Quantcast

Seimas ėmėsi prezidento veto dėl savivaldos politikų pažeidimų tyrimų

Seimas antradienį ėmėsi svarstyti prezidento Gitano Nausėdos veto pataisoms, kuriomis merų ir savivaldybių tarybų narių galimi interesų konfliktai buvo išimtinai perduoti tirti savivaldos etikos komisijoms, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) paliekant tik aukštesne instancija.

Už tai, kad prezidento grąžintas įstatymas būtų svarstomas iš naujo, antradienį po pateikimo balsavo 122 Seimo nariai, vienas buvo prieš. Toliau projektą svarstys Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, tuomet jis grįš galutiniam balsavimui į Seimo salę.

Prezidento veto pristatęs vyriausiasis patarėjas teisės klausimais Andrius Kabišaitis sakė, kad susiaurinus VTEK įgaliojimus ir perdavus savivaldos politikų galimus pažeidimus tirti vietos komisijoms tyrimai gali būti vilkinami, priimami šališki sprendimai.

„Toks pakeitimas reikštų, kad savivaldybių tarybų narių ir merų elgesio tyrimas būtų išimtinai savivaldybių tarybų sprendimu sudarytose etikos komisijose. (...) Susiaurinus VTEK įgaliojimus ir suteikus juos tik savivaldybių tarybų etikos komisijų kompetencijai, tokio tyrimo terminai įstatyme nebūtų nustatyti, ir tai galėtų sudaryti prielaidas šiuos tyrimus tęsti neribotą laiką, nepriimant jokio sprendimo, kurį vėliau būtų galima apskųsti VTEK“, – kalbėjo A. Kabišaitis.

Už prezidento veto pasisakęs konservatorius Vilius Semeška prezidento sprendimą vadino savalaikiu ir svarbiu sklandžiai demokratijos raidai.

„Priimant pataisas prie gerų norų buvo įvelta pakankamai didelė klaida, aš tikiuosi, kad ji nesąmoningai buvo įvelta. Labai svarbu skaidrumo ir sąžiningumo principą išlaikyti, mes puikiai žinome, kaip formuojamos savivaldos etikos komisijos ir kaip dauguma gali tirti savo daugumos asmenį, ar jis pažeidė įstatymą, ar ne“, – sakė V. Semeška.

Prezidentas birželį Seimo priimtas Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymo pataisas vetavo argumentuodamas, jog savivaldos politikų pažeidimus palikus tirti išimtinai vietos etikos komisijoms kyla pavojus, kad objektyvus tyrimas bus neįmanomas dėl šališkumo.

Grąžinęs pataisas Seimui prezidentas siūlo nustatyti, kad skundų dėl savivaldybių tarybų narių ir savivaldybių merų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms tyrimas liktų VTEK kompetencija.

Seimo priimtos ir prezidento vetuotos VTEK įstatymo pataisos numato, kad ši komisija tiria asmenų pranešimus, skundus ir prašymus dėl deklaruojančių asmenų veikos atitikties Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatoms, išskyrus Seimo narių, savivaldybių tarybų narių ir merų.

Įstatymas iki šiol numato, kad VTEK nesiima tyrimų tik dėl parlamentarų, birželį Seimo priimtomis pataisomis ši išlyga papildyta ir savivaldybių tarybų nariais bei merais.

VTEK laikosi pozicijos, kad šios pataisos suderino Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos įstatymą su Vietos savivaldos įstatymu ir Valstybės politikų elgesio kodeksu.

Komisijos teigimu, iki šiol dėl to paties incidento skundą galima buvo teikti ir savivaldybių etikos komisijoms, ir VTEK.

„Šiuo pakeitimu siekiama sisteminio požiūrio – kad pirmiausia savivaldybių etikos komisijos tirtų tarybos narių elgesį, kaip tai numatyta Vietos savivaldos įstatyme, o VTEK vaidmuo būtų vertinti šių komisijų sprendimus, jeigu jie VTEK būtų apskųsti“, – komisija anksčiau nurodė BNS pateiktame komentare.

VTEK taip pat pažymėjo, kad po pataisų priėmimo komisija išlieka kaip privaloma išankstinė ginčų nagrinėjimo ne teisme institucija, kuri nagrinėja skundus dėl savivaldybių etikos komisijų priimtų sprendimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių