Quantcast

S. Skvernelis: neramu, kad bus pridaryta žalos

„Suplanuota Viešojo saugumo tarnybos (VST) reforma neturi aiškaus tikslo, jos sumanymo aplinkybės miglotos, todėl neramu, kad bus pridaryta žalos – likviduota kelis dešimtmečius kurta ir stiprinta šalies valstybingumui svarbi tarnyba“, – apgailestavo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis.

S. Skvernelio paprašėme pakomentuoti Seimo konservatorių bandymus įgyvendinti reformą, pagal kurią VST būtų prijungta prie Policijos departamento.

– Ar, jūsų nuomone, reforma atitinka visuomenės lūkesčius?

– Visuomenė, manau, pati galės atsisakyti į tą klausimą, nes tarnyba yra tiesiogiai atsakinga ir už viešąjį, ir už nacionalinį saugumą. Deja, ši tarnyba likviduojama, nors viešai aiškinama, kad ji išsaugos savarankiškumą. Tačiau jei kalbama apie savarankiškumo išsaugojimą, tai koks tuomet tikslas ją prijungti prie policijos, koks tuomet tikslas panaikinti VST veiklą reglamentuojantį įstatymą.

– Koks, jūsų manymu, yra tas tikslas?

– Deja, apie pertvarkos priežastis ir tikslus galime tik spėlioti. Ar tai vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės ambicijos, ar kerštas po konflikto su buvusiu VST vadu Ričardu Pociumi? Reformos priežastys turbūt aiškios tik uždaram konservatorių ratui. Mane stebina, kad Kaune rinkti Seimo nariai, kaip Andrius Kupčinskas, kuris, kiek prisimenu, VST šventėse ir renginiuose VST įkūrėjui ir puoselėtojui Sergejui Madalovui rodė begalinį draugiškumą, dabar yra vienas iš pasisakančių už tarnybos likvidavimą. Noriu priminti, kad VST buvo įsteigta Kaune ir veiksmingai prisidėjo prie nepriklausomybės įtvirtinimo, o dabar Kauno konservatoriai ją užsimojo panaikinti.

Deja, apie pertvarkos priežastis ir tikslus galime tik spėlioti.

– Kokius matytumėte jūsų kritikuojamos reformos padarinius?

– Dviprasmiškos reformos labai kenkia ir čia turime aiškių pavyzdžių. Dar 2020 m., tai yra iki to, kai konservatorių iniciatyva Vidaus reikalų ministerijoje buvo pradėtos chaotiškos permainos, VST pareigūnai buvo labiausiai motyvuoti, vertinantys savo darbą. Tačiau po VST vado R. Pociaus atleidimo prasidėjo priešingi procesai. Tarnyboje dabar trūksta per 30 proc. žmonių. Esant stabiliai situacijai tas trūkumas neperžengdavo 10 proc. Blogiausia, kad nepolitines funkcijas turinčią tarnybą integravus į policiją, nukentės ir nacionalinis saugumas, ir policijos veikla. Jei vadinamoji reforma bus įgyvendinta, atsiras besidubliuojančių funkcijų, tai trukdys pagrindinei policijos paskirčiai – nusikaltimų prevencijai, nusikaltimų tyrimui, nes policininkams teks būti ir sargais, ir konvojininkais, ir atlikti kitas nebūdingas užduotis. Apklausos parodė, kad iki 2020 m., kai situacija buvo stabili, VST buvo tvirta šiuolaikiška žandarmerija, o dabar ji yra naikinama. Skaudama širdimi turiu pripažinti, kad policijos sistemą bandoma politizuoti. Atrodė, kad to jau buvome atsikratę visiems laikams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Močiutės nuomonė

Močiutės nuomonė portretas
,,Žmonės jūs, ar ne žmonės",-taip klykianti Deimantė buvo išnešta iš savo gimtų namų.Ponuliai,kurie prisidėjot prie šios mažos mergytės dramos,kaip jaučiatės,ar ramiai miegat ?Gal manote,kad tauta pamiršo savo ,,didvyrius''?Tfu,straipsnio net neskaičiau.

Bukas

Bukas portretas
Nu ir bukas vaizdelis. Ir iš kur tokių imasi?

DIEVULI , ATVESK Į SEIMĄ TINKANČIŲ ŽMONIŲ........Amėn

DIEVULI , ATVESK Į SEIMĄ TINKANČIŲ ŽMONIŲ........Amėn portretas
Skverneli ir kolegos ,žala ar ne žala IGNIČIO pardavimas BLEK ROK ir dar iš po skverno ? Sąžiningas klavišo paspaudimas NIEKŠŲ NIEKŠO įcarinimo ceremonijoje ? Savo veidmainystės menu tikisi reitingus pasikelt ,kaip ir BLENKEVIČIŪTĖ....
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių