Quantcast

V. Čmilytė-Nielsen nemato pagrindo Ž. Pavilioniui atsistatydinti: jis taip kalba nuolat

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako nematanti pagrindo, kodėl iš Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko pareigų turėtų atsistatydinti į paspęstas Rusijos provokatorių žabangas įkliuvęs Žygimantas Pavilionis.

„Aš manau, kad tam pagrindo nėra“, – žurnalistams Seime sakė parlamento vadovė.

Jos teigimu, nepaisant visko, nereikėtų stebėtis teiginiais, kuriuos Ž. Pavilionis, kalbėdamas apie demokratijos siekį Rusijoje, išsakė Kremliaus opozicionieriumi Leonidu Volkovu apsimetusiam provokatoriui.

„Forma pasirinkta man galbūt nėra priimtina, tačiau ponas Pavilionis taip kalba nuolat. Jis neturėtų stebinti – tai jo pozicija, kurią jis deklaruoja visą laiką“, – teigė ji.

„Pono Pavilionio pavyzdys parodė, kad visi turime būti labai budrūs ir atsargūs“, – pridūrė Seimo pirmininkė.

Provokacijos metu kalbėdamas apie demokratijos siekį Rusijoje Ž. Pavilionis teigė, esą nereikėtų kreipti dėmesio į prezidento Gitano Nausėdos požiūrį užsienio politikos klausimais.

Forma pasirinkta man galbūt nėra priimtina, tačiau ponas Pavilionis taip kalba nuolat. Jis neturėtų stebinti – tai jo pozicija, kurią jis deklaruoja visą laiką.

„Tu nekreipk dėmesio (...). Premjerė galvoja kaip aš. Užsienio reikalų ministras galvoja kaip aš, mes esame didžiausia partija, pas mus – parlamentinė respublika, o prezidentas tik simbolinis“, – opozicionieriumi apsimetusiam Rusijos pokštininkui iškarpytame pokalbyje teigė Ž. Pavilionis.

Prezidentūra sako, kad Ž. Pavilionio išsakytos tezės apie prezidentą nuvilia.

„Tai niekaip neatmeta pokalbio turinio, kuris, ko gero, nebuvo iškraipytas, nes tai labai panašu į Užsienio reikalų komiteto pirmininko žodyną. Tas turinys, deja, yra šiek tiek nuviliantis“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė prezidento patarėja užsienio politikos klausimais Asta Skaisgirytė.

Ž. Pavilionio pasisakymus tirs Seimo etikos sargai

Į etikos sargus kreipėsi Seimo narys „valstietis“ Giedrius Surplys, paprašęs įvertinti, ar Seimo užsienio reikalų komiteto pirmininko Ž. Pavilionio „vieši pareiškimai nesikerta su Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatomis ir nedaro žalos Lietuvos tarptautiniam įvaizdžiui“.

URK pirmininko pareiškimus įvertino I. Šimonytė ir G. Landsbergis

Užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio teigimu, šį pokalbį galima vertinti tik kaip provokaciją.

„Šio pokalbio turinys gali būti vertinamas tik vienareikšmiškai – tai manipuliatyvi provokacija, kurios auka gali tapti bet kuris Lietuvos politikas. Pasitikiu Žygimantu Pavilioniu, o tai, kad jis buvo pasirinktas provokacijų taikiniu, matyt, rodo, kad jo darbas ir iniciatyvos erzina, yra neparankios Kremliui, o Lietuvos balsas yra girdimas pasaulyje bei itin nervina režimus Rytuose“, – trečiadienį Eltai atsiųstame komentare sakė G. Landsbergis.

Tuo tarpu Vyriausybės vadovė Ingrida Šimonytė trečiadienį teigė, kad tai yra gera pamoka visiems politikams. Jos teigimu, esant nemažai provokacijų rizikai, Lietuvos politikai turi būti įsitikinę, su kuo kalba.

„Manau, kad visiems politikams yra pamoka, kad kalbantis su pašnekovais reikia būti tikriems, su kuo yra kalbama. Ypač turint galvoje, kad yra provokacijų rizika dėl Lietuvos Respublikos ir valdžios institucijų bei atskirų politikų griežtos pozicijos, tarkim, Kremliaus režimo ar Lukašenkos režimo atžvilgiu“, – sakė I. Šimonytė.

Griežtai I. Šimonytė neįvertino ir Ž. Pavilionio pareiškimų slapta įrašytame ir iškarpytame pokalbyje apie prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Komentarų politikų būna visokių – vienas apie kitą ir apie situacijas. Nenoriu komentuoti to teksto, kurio neturėjau progos girdėti“, – teigė premjerė.

S. Skvernelis, M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

S. Skvernelis žada imtis veiksmų Ž. Pavilionio atžvilgiu

Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis tvirtina, kad opozicija artimiausiu metu imsis veiksmų dėl Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Žygimanto Pavilionio pasisakymų, jam bendraujant su Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu apsimetusiu pašnekovu. Ekspremjeras tvirtina, kad nepaisant to, jog tai galima laikyti pasisakymu, tokie URK pirmininko pareiškimai tiesiog iliustruoja jo tikrąją nuomonę bei nepagarbą Lietuvos prezidento institucijai.

Tie pasisakymai yra pirmiausiai nepagarba prezidento institucijai, po to tokia keista leksika apie savo galimybes, įvardinant net tam tikrus kontaktus su galima mafija. Susireikšminimas beribis.

„Galima įvardinti kaip provokaciją, pačios formos nereikėtų diskutuoti, bet turinys daug pasako, ką žmonės galvoja realiai ir po to kalbasi žinodami, kad kalbasi privačiai. Tie pasisakymai yra pirmiausiai nepagarba prezidento institucijai, po to tokia keista leksika apie savo galimybes, įvardinant net tam tikrus kontaktus su galima mafija. Susireikšminimas beribis“, – atsakinėdamas į žurnalistų klausimus prieš Seimo posėdį kalbėjo S. Skvernelis.

Opozicijos lyderis keistais vadina ir ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės, bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio pasisakymus, užstojant Ž. Pavilionį.

„Keista, kad ir ministrė pirmininkė, ir partijos pirmininkas mąsto taip, kaip komiteto pirmininkas. Galbūt atvirkščiai turėtų būti“, – teigė ekspremjeras.

Pasak jo, šį konservatoriaus pasisakymą reikėtų vertinti ne kaip pavienį įvykį, o visame valdančiųjų politikos kontekste.

„Reikia žiūrėti kontekste. Ne iš vieno fakto. Visi tie skandalingi pasisakymai, kliurkos užsienio politikoje, manau, daro rimtą problemą. Valdantieji turėtų pagalvoti, ar tai nekenkia šalies interesams“, – svarstė S. Skvernelis.

Opozicijos lyderis mano, kad tai, ar Ž. Pavilioniui reikėtų palikti URK pirmininko postą, yra aukštus etikos standartus esą deklaravusių valdančiųjų klausimas.

„Tai yra valdančiųjų klausimas. Jie deklaravo prieš rinkimus apie aukštus moralės, etikos, skaidrumo standartus. Tai dabar tegul pavertina, ar tai atitinka, nekalbant apie profesinę kompetenciją“, – sakė jis.

S. Skvernelis tikino, kad „artimiausiu metu“ bus galima pamatyti, kokių konkrečių veiksmų opozicijoje esantys parlamentarai imsis Ž. Pavilionio atžvilgiu.

„Opozicija imsis veiksmų komiteto pirmininko atžvilgiu“, – tikino opozicijos lyderis, kartu pažymėdamas, jog klausimų kelia ne tik konservatoriaus pasisakymai, bet ir konkretūs veiksmai išvykus į komandiruotę.

„Tegul (Ž. Pavilionis – ELTA) sugrįžta į Lietuvą. Juo labiau ten yra ir kitų niuansų dėl asmeninių reikalų, komandiruotės ir lydinčiųjų dalykų“, – kalbėjo S. Skvernelis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ogis

Ogis portretas
Su tokiais, nuolat kalbančiais, juokinat svietą mielieji. Na o šitam ponui laikas minti kuo toliau nuo Lietuvos. Pas Kubos mafiją .....

Viktorija

Viktorija portretas
Tai jei jis taip kalba nuolat, tai pas zmogu psichinis sutrikimas. Tai tokiu atveju tikrai jis privalo but atstatydintas is komiteto del sutrikimo o ne del reportazo. Ar visa pozicija sutrikusi ir tai toleruojama

Lydeka K

Lydeka K portretas
Ko noreti kitokio atsakymo is seimo pirmininkes.Kaip atrodo ji yra kilusi is rusu gimines,o Povilionis tai nprezoidenta paslovino kazkokiam rusu spec agentui.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių