Quantcast

V. Andriukaitis: Lietuva negalės ignoruoti EK pirmininkės pozicijos dėl lyčių lygybės

  • Teksto dydis:

Lietuvai siūlant kandidatus į Europos Komisiją (EK), šaliai teks labai rimtai atsižvelgti į naujosios EK vadovės ryžtą užtikrinti lyčių lygybę šioje institucijoje, įsitikinęs eurokomisaras Vytenis Povilas Andriukaitis.

„Manau, kad diskusijose nereikėtų manyti, jog kas nors gali diktuoti būsimam Komisijos pirmininkui. Komisijos pirmininkas šiuo atveju yra „pirmas smuikas“ formuojant Europos Komisiją ir akivaizdu, kad Lietuvos ir kitų šalių diskusijos su pirmininke bus labai sudėtingos“, – Žinių radijui sakė už sveikatą ir maisto saugą atsakingas komisaras V. P. Andriukaitis.

Pasak jo, naujoji EK pirmininkė Ursula von der Leyen (Ursula fon der Layen) sieks įgyvendinti savo pažadus dėl lyčių lygybės.

„Ji negali suklupti ties savo pirmuoju pažadu, jos pirmasis pažadas yra full gender equality – visiška lyčių lygybė (Komisijoje – BNS). Tai įsivaizduokite, jeigu ji startuoja su pirmuoju pažadu jo neįvykdydama (...) Visų šalių laukia sudėtingos diskusijos jai padėti įvykdyti šį pažadą“, – aiškino V. P. Andriukaitis.

Eurokomisaras kartu pastebėjo, kad Lietuvoje vertėtų ne apsimesti, jog šalyje nėra lygioms galimybėms kylančių problemų, o jas spręsti.

V. P. Andriukaitis patikino, kad Lietuva nėra pavėlavusi į derybas dėl eurokomisaro posto, šiuo metu „vyksta diskusijos“. Jis kartu atmetė viešumoje skelbiamus spėjimus, kad Lietuvai atiteks mažiau įtakingas eurokomisaro postas. Pasak Lietuvos atstovo, visi postai Europos Komisijoje yra svarbūs.

Lietuvai renkantis kandidatą, V. P. Andriukaitis vis dėlto paragino atkreipti dėmesį į faktą, kad Komisijoje būtina politinė patirtis, nes svarstomi ne tik savo srities klausimai.

„Politinio svorio prasme, tai aišku, kad reikia, jog tas svoris būtų. (...) Politinės patirties, politinio svorio tikrai reikia, patikėkite. Bus daug klausimų, kurie yra susiję su labai didelėmis politinės srities atsakomybėmis“, – sakė eurokomisaras.

Antradienį vienas kandidatų į Lietuvos deleguojamą eurokomisaro postą, ekonomikos ir inovacijų ministras Virginijus Sinkevičius Briuselyje susitiks su EK pirmininke U. von der Leyen.

Lietuva kol kas nėra oficialiai apsisprendusi, kurį pretendentą siūlyti į naują Europos Komisiją, tačiau valdantieji „valstiečiai“ prieš kelias savaites pareiškė remsiantys V. Sinkevičiaus kandidatūrą.

Kandidatą į Europos Komisiją Lietuvoje siūlo Vyriausybė, suderinusi ją su prezidentu ir Seimu. Nauja EK formuojama po gegužę vykusių Europos Parlamento rinkimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Piktas

Piktas portretas
Taves niekas neklausia. Laikas i pensija, uzteks demagogijos...

uz pakal is

uz pakal is portretas
beda,kaip giliai tuno.

otto

otto portretas
Ką Lietuva darys jei bus pareikalauta, kad ta moteris būtų negrė ir dar lesbietė?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių