Quantcast

VRK paliko galioti sprendimą neregistruoti D. Štraupaitės kandidate į EP

  • Teksto dydis:

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį paliko galioti sprendimą neregistruoti buvusios Visagino merės Dalios Štraupaitės kandidate į Europos Parlamentą (EP).

VRK dar kartą konstatavo, kad D. Štraupaitės atžvilgiu pernai įsiteisėjo Panevėžio apygardos teismo nuosprendis, kuriuo jai skirta baudžiamojo poveikio priemonė ir ji nėra pasibaigusi.

Tuo metu Rinkimų kodeksas numato, jog asmuo negali būti renkamas į EP, jeigu likus 65 dienoms iki rinkimų dienos yra nebaigęs atlikti bausmės pagal teismo paskirtą nuosprendį.

Ketvirtadienio VRK sprendime taip pat atkreiptas dėmesys, kad politikės skundą dėl neregistravimo kandidate nagrinėjęs Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) nepanaikino gegužės 2-osios Rinkimų komisijos sprendimo, tik sustabdė administracinės bylos nagrinėjimą ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą.

D. Štraupaitė ketvirtadienį pakartojo savo teises ginsianti iki galo. Ji sakė skųsianti ir naujausią VRK sprendimą, sieksianti stabdyti jo galiojimą.

Politikė pabrėžė, kad skirta poveikio priemonė neužkerta kelio kandidatuoti – tik eiti skiriamas pareigas.

Partijos „Laisvė ir teisingumas“ į EP keliama D. Štraupaitė ginčijo VRK gegužės 2 dieną VRK priimtą sprendimą neregistruoti jis kandidate į EP, nes pagal teismo nuosprendį jai dar galioja teismo skirta baudžiamojo poveikio priemonė – draudimas trejus metus būti skiriamai į tam tikras pareigas.

Skundą nagrinėjęs LVAT nusprendė kreiptis į KT išaiškinimo dėl Rinkimų kodekso normos proporcingumo, nes jame nustatytos baudžiamojo poveikio priemonės nėra diferencijuojamos ir nėra siejamos tik su viena baudžiamojo poveikio priemone – viešosios teisės būti išrinktam – taikymu. Todėl, pasak teismo, bet kokio pobūdžio baudžiamojo poveikio priemonės taikymas pagal Rinkimų kodeksą užkerta kelią asmeniui būti renkamam.

LVAT taip pat nurodė, kad kodekso formuluotės lemia, jog net kai asmeniui teismo skirti draudimai nesusiję su teise būti išrinktam, šis atsiduria situacijoje, kai jam toks draudimas taikomas pagal kodeksą ir „jo teisės iš esmės suvaržomos griežčiau, nei jos buvo apribotos teismo nuosprendžiu“.

Teismai D. Štraupaitę yra pripažinę kalta dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo, jai skirta 18,8 tūkst. eurų bauda bei trejiems metams atimta teisė būti paskirtai į valstybės ar savivaldybės bei jų įstaigų, įmonių ar nevalstybinių organizacijų skiriamas pareigas.

Dėl šios poveikio priemonės pernai kovą per savivaldos rinkimus VRK iš rinkimų kovos į Visagino merus D. Štraupaitę buvo pašalinusi, tačiau Apeliacinis teismas nurodė, jog ji gali būti renkama į savivaldybių institucijas. Po šio sprendimo politikė grąžinta į rinkimų kovą, bet mero posto nelaimėjo.

Reaguodamas į šią ir kitas per savivaldos rinkimus susidariusias kolizines situacijas, Seimas naujoje Rinkimų kodekso redakcijoje įrašė abstraktų draudimą kandidatuoti asmenims, neatlikusiems bausmės.

Europos Parlamento rinkimai vyks birželio 9 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
toki zveri tik i narva !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių