Quantcast

Seimo pirkiniai: saldėsiai, skarelės ir Lietuvos kvapai

Seimo kanceliarija nusprendė papildyti reprezentacinių dovanų rezervus. Iš biudžeto lėšų pripirkta gertuvių, termosinių puodelių, tūkstančiai tušinukų, kvepiančių žvakių su "Lietuvos kvapu". Šokoladinių saldainių pirkta tonomis – net už 90 tūkst. eurų. Vieniems politikams tokie pirkimai kelia klausimų, kiti gi užsimena, jog kai kurias dovanas jiems būtų gėda dovanoti.

Dovanos – rinkėjams?

Klaipėdos politiką Artūrą Šulcą nustebino Seimo pirkiniai. Buvęs miesto tarybos narys stebėjosi, kam parlamentui prireikė šilkinių kaklaraiščių ir skarelių?

"Man neaišku, kam jie tai perka? Ar tai kaip dovanas dovanos, ar patys marširuos gegužės 1-osios parade? Reprezentacinių dalykų taip pat reikia, bet pirmiausia būtina paaiškinti žmonėms, kam leidžiami biudžeto pinigai", – sakė A.Šulcas.

Pats ne kartą pretendavęs tapti parlamentaru politikas svarstė, kad vienas po kito skelbiami viešieji pirkimai reprezentacinėms dovanoms įsigyti byloja tai, jog jau artėja Seimo rinkimai.

"Kol įvyks pirkimų procedūros, ateis priešrinkiminis laikotarpis, ir jau bus galima vaikščioti pasipuošus šilkiniais kaklaraiščiais ir skarelėmis, dovanoti dovanas rinkėjams", – svarstė A.Šulcas.

Parlamentaras klaipėdietis Gintaras Vaičekauskas, jau pažinęs Seimo kanceliarijos sandėliuose laikomo turinio ypatumus, tikino, jog visą šį gėrį politikai gauna tik panaudodami kanceliarinėms išmokoms skirtus pinigus.

"Aš nemanau, jog tokios reprezentacinėmis vadinamos dovanos būdingos tik posovietinėms šalims. Na, taip, anksčiau mes į Maskvą vežėme lietuviškas dešras ir kumpius. Tačiau ką reiškė tas užrašas, jog dešros – lietuviškos? Reiškė kokybę. Manyčiau, jog reprezentacinių dovanų reikia. Kokios kokybės jos turi būti? Ne man spręsti. Ar jos galėtų būti parinktos su didesne išmone? Galbūt. Bet tokia tvarka buvo jau seniai ir ne mano reikalas ją keisti", – kalbėjo G.Vaičekauskas.

Pageidauja kokybiško šilko

Šiuo metu paskelbtame viešajame pirkime Seimo kanceliarija ketina įsigyti paprastų 350 šilkinių kaklaraiščių, 300 šilkinių kaklaraiščių su Seimo logotipo dekoratyviniais elementais.

Perkama ir trijų tipų šilkinių skarelių. Vienos rūšies – 300 vienetų, kitos – 80, o su Seimo logotipu ketinama įsigyti 300.

Dar perkama trijų rūšių vyriškių šalikų – 90 vienetų, moteriškų šalikų irgi norima nupirkti 90.

Pagalvota ir apie šaltąjį metų sezoną. Ketinama įsigyti 200 trispalvių megztų šalikų, reikia ir 300 paprastų šalikų bei 300 kepurių.

Pirkimas vykdomas apklausos būdu. Specifikacijose pažymėta, jog vyriškiems šilkiniams kaklaraiščiams ir skarelėms pageidaujama tik šimtaprocentinio aukštos kokybės šilko be priemaišų.

Nurodoma, jog vienų vyriškų šalikų sudėtyje turi būti ne mažiau kaip 60 proc. šilko. Kitos rūšies vyriški šalikai turi būti pagaminti iš 100 proc. vilnos.

Moteriškiems šalikams keliami švelnesni reikalavimai – tenkintų ir tokia sudėtis, kurioje būtų ne mažiau kaip 70 proc. vilnos.

Nurodomas ir kitas variantas, esą tiktų ir tokie moteriški šalikai, kurie būtų pagaminti iš 100 proc. vilnos arba ne mažiau kaip 80 proc. vilnos ir ne mažiau kaip 20 proc. šilko.

Trispalvis megztas šalikas turi būti su kutais, kurio sudėtyje būtų ne mažiau kaip 95 proc. akrilo.

Tokių šalikų ir skarelių Seimas 2018 m. pirko iš įmonės "Elvyra". Už 81 vyrišką šaliką, 80 moteriškų šalikų, 151 šilkinį kaklaraištį, 130 šilkinių skarelių buvo sumokėta 11,8 tūkst. eurų.

Tiesa, šių tekstilės gaminių kokybei buvo kelti kur kas menkesni reikalavimai nei šiemet.

Kuo kvepia Lietuva?

Seimo kanceliarija liepos pradžioje nupirko gertuvių su logotipu už 12 tūkst. eurų. Jas Seimui pristatys įmonė "IR dovanos".

Dar pirkta termosinių puodelių už 19 tūkst. eurų. Šiame pirkime laimėtoju skelbiama įmonė "Aola".

Pirkta vėliavų už 24 tūkst. eurų. Kanceliarinių prekių – už 11 tūkst. eurų, taip pat 3,3 tūkst. popierinių suvenyrinių maišelių už 3,5 tūkst. eurų.

Skelbtas pirkimas 500 butelių kvapų namams – per 18 eurų už vienetą.

Įmonė "Kvapo kodas" dar pasiūlė pirkti 60 kvepiančių sojų vaško žvakių po 11 eurų. Iš viso tam numatyta 9,6 tūkst. eurų.

Žvakes ir kvapų buteliukus puošė Seimo logotipas, užrašas skelbė, jog jame – Lietuvos kvapas.

Nežinau, kuo ten kvepia, bet realybėje Lietuvos kvapas turėtų dvelkti mėšlu.

"Nežinau, kuo ten kvepia, bet realybėje Lietuvos kvapas turėtų dvelkti mėšlu", – ironizavo Seimo narys G.Vaičekauskas.

Tualetiniam popieriui – 12 tūkst. eurų

Seimas gegužės pabaigoje išsirinko tiekėją 15 tūkst. rašiklių. Sutartis sudaryta su įmone "IR dovanos". Už tai numatyta mokėti 8,8 tūkst. eurų.

Pačių pigiausių rašiklių kaina tesiekė 23 centus, brangiausiai mokėta už rašiklio ir plunksnakočio rinkinį – 6,34 euro.

Taip pat skelbtas pirkimas 1,2 tūkst. medinių tušinukų, už vieną mokant beveik 6 eurus. Buvo paisoma nurodymų, jog Seimo logotipai turi puošti ne tik patį rašiklį, bet ir jo dėžutę.

Tiekėja pasirinkta įmonė "Office System". Pirkiniui skirta 7,5 tūkst. eurų.

Seimo kanceliarija pirko įvairių vaikiškų dėlionių su Seimo pastato atvaizdu. 4 tūkst. dėlionių nupirkta už 12 tūkst. eurų.

Pirkta sieninių kalendorių, už kuriuos mokėta beveik 7,8 tūkst. eurų.

Daugiau nei kalendoriai kainavo tik tualetinis popierius Seimui. Jo reikės už 12 tūkst. eurų sumą.

Negavo šalikų

G.Vaičekauskas nepyko, jog Seimo kanceliarija taško pinigus ne itin gudrioms reprezentacinėms dovanoms.

"O kodėl negalima pamaloninti žmonių? Atvažiuoja kokia nors delegacija ir įteikia atminimo medalius arba savo šalies atributais paženklintus suvenyrus. Labai gerai, kai nereikia sukti galvos, ir gali moterims padovanoti šilkines skareles ar vyrams – kaklaraiščius. Mačiau, kaip moterys džiaugėsi. O ką, vėl šalikų nupirks? Labai gerai, nes aš jau nebegavau. Norėjau vienai futbolo komandai nuvežti dovanų trispalvių šalikų ir tokių pat kepurių. Nebebuvo", – prisiminė G.Vaičekauskas.

Seimo narys tikino, jog viena ir ta pati užsienio delegacija neretai susitinka su įvairiomis parlamentinėmis grupėmis.

"Reikia stengtis, kad dovanos nesutaptų. Aš, kaip jaunas parlamentaras, kažkada veždamas "Tautiškos giesmės" įrėmintą paveikslą Neringos merui, baiminausi, kad tik kolegė Irena Šiaulienė nebūtų to paties nuvežusi", – prisiminė G.Vaičekauskas.

Seimo narys pastebėjo, jog ne visos užsienio delegacijos kreipia dėmesį į gautas dovanas.

"Italams tai visai nesvarbu, jie nekreipia dėmesio į tokias dovanas. Pats esu gavęs keistą suvenyrą iš Juodkalnijos atstovų. Padovanojo kamščiatraukį. Bet gyvenime visokių juokų būna. Kai tik mečiau rūkyti, Klaipėdos policija padovanojo man žiebtuvėlį su policijos ženklu", – prisiminė G.Vaičekauskas.

Šokolado – už solidžią sumą

Kuo dar politikai galės pamaloninti rinkėjus? Ogi tonomis saldainių. Rimčiausias Seimo kanceliarijos pirkinys – šokolado ir saldainių kalnai – už 90 tūkst. eurų.

Pirkta šokoladinių saldainių su smulkintais migdolais ir karameliniais dribsniais. Daugiau nei už pusantros tonos šių saldainių mokėta 16,5 tūkst. eurų.

Geltonos, žalios ir raudonos spalvų želės įdaru saldainiai atsiėjo dar 16,5 tūkst. eurų. Pirkta 2,5 tonos saldainių. Už tokį pat kiekį grietinėlės skonio suflė saldainius mokėta beveik 16 tūkst. eurų.

Pirkta 2,1 tonos šokolado už 7,3 tūkst. eurų. 70 proc. šokolado nupirkta pustrečios tonos, sumokėta 5 tūkst. eurų.

Šokoladinių saldainių rinkinių su 6 skonių saldainiais nupirkta irgi beveik 1,5 tonos, paklojant 6,8 tūkst. eurų.

Dešimties saldainių rinkinių pripirkta už daugiau nei 16 tūkst. eurų. Dar 1,6 tonos saldainių rinkinių įsigyta už 5,3 tūkst. eurų.

Saldžiąsias dovanas Seimui tieks įmonė "Rūta".

G.Vaičekauskas tikino, jog reprezentacinių dovanų sąrašas Seimo kanceliarijos sandėlyje keičiasi.

"Anksčiau buvo labai gerų gertuvių, jas mielai dovanodavau. O dabartinių, kurios yra sandėlyje, nenorėčiau niekam padovanoti. Kaip ir medinių rašiklių, kuriuos, mano galva, gėda kam nors įteikti. O štai trijų spalvų saldainiai – nesikeičia. Jų visuomet yra. Ir jų visi nori. Žmonės laimingi būna ir saldainių gavę ir, pavyzdžiui, gintarinės sąsagas. Daug džiaugsmo būna", – prisiminė politikas.

Komentaras

Valdas Sinkevičius

Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento ryšių su visuomene skyriaus patarėjas

Dovanos ir suvenyrai (kaklaraiščiai, skarelės, kepuraitės, puodeliai, saldainiai ir kt.) naudojami Seimo reprezentacinėms reikmėms: Seimo narių susitikimuose su gyventojais, renginių dalyviams Seimo rūmuose, lankytojams ir svečiams, oficialių tarptautinių susitikimų, vizitų metu. Dovanos ir suvenyrai perkami centralizuotai, juos naudoti reprezentacijos tikslams gali Seimo nariai ir Seimo padaliniai (komitetai, komisijos, frakcijos, delegacijos, tarpparlamentinių ryšių grupės ir kt.). Už suvenyrus ir dovanas Seimo nariai atsiskaito iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų.

Suvenyrų ir dovanų pirkimų dokumentuose orientaciniai kiekiai ir sumos nurodomi atsižvelgiant į metinį poreikį, kurio Seimo kanceliarija nėra įsipareigojusi nupirkti 100 proc. – jie įgyjami atsižvelgiant į paklausą. Iki šiol Seimo kanceliarija yra nupirkusi 350 vnt. termopuodelių, 200 vnt. gertuvių, 500 vnt. medinių rašiklių, kvepiančių žvakių ir kvapų įsigyta už 2 976 eurus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

menesis

menesis portretas
Skaičiai tai nesueina. Kur gauti 70% šokolado už 1.43 € / kg? Šokoladai ir saldainių rinkiniai matuojami tonomis, nors turėtų būti vienetais. Saldainiai po 11 € / kg? Šiaip man keista, kad parlamentarai dovanoja dovanas žmonėms; tačiau jei tai įprasta daryti, tai kad yra galimybė dovanas pirkti iš Seimo suvenyrų parduotuvės... Gal taip paprasčiau ir/arba pigiau.

nu

nu portretas
kaip mazi vaikai ,ar jie ten pilno proto ???

Tam tam Griežčiui

Tam tam Griežčiui  portretas
dar kartą pasijuokiau dėl ,,pirkimo lengvumo ,, ir eilinės Karbauskio ,, kaltės,,, )))) o dabar , kada yra 141 ,, nupirkti sunku ,, ? O gal buvo sunkiau ? mgbolticai tikrai ,, nesugebėjo,, įveikti 141 , bet ne kai kuriems ,, paskolas,, dalino , kiti - partijos programas restoranėlyje pristatinėjo , o kur ,, pagalba,, všį uabams ? Iki šiol į teismus vaikšto ir seimo ,,saldainius dalina ,, ))) Taigi , manau tik visiška bombonkė gali manyti , kad 141 nepasaldinsi , o 121 lengvai ))))
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių