Quantcast

Pasipiktino išplėsta viešojo asmens sąvoka: peržengėme privatumo ribas

  • Teksto dydis:

Teisė į privatų gyvenimą tapo trapesnė. Seimas išplėtė viešojo asmens apibrėžimą, praneša Info diena.

Kova už visuomenę

Portalo „Atvira Klaipėda“ redaktorius Martynas Vainorius neslėpė džiaugsmo, kad valdžia susizgribo ir pagaliau išplėtė viešojo asmens sąvoką. To prireikė, kai Martynas paviešino informaciją apie viešuosius pirkimus laiminčios įmonės akcininkus ir už tai buvo nubaustas. Žurnalistų etikos inspektorė įtarė, kad portalas pažeidė asmenų privatumą. Tarp žurnalistų kilo aršios diskusijos.

„Čia žiniasklaida kovoja ne už save – žurnalistai gali dirbti visokiomis sąlygomis, jie pratę prie bylinėjimosi teismuose. Bet čia buvo žiniasklaidos kova už atvirą demokratinę visuomenę“, – teigė M. Vainorius.

M. Vainorius/Stop kadras

Iki šiol į viešojo asmens apibrėžimą pakliuvo tik politikai, teisėjai, asmenys, nuolat dalyvaujantys valstybinėje ar visuomeninėje veikloje. Seimui išplėtus viešojo asmens sąvoką, sąraše atsirado net vienuolika įvairiausių profesijų atstovų, kaip, antai, kandidatai rinkimuose.

Nuo šiol Seimo rinkimų dalyvis bus laikomas viešu asmeniu net ir po rinkimų, dar ketverius metus.

To daryti visai nebuvo būtina. Dabar atsiranda tokie pakankamai neproporcingi išplėtimai.

„Daugelis bandydavo slapstytis už privatumo. Kai tik gerai gyvenime rodai apie save, kai tik prisidirbi, liaudiškai kalbant, iš karto sakai: „aš – privatus asmuo“. Man atrodo, tas aiškumas, pirmiausia, visuomenei labai svarbus“, – sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Peržengtos ribos

Tiesa, kai kuriuos politikus didesnis viešumas išgąsdino. Už tokių įstatymų pataisų priėmimą pasisakė 72 parlamentarai. „Prieš“ balsavusių nebuvo, tačiau susilaikė šeši.

„Seimas labai nuskubėjo ir nors teigiama viešai, kad yra priimta kompromisas, tačiau, mano manymu, mes peržengėme asmens privatumo ribas“, – sakė Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Į viešų asmenų ratą pakliuvo ir vadinamieji influenceriai. Kad visi populiarūs socialinių tinklų veikėjai arba tinklaraštininkai, formuojantys nuomonę įvairiais klausimais arba už šią veiklą gaunantys pajamas, nuo šiol turės mažiau privatumo. Ir vėl pirmiausiai kliūna politikams.

„Išreiškiama viena ar kita nuomonė, bet dėl to jie tampa vieši asmenys. Ir mes, kaip visuomenė, ir žurnalistai gali, liaudiškai pasakysiu – įlisti net į jų kelnaites“, – kalbėjo I. Kačinskaitė-Urbonienė.

Nėra ko baimintis

Tinklaraštininkas Paulius Mikolaitis dėl savojo privatumo nesibaimina – atvirkščiai, palaiko sprendimą plėsti viešojo asmens ribas.

„Kuomet nuomonės formuotojai, t. y. tikrai garsūs ir visuomenei žinomi žmonės, kurie turi tokią informavimo galią, bando prisidengti tuo savo privatumu tam tikrose situacijose, kai jiems yra nepalanku, tai irgi yra toks manipuliatyvus mechanizmas“, – nuomonę išreiškė P. Mikolaitis.

P. Mikolaitis/Stop kadras

Kilus rezonansui po „Atviros Klaipėdos“ publikacijos apie viešuosius pirkimus, suklusti turėtų ir dalis verslininkų. Viešuosiuose pirkimuose dalyvaujančių įmonių akcininkai, kuriems priklauso bent ketvirtadalis akcijų paketo, taip pat bus laikomi viešais asmenimis. Greta tokių verslininkų atsidūrė ir valstybės tarnautojai. Kad taptų viešu asmeniu, valdininkui pakaks dalyvauti ministerijos darbo grupėje.

Visiems neįtiksi

„To daryti visai nebuvo būtina. Dabar atsiranda tokie pakankamai neproporcingi išplėtimai, tarkim, ar valstybės tarnautojai, ar darbo grupių dalyviai. Iš tikrųjų, tai gali būti žmonės, kurie netgi sunkiai galės apsiginti savo garbę, orumą ar melagingai atsiradusius pasisakymus“, – teigė „Investor’s Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.

Viešųjų asmenų rato išplėtimas kliūna ir teisininkams. Sakė, užuot ėję europietišku keliu ir įvedę konkrečius kriterijus, kada gali būti viešinami asmens duomenys ir kokia apimtimi, valdžia nusprendė tiesiog išplėsti sąrašą. Tačiau jame jau dabar matoma spragų.

„Tarkim, prokuroras gynė viešą interesą, o kitą dieną atsistatydina ir įsidarbina kokioje korporacijoje. Jis, pagal mūsų dabartinį reguliavimą, staiga tampa privačiu asmeniu, kuris yra neliečiamas ir apie kurį jau nebegalima rašyti“, – kalbėjo  „Transparency International“ teisininkas Skirmantas Bikelis.

Seimo priimtas pataisas dėl viešojo asmens apibrėžimo dar turės pasirašyti arba vetuoti prezidentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių