Quantcast

Seimas išbraukė nuostatą, leidusią politinius paskyrimus į diplomatinę tarnybą

Seimas antradienį iš įstatymo išbraukė nuostatą, leidusią politinius paskyrimus į diplomatinę tarnybą.

Parlamentas 94 balsais „už“, dešimt Seimo narių buvus „prieš“ ir 19 susilaikius priėmė tokius Diplomatinės tarnybos įstatymo pakeitimus.

Juos inicijavo naujasis užsienio reikalų ministras, konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Pataisomis išbraukta nuostata, kuri užsienio reikalų ministrui leidžia skirti laikinuosius reikalų patikėtinius, konsulus ir ministrus patarėjus, jei šie asmenys iki tol nėra sudarę diplomato tarnybos sutarties.

Taip pat atsisakyta nuostatos dėl diplomatinės tarnybos sutarties sudarymo su viceministrais.

G. Landsbergis teigia, kad ligšiolinė tvarka leido užsienio reikalų ministrui vykdyti politinius paskyrimus į diplomatinę tarnybą be konkurso ir kitų statutiniams diplomatams įstatyme numatytų reikalavimų.

Jo teigimu, tokie atvejai pažeidė teisėtus statutinių diplomatų lūkesčius į karjerą, sukūrė diskriminacinį reguliavimą, mažino diplomatinės tarnybos skaidrumą ir prestižą.

Už pataisas balsuoti raginęs Seimo Užsienio reikalų komiteto vadovas Žygimantas Pavilionis teigė, kad pataisos „sutvirtina karjerinę diplomatiją ir būtent uždaro spragas politiniam kišimuisi į diplomatinę tarnybą“.

„Todėl visų  diplomatų vardu, kuriuo aš kažkada buvau, prašau palaikyti šį įstatymą“, – sakė buvęs ambasadorius JAV, konservatorius Ž. Pavilionis.

„Valstietis“ Arvydas Nekrošius ragino balsuoti prieš, teigdamas, kad pataisos „atveria pakankamai dideles spragas, kuriomis gali pasinaudoti visokio plauko perėjūnai“.

„Galimai į politinio pasitikėjimo komandą bus priimami žmonės, kurie siejami su keistomis grupuotėmis“, – teigė A. Nekrošius.

Ž. Pavilionis atsakydamas jam teigė, jog pradėdami darbą Užsienio reikalų ministerijoje leidimus dirbti su slapta informacija turės gauti ir politinio pasitikėjimo komandos nariai.

„Visi privalės gauti spec. leidimus ir patikrinimus, kiekvienas įsidarbinantis ten (Užsienio reikalų ministerijoje) privalo tokį leidimą gauti“, – sakė Ž. Pavilionis.

Įstatymo pataisomis ambasadorių skyrimo tvarka nėra keičiama – ji įtvirtinta Konstitucijoje. Pagal ją, diplomatinius atstovus užsienio valstybėse ir prie tarptautinių organizacijų skiria ir atšaukia prezidentas Vyriausybės teikimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

konservų standartas

konservų standartas portretas
Konstitucija pagal dvasias, įstatimai pagal asmeninius geidžius.

Gal

Gal portretas
reikėtų tiesiai šviesiai priimti nutarimą, kad į diplomatinę tarnybą tik per TS LKD rekomendacijas ...

Pranas Morkūnas

Pranas Morkūnas portretas
Panaikino AMBešnikų landą sukišti į diplomatus visokius bernašonius?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių