Quantcast

Siūlymas įteisinti eutanaziją Seimo salės kol kas nepasieks

  • Teksto dydis:

Siūlymas įteisinti eutanaziją bent šią sesiją Seimo salės nepasieks – parlamentarai socialdemokratės Marijos Aušrinės Pavilionienės parengtą projektą išbraukė iš sesijos darbų programos.

Išbraukti projektą iš darbotvarkės pasiūlė Sveikatos reikalų komitetas, Seimas tam šią savaitę pritarė 47 balsais už, 11 parlamentarų buvus prieš ir 13 susilaikius.

Projektą pateikti siūlanti M.A.Pavilionienė tvirtino, jog dėl eutanazijos legalizavimo reikia bent pradėti diskusijas, o oponentai piktinosi, jog tai esantis „mirties kultūros“ propagavimas.

„Eutanazijos įstatymui pritaria 61 proc. Lietuvos gyventojų ir dalis medikų bendruomenės. Seimas neturi teisės ignoruoti Lietuvos piliečių nuomonės, nes ir žmogaus mirtis turi būti reglamentuota įstatymu, kuriuo būtų atsižvelgiama į žmogaus pasirinkimo teisę, žmogaus laisvą valią rinktis neskausmingą gyvenimo baigtį“, – projektą gynė M.A.Pavilionienė.

„Norėčiau pasakyti gal emocinę reakciją ir apgailestavimą, kad socialdemokratai tampa mirties kultūros nešėjais. Per vieną dieną jau ir taip išmiršta 46 žmonėmis daugiau daugiau negu gimsta, sausio mėnesio statistika. Ką jūs dar norite pasiųsti į aną pasaulį su eutanazija?“ – sakė konservatorius Rimantas Jonas Dagys.

Seime jau kelis kartus buvo registruoti projektai su siūlymu įteisinti eutanaziją, bet pateikimo stadijos nepasiekė, parlamentarams nesutikus jų įtraukti į darbų programą. M.A.Pavilionienė siūlo, kad žmogus, kenčiantis nuolatines bei nepakeliamas fizines ir dvasines kančias, kurių neįmanoma palengvinti, turėtų galimybę pasirinkti, kad jo gyvybė sąmoningai būtų nutraukta jo paties prašymu.

Europos Sąjungoje eutanazija yra įteisinta Belgijoje, Liuksemburge bei Nyderlanduose. Kaip teigiama aiškinamajame rašte, vis didesnės diskusijos dėl eutanazijos įteisinimo nuolat kyla ir kitose šalyse, dažniausiai – po žiniasklaidos informacijos apie vieną ar kitą eutanazijos atvejį valstybėse, kuriose ji nelegalizuota.

Lietuvoje taip pat žinomas atvejis, kai 1998 metais motina stipriai apdegusiam sūnui, kankinamam nepakeliamų skausmų, suleido mirtinų vaistų dozę. Baudžiamojoje byloje ji buvo išteisinta.

2012 metais visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Rait“ atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad eutanazijos įteisinimui pritaria 47 proc. 15-74 metų amžiaus Lietuvos gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siulau

Siulau portretas
Semumunams savaite atidirbti slaugytojais nepagydomai sergančiųjų namuose arba ligoninėje, kad suprasti , kada ju asmeniškai tai palies , ko jie patys prašys, apie dangaus karalystę ne vienam iš ju ir ne svajoti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių