premjeras Saulius Skvernelis pripažįsta, kad dalis Vyriausybės siūlomų mokesčių ir pensijų kaupimo tobulinimo pasiūlymų sunkiai skinasi kelią Seime, tačiau tikisi pasiekti kompromisą ir įgyvendinti planuojamus pokyčius.

Tačiau, anot jo, jeigu Seimą tenkina dabartinė padėtis, geriau nedaryti jokių reformų, nei bandyti „tobulinti“ reformas, nukrypstant nuo siūlomų pakeitimų esmės.

„Jeigu bandoma „patobulinti“ visą sistemą išdarkant, tai geriau nieko nedaryti, tiesiog reikia priimti sprendimą, kad ne, nieko nedarome, ta situacija tenkina Seimą (...) ir sau ramiai leisti vasaros atostogas“, – interviu Žinių radijui sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, Seimo nariai yra laisvi ir gali teikti savo pasiūlymus, tačiau valdančioji dauguma, „jeigu tokia yra“, turi užtikrinti sprendimų priėmimą Seime.

„Dabar yra Seimo daugumos reikalas apsispręsti ir priimti sprendimus, aš manau, Vyriausybės pateiktus subalansuotus sprendimus, o kaip bus, pamatysime“, – teigė premjeras.

Jis pabrėžė, kad jau yra pasiektas kompromisas dėl bene daugiausiai aistrų Seime kėlusio siūlymo visiems dirbantiesiems 2 proc. punktais sumažinti „Sodros“ įmokas. Seime yra registruoti valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos parlamentarų siūlymai „Sodros“ įmokas mažinti 1 proc. punktu, dar 1 proc. punktu - gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą, taip pat koreguoti Vyriausybės neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) didinimo planus.

„Tai yra mūsų pasiektas kompromisas, siekiantis tų pačių tikslų, ko mes siekiame. Galbūt dar didesnis „Sodros“ rezervas bus sukauptas, bet iš esmės tai nekeičia pačios visos kompleksinės mokesčių reformos esmės“, – tvirtino S. Skvernelis.

Seime stringa ir daugiau Vyriausybės mokestinių pakeitimų planų. Parlamentiniai Biudžeto ir finansų bei Socialinių reikalų ir darbo komitetai trečiadienį nepritarė siūlymui įvesti „Sodros“ įmokų lubas, Biudžeto ir finansų komitetas taip pat padarė pertrauką svarstant būsto apmokestinimą pakeitimus. Nemažai parlamentarų kritikos sulaukia ir su pensijų kaupimu susijusios įstatymų pataisos, dėl kurių komitetai sprendimų dar nėra priėmę.

S. Skvernelis Žinių radijui pripažino, kad situacija Seime sudėtinga. Premjeras jau atidėjo kitą savaitę planuotą trijų dienų vizitą į Izraelį, kad „suvaldytų procesą“ Seime svarstant Vyriausybės siūlomas reformas.

„Situacija tikrai rimta, finišo tiesiojoje esame. Tikrai darbas tiek Vyriausybėje, tiek su Seimo nariais, komitetais, galiausiai frakcijomis yra reikalingas ir trims dienoms šitame tikrai karštame laikotarpyje sudėtinga būtų išvažiuoti“, - Žinių radijui aiškino S. Skvernelis.

Jis dar kartą pabrėžė, kad Vyriausybė prisiima politinę atsakomybę už siūlomus įgyvendinti sprendimus.

„Manome, kad užtikrinsime tikrai griežtą fiskalinės drausmės laikymąsi, tvarų ekonomikos augimą, konkurencingą, eksportuojančią ir pritraukiančią investicijas mūsų ekonomiką. Galiausiai tais vaisiais galės pasinaudoti gerokai daugiau mūsų žmonių. Mes kalbame apie milijoną dirbančių Lietuvos gyventojų, kurie pajus, kad už jų darbą atlyginama gerokai daugiau“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Paklaustas, ką darys, jei valdanti dauguma Vyriausybę pasiųs „namo“ su savo pasiūlymais, premjeras atsakė: „Vyriausybė gali eiti ne tik „namo“, ir toliau nueiti“.

Vyriausybė siūlo didinti neapmokestinamas pajamas, sujungti darbuotojo ir darbdavio socialinio draudimo įmokas, dviem procentiniais punktais mažinti socialinio draudimo įmokas ir įvesti „Sodros“ įmokų lubas, o bazinės pensijos mokėjimą perkelti į valstybės biudžetą. Pensijų kaupimo pertvarkos planas numato, kad kitąmet „Sodros“ pervedimai į antros pakopos fondus bus nutraukti, tačiau analogišku dydžiu sumažinus socialinio draudimo įmokas, gyventojams bus sudaryta galimybė šias lėšas skirti privačiam pensijų kaupimui.

Vyriausybė tikisi, kad Seimas dėl siūlomų mokesčių ir pensijų kaupimo pakeitimų apsispręs dar pavasario sesijoje ir jie įsigalios nuo kitų metų pradžios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Che: " valdančioji dauguma, „jeigu tokia yra“, turi užtikrinti sprendimų priėmimą Seime" - ach, Sauliuk, kas čia per Seimo šantažas, KAS čia per bandymai PRIMESTI jam 'SAVO' norus?.. Juk pagal Konstituciją Vyriausybė PRIVALO vykdyt įstatymus (teisė juos ruošti NĖRA tiesioginė vyriausybės užduotis), o štai Seimui negali NIEKAS (išskyrus rinkėjus) komanduot. Deja, pas tave viskas atvirkščiai, ir VISI 'tavo' pasiūlymai yra naikinančiai ŽALINGI Tautai. Jjuk 'Sodros' nuskurdinimas (kad ir tais 2%) tai TIK žala didelei Tautos daliai, kalbos apie bazinę pensiją iš biudžeto tai ŽALA VISIEMS; o visa tai naudinga TIK tų privačių pensijinių fondų valdytojams - kaip ten su 'brendžio dėžutėmis' iš jų? Nes tas tavo begalinis šantažas Seimui jau daugiau nei neskaniai kvepia - iš kur tos suinteresuotumas, ar tai reiškia kad brendžio dėžutės jau tuščios, ir kažkam gali baigtis blogai jei JŲ paruoštų įstatymų nepavyks tau prastumt?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių