Quantcast

Šiaurės Makedonijos derybų dėl ES narystės pradžiai – Lietuvos parama

  • Teksto dydis:

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis nuotoliniu būdu susitiko su Šiaurės Makedonijos kolega Bujaru Osmani.

Ministrai aptarė dvišalių Lietuvos ir Šiaurės Makedonijos santykių plėtros galimybes, derybų dėl Šiaurės Makedonijos narystės Europos Sąjungoje (ES) pradžios perspektyvas, transatlantinį bendradarbiavimą, padėtį Vakarų Balkanuose, kovos su Covid-19 pandemija ir vakcinacijos iššūkius, kitus aktualius regioninio saugumo ir bendradarbiavimo klausimus.

„Sveikiname Šiaurės Makedonijos pasiektą reikšmingą pažangą, įgyvendinant ES reformas, ir reiškiame tvirtą Lietuvos paramą kuo greitesniam Šiaurės Makedonijos derybų dėl narystės ES pradėjimui. Esame įsitikinę, kad prasidėjusios derybos sustiprintų Šiaurės Makedonijos pastangas ir ryžtą tęsti tvarias ir ilgalaikes ES reformas, išlaikytų Šiaurės Makedonijos piliečių pasitikėjimą ES narystės perspektyva“, – teigė ministras G. Landsbergis.

Ministras taip pat pabrėžė, kad labai svarbus Šiaurės Makedonijos visų politinių partijų ir piliečių susitelkimas bei ryžtas tęsti ES reformas, ypač teisinės valstybės, išraiškos bei žiniasklaidos laisvės srityse, visapusiškai remti ES užsienio politikos pozicijas.

Be saugios ES kaimynystės nebus saugios Europos.

Ministras taip pat pasveikino Šiaurės Makedoniją sėkmingai įsijungus į NATO, pabrėžė tolesnę Lietuvos paramą NATO atvirų durų politikai, euroatlantinio bendradarbiavimo svarbą, siekiant ilgalaikio ir tvaraus stabilumo, saugumo ir susitaikymo Vakarų Balkanuose.

„Be saugios ES kaimynystės nebus saugios Europos“, – pabrėžė ministras.

Lietuvos ir Šiaurės Makedonijos ministrai taip pat pripažino aktyvesnio dvišalio bendradarbiavimo svarbą. G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva ir toliau remia demokratines reformas Šiaurės Makedonijoje, yra pasirengusi padėti stiprinant šalies atsparumą hibridinėms bei kibernetinėms grėsmėms, pasidalinti eurointegracijos, ekonominės diplomatijos, dalyvavimo ES Dvynių projektuose patirtimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PAREMK - TIK IŠ SAVO KIŠENĖS

PAREMK - TIK IŠ SAVO KIŠENĖS portretas
Gali netgi Mortos darželius užstatyti. Tik...nekabink dar vienos naštos ant Lietuvos piliečių.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių