Quantcast

STT: P. Čimbaro siūlomas projektas sudarytų sąlygas korupcijai

„Socialdarbiečių“ frakcijos Seime nario Petro Čimbaro siūlomas saugomų teritorijų įstatymo projektas sudarytų sąlygas korupcijai, pirmadienį pranešė išvadą pateikusi Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Tarnyba teigia, kad projektu siūloma gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose leisti naikinti ar žaloti reljefo formas, kai plečiama naudojamo karjero teritorija, išskyrus atvejus, kai karjero praplėtimas gali daryti poveikį Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijoms.

Anot STT, priėmus projektą, karjerų savininkams nebereikėtų gauti naujų leidimų ir sudaryti sutarčių dėl praplėstos karjero teritorijos naudojimo, todėl tai sudarytų sąlygas nekontroliuojamai veiklai bei neracionaliam žemės gelmių išteklių naudojimui.

Teisėsaugos institucija taip pat teigia, kad projektu sudaromos galimybės nekontroliuojamai plėsti karjerų teritorijas ir naikinti bei žaloti draustinių reljefo formas, nes nebūtų atliekamas karjero praplėtimo poveikio vertinimas.

Be to, jeigu karjeras būtų praplėstas, nebūtų draudžiama įrengti naujus naudingųjų iškasenų karjerus ir šachtas, naujus gręžinius naftos ir dujų žvalgybai bei gavybai, įrengti sąvartynus.

Pasak STT, tai galėtų sukelti neprognozuojamus padarinius su saugomomis teritorijomis susijusiems visuomenės interesams.

Įstatymo projektą siūlantis Seimo narys su STT vertinimu nesutinka.

„Dabar karjerams saugomose teritorijose leidžiama vykdyti veiklą. Esamas karjeras vykdo veiklą ir baigiasi karjero riba ties kitu sklypu ir tokiu atveju kitame sklype negalima vykdyti veiklos. Čia kaip ir tortas. Jis yra apvalus – jūs popierių uždėkite. Tortą suvalgėte, o kita pusė – viskas jau“, – BNS sakė P. Čimbaras.

„Mano tikslas, kad, nustačius poveikį aplinkai, gavus visus leidimus, galima būtų toliau eksploatuoti – toliau valgyti turtą“, – pridūrė Seimo narys.

Jis teigė esąs įsitikinęs, kad įstatymo pakeitimas būtų naudingas verslui, taip pat sako, kad karjerai būtų eksploatuojami racionaliau, nes neleidus saugomose teritorijose esančių karjerų naudoti toliau, juos tektų uždaryti ir iškasenų ieškoti kitur.

„Įstatymus siūlau pats ir matau, kur ir ką reikia keist. Man visos problemos Lietuvoje yra aktualios, neišskiriant ir šitos problemos“, – teigė P. Čimbaras.

Šiuo metu įstatyme nustatyta, kad gamtiniuose ir kompleksiniuose draustiniuose draudžiama naikinti ar žaloti reljefo formas, rengti naujus naudingųjų iškasenų karjerus ir šachtas, taip pat naujus gręžinius naftos ir dujų žvalgybai bei gavybai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ale matai

Ale matai portretas
kaip reketo laikų banditas gali pavirsti i žmogų..:D). Mano katinas irgi galvoja kad čia jo butas o mes tik jo patarnautojai bet nuo to niekas nesikeičia

Anonimas

Anonimas portretas
neprileiskit situ konservatlyberastiniu socdemonu yklotu [papersu] prie istatymu kurimo ,jie visi be isimties korumpuoti kysininkai -aferiugos...

taip

taip portretas
socmafija kloja sau takeli tolesniems veiksmams kol dar magnute soste tupi.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių