Quantcast

V. Uspaskicho „gydantis vanduo“ – atsakingų tarnybų akiratyje: pradėti tyrimai

Dėl Darbo partijos pirmininko, europarlamentaro Viktoro Uspaskicho reklamos įsigyti vandens, neva padedančio sukurti imunitetą nuo COVID-19, jau pradėti atsakingų institucijų tyrimai.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pradeda tyrimą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kreipimąsi pavedė išnagrinėti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, informavo portalas delfi.lt.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, reaguodama į viešojoje erdvėje pasirodžiusią informaciją ir sunerimusių vartotojų pranešimus, pradėjo tyrimą dėl galimai klaidinamos reklaminės kampanijos, kurioje vartotojams siūloma įsigyti vandens, neva padedančio apsisaugoti nuo koronaviruso infekcijos COVID-19 arba gydytis jau susirgus. Pagal socialiniame tinkle pateiktą informaciją, tarp nurodytų platintojų buvo pateikti natūralų mineralinį vandenį gaminančios įmonės kontaktai. Šios įmonės atžvilgiu ir pradėtas tyrimas dėl klaidinančių ir draudžiamų teiginių apie ligų gydymą ir profilaktiką, naudojamų reklamuojant natūralų mineralinį vandenį, sakoma VMVT pranešime.

Asmenys, prekiaujantys maisto produktais, turi būti įteisinę šią veiklą, t. y. registruoti maisto tvarkymo subjektai. Pirminiais duomenimis, reklamuojamą produktą gamina Rokiškyje registruota UAB „Lamikara“. Ši įmonė yra VMVT registruotas maisto tvarkymo subjektas, nuo 2020 m. pavasario turi teisę gaminti natūralų mineralinį vandenį. Pagal ES teisės aktų reikalavimus, natūralaus mineralinio vandens gamybos ir paruošimo sąlygos yra griežtai reglamentuotos.

Vartotojai raginami įvairiais būdais skleidžiamą informaciją vertinti kritiškai ir tokia klaidinama reklama nesusivilioti bei šių produktų COVID-19 ligos profilaktikai ar gydymui neįsigyti.

Medikai ir visuomenės sveikatos specialistai akcentuoja, kad natūralus mineralinis vanduo bei kiti maisto produktai iš esmės nepasižymi gydomosiomis savybėmis ir nėra vartojami koronaviruso infekcijos COVID-19 profilaktikai ir gydymui. Pagrindinė ir efektyviausia koronaviruso infekcijos COVID-19 profilaktikos priemonė – skiepai.

Lietuvoje, kaip ir kitose ES valstybėse, tiek ženklinant, tiek ir pristatant bei reklamuojant įvairius maisto produktus, jiems jokiu būdu negali būti priskiriamos jokios gydomosios ar profilaktinės savybės, pabrėžiama VMVT pranešime. Leidžiami specifiniai su sveikata ir maistu susiję teiginiai, pavyzdžiui, vitaminas C padeda palaikyti imuninės sistemos funkciją, yra labai aiškiai apibrėžti ir griežtai reglamentuoti teisės aktais, o jų naudojimas galimas turint pagrįstų mokslinių tyrimų duomenų ir tik leidus Europos Komisijai.

Bet kokia su geriamuoju vandeniu, maistu ar maisto papildais susijusi informacija, kad šių produktų vartojimas padėtų apsisaugoti nuo COVID-19 ligos ar ją išgydytų, yra draudžiama, todėl vartotojai raginami įvairiais būdais skleidžiamą informaciją vertinti kritiškai ir tokia klaidinama reklama nesusivilioti bei šių produktų COVID-19 ligos profilaktikai ar gydymui neįsigyti.

Jeigu atliekamo tyrimo metu bus nustatyta, kad minėto vandens gamintojas ar platintojas užsakė tikrovės neatitinkančią reklamą, jų atžvilgiu bus pradėtos Reklamos įstatymo pažeidimų nagrinėjimo procedūros.

Išlindo šeimos verslo interesai

Aiškėja, kad europarlametraro reklamuojama „gydančio vandens“ akcija susijusi su V. Uspaskicho šeimos verslo interesais. Koronaviruso prevencijai ir gydymui politikas išrinko mineralinį vandenį „Upas“, kurį gamina įmonė, glaudžiai susijusi su Darbo partijos pirmininko vaikais. Informacija apie „antikovidinio vandens“ gamintojus ir jų sąsajas su politiko šeima feisbuke pasidalijo Kėdainių savivaldybės Tarybos narė, atstovaujanti Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungai, Karolina Štelmokaitė.

„Kėdainiečiai žino, kad „Edvervitos“ įmonė yra glaudžiai susijusi su Viktoru Uspaskichu,  bendrovės valdybai vadovauja ilgametis Viktoro bendražygis ir dešinioji ranka Juozas Gaidamavičius, tik visai neseniai pasitraukęs iš aktyvios politikos Darbo partijos narys (beje, atsistatydinusį Gaidamavičių Kėdainių r. savivaldybės taryboje pakeitė Indrė Fiodorova, kuri, anot Viktoro skelbimo, yra vandens „platintoja“ Kėdainiuose).

O jau kad visiems viskas visiškai būtų aišku, tai klausiam Registrų centro, kas yra „Edvervitos“ akcininkai – ogi, Julija ir Eduardas Uspaskichai, Viktoro vaikai iš pirmosios santuokos, registruoti Baltarusijoje!!! Jie valdo po 50 proc.  akcijų“, – rašoma K. Štelmokaitės įraše feisbuke.

Darbo partijoje nuomonės išsiskyrė

Skandalingą Darbo partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho kvietimą įsigyti vandens, neva padedančio sukurti imunitetą nuo COVID-19, „darbiečiai“ vertina skirtingai. Partijos naujokas Seimo narys Antanas Guoga V. Uspaskicho pasisakymus vadina apgailėtinais ir, ragindamas „darbiečius“ nebūti klapčiukais, siūlo dėl šio klausimo šaukti partijos tarybos posėdį. Tuo metu kiti į Seimą išrinkti „darbiečiai“ teigia nieko blogo V. Uspaskicho pasisakymuose nematą, todėl ir atskirų partijos pirmininko pasiaiškinimų politinės jėgos struktūrose negeidaują.

Apie tai, kad V. Uspaskicho vieši pasisakymai nedera su Darbo partijos vertybėmis ir yra netoleruotini, nes gali pakenkti Lietuvai dorotis su COVID-19 pandemija, kol kas viešai kalba tik ne taip seniai „darbiečiu“ tapęs A. Guoga.

A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

„Kažkam reikėjo pasakyti, juk visi negalime tylėti ir apsimesti, kad nieko neįvyko. Čia įvyko didžiulis reikalas, ir aš pasakiau savo nuomonę, kad reikia apie tai diskutuoti, ir partija vienareikšmiškai turi sušaukti tarybą šiuo klausimu ir duoti pirmininkui galimybę pasiaiškinti. Negalime būti klapčiukai“, – Eltai teigė A. Guoga.

Aš to nepalaikau, aš tiesiog pasakiau savo nuomonę, kad tai yra labai blogai, kad tai nėra adekvatu.

„Mano nuomone, tai (V. Uspaskicho pasisakymai apie gydantį vandenį – ELTA) yra klaida, to negalima daryti. Aš to nepalaikau, aš tiesiog pasakiau savo nuomonę, kad tai yra labai blogai, kad tai nėra adekvatu. Tikiuosi, kad pirmininkas atsiims (žodžius – ELTA), nes žmonėms yra pavojinga tikėti, kad jie gali įgyti skiepą taip, kaip reklamuojama“, – kalbėjo A. Guoga.

Ne su viena partija politikoje sėkmę bandęs dabartinis Seimo narys teigė esąs įsitikinęs, kad deklaruoti Darbo partijos įkūrėjo V. Uspaskicho pasisakymai niekaip nedera su pozicijomis, kurias turėtų ginti „darbiečiai“. Todėl, akcentuoja politikas, būtina šaukti partijos tarybą, kad viešai būtų pareikšta, jog vanduo, apie kurį kalba V. Uspaskichas, yra ne gydomasis, o tik vanduo iš paprasto čiaupo.

„Pirmininkas padarė grubią klaidą ir, aš manau, partija turi tai svarstyti“, – pažymėjo jis.

A. Guoga taip pat teigė manąs, kad, jei V. Uspaskichas nuo savo pareiškimų neatsiribos ir toliau skleis visuomenę klaidinančią informaciją, turėtų keistis Darbo partijos pirmininkas. Tačiau, tikino jis, tokie raginimai nereiškia, kad būtent jis turėtų noro taikytis į V. Uspaskicho užimamą kėdę.

„Aš pirmininkui pasakiau, kad, jeigu yra noras užsiiminėti šarlatanizmu, būtų geriau pasitraukti ir geriau kažkam kitam leisti (vadovauti partijai – ELTA). Nors pats tikrai nepretenduoju“, – sakė politikas.

Tačiau A. Guogos kolegos iš Darbo partijos frakcijos kur kas atsargesni V. Uspaskicho atžvilgiu ir pastarojo skleidžiamos klaidinamos informacijos nėra linkę sureikšminti.

Darbo frakcijos Seime seniūnas Vigilijus Jukna teigė abejojąs, ar šiuo klausimu verta apskritai aiškintis partijos organuose. Jo teigimu, tai, kas buvo išsakyta partijai vadovaujančio V. Uspaskicho, yra ne Darbo partijos, bet paties V. Uspaskicho asmeninis reikalas. 

„Čia vienareikšmiškai yra (V. Uspaskicho – ELTA) asmeninis reikalas“, – Eltai teigė V. Jukna.

„Tai yra partijos pirmininko, bet tai jokiu būdu nėra pačios partijos (nuomonė – ELTA)“, – teigė jis, kartu pažymėdamas, kad neturi ir informacijos, jog kažkas ketintų šaukti partijos tarybą ar pasitarimą „darbiečių“ frakcijoje Seime.

Labai panašiai samprotavo ir kitas „darbietis“, vienas iš Seimo pirmininkės pavaduotojų Andrius Mazuronis. Jis taip pat neįžvelgė nieko netinkamo ir partijai ar visuomenei kenkiančio V. Uspaskicho pasisakymuose.

„Man atrodo, kad Uspaskichas aiškiai pasakė, kad jo politinė veikla yra viena, o vandens veikla ar sveiko gyvenimo būdo veikla yra kita paralelinė linija. Man atrodo, kad jos nesikerta, tad aš situacijos neaštrinčiau. Tad nematyčiau būtinybės (šaukti) nei tarybos, nei valdybos. Tačiau viena, ko reikėtų, tai šnekėti ne per spaudą, o gyvai. To šiek tiek trūksta“, – teigė politikas.

Raginimu pirkti specialų vandenį, kuris neva gali apsaugoti nuo COVID-19, savo feisbuko paskyroje pasidalino Darbo partijos pirmininkas europarlamentaras Viktoras Uspaskichas, primena ELTA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kova

Kova portretas
Uspaskichui nepavyko vakcijos iš Briuselio susiorganizuoti, tai pagal Čiumaką pakrautą vandenį į ES suorganizavo. Dabar išskirs savo žiniasklaidoje laiką ir jis pakraus visų norinčių ES piliečių vandenuką. Rusijoje ši rinka jau yra užvaldyta Putino atstovų.

Anonimas

Anonimas portretas
lietuvoje fasistinis pyderu teroras ir tautos genocidas.

Siūlymas

Siūlymas portretas
Galva išsiplauk tame vandenį, V. Uspaskichai .Gal pagerės mąstymas.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių