Quantcast

Siūlo viešai transliuoti Seimo seniūnų sueigos ir valdybos posėdžius

Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, Seimo pirmininko pavaduotojas Arvydas Nekrošius bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkė Guoda Burokienė siūlo viešai transliuoti Seimo seniūnų sueigos ir valdybos posėdžius bei šių posėdžių įrašus skelbti internete taip, kaip šiuo metu skelbiami Seimo plenarinio posėdžio, Seimo komitetų ir komisijų posėdžių įrašai.

LVŽS atstovų registruotose Statuto pataisose nurodoma, kad Seimo valdybos ir seniūnų sueigos posėdžiai, išskyrus uždarus posėdžius ir posėdžius, kuriuos Statutas leidžia rengti apklausos būdu, yra transliuojami internetu, ir šių posėdžių vaizdo įrašai skelbiami viešai Seimo valdybos nustatyta tvarka. Taip pat daromi posėdžių garso įrašai, kurie teisės aktų nustatyta tvarka perduodami į Seimo archyvą. 

„Nuo pat kadencijos pradžios siekėme, kad Seimas taptų kiek įmanoma labiau atviru visuomenei, prieinamu žiniasklaidai. Mūsų iniciatyva buvo pradėti transliuoti anksčiau visuomenei praktiškai neprieinami Seimo komitetų, komisijų posėdžiai. Jų įrašai dabar lengvai randami internete. Šiandien žengiame dar vieną žingsnį didesnio Seimo atvirumo link – viešumas ir skaidrumas reikalautų visuomenei atverti ir kitus posėdžius. Manau, žmonės turi teisę žinoti ir matyti, kaip klausimai sprendžiami seniūnų sueigoje bei Valdyboje, juk ten formuojama Seimo posėdžių darbotvarkė, priimami sprendimai, susiję su Seimo biudžeto panaudojimu, komandiruotėmis, Seimo ūkio tvarkymu. Taip pat registruotomis Statuto pataisomis siūlome viešinti ir Valdybos bei Seniūnų sueigos posėdžių darbotvarkes – iki šiol jos nebuvo viešos“, – sako Seimo narys R. Karbauskis.

Seimo vicepirmininko A. Nekrošiaus teigimu, viešumas Seime užtikrina Seimo narių atskaitomybę rinkėjui.

Manau, žmonės turi teisę žinoti ir matyti, kaip klausimai sprendžiami seniūnų sueigoje bei Valdyboje, juk ten formuojama Seimo posėdžių darbotvarkė.

„Tauta suteikia Seimo nariams mandatą, tad yra natūralu, kad žmonės domisi ir nori žinoti, kaip Seime, jo seniūnų sueigoje ar Valdyboje yra priimami sprendimai, kaip jie yra motyvuoti, kaip balsavo jų rinktas Seimo narys. Posėdžių transliacijos šią, Lietuvos žmonių vykdomą, „parlamentinę kontrolę“ užtikrina. Be abejo, transliacijos palengvina ir žurnalistų darbą. Jei anksčiau jiems tekdavo reikalauti, kad komitetai pateiktų posėdžių įrašus, šiandien tie įrašai yra vieši ir greitai prieinami žiniasklaidos atstovams patogiu metu. Taip bus ir su Valdybos bei Seniūnų sueigos posėdžių įrašais“, – sako A. Nekrošius.

Pasak Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkės Guodos Burokienės, valdybos bei seniūnų sueigos posėdžių viešumą, jų darbotvarkių skelbimą bei transliacijas užtikrinti skatina ir atsakingo valdymo principas. „Buvo nusistovėjusi keista ir ydinga praktika viešinti tik dalies Seimo padalinių veiklą. Yra sunku logiškai paaiškinti, kodėl komitetų ir komisijų posėdžių transliacijos yra vykdomos, o valdybos bei seniūnų sueigos posėdžiai yra iš esmės neprieinami visuomenei, nors ten priimami sprendimai dažnai savo pobūdžiu yra ne ką mažiau reikšmingi. Mūsų siūlomi pakeitimai visus Seimo padalinius traktuoja vienodai – visur būtina užtikrinti tuos pačius viešumo ir skaidrumo standartus“, – sako G. Burokienė.

Šiuo metu Seimo valdybos posėdžių ne tik vaizdo, bet ir garso įrašai Seime nėra daromi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ALGIS

ALGIS portretas
MUMS , EILINIAMS PILIEČIAMS IR TAIP UŽTENKA TŲ NESAMONIŲ .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių