Quantcast

„Wagner“ grėsmė – tikra, ar tik rinkimų korta?

  • Teksto dydis:

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Lenkijos premjeru Suvalkuose. Plačiau apie šį susitikimą LNK reportaže papasakojo Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala.

– Pats G. Nausėda prieš kelias dienas teigė, kad šiemet Lenkijoje laukiantys rinkimai gali turėti įtakos vertinant grėsmę dėl Baltarusijoje įsikūrusių „Wagner“ samdinių. O dabar pats lankėsi Suvalkuose. Kiek čia rinkimų kampanija ir kiek realios grėsmės?

– Rinkiminis kontekstas nekeičia geopolitinės situacijos. Abiejų šalių vadovai minėjo, kad Baltarusijoje jau yra apie 4 tūkst. „Wagner“ kovotojų. Vertinimas sutampa. Lenkija liks strategine partnere, su kuria reikės derinti ir koordinuoti veiksmus, pradedant nuo galimo sienos uždarymo su Baltarusija, baigiant platesniais strateginiais sprendimais.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar gali būti, kad tos spalvos tirštinamos kiek specialiai? Kam patiems lenkams to reikia?

– Situacija jautri. Artėjantys rinkimai Lenkijoje bus labai konkurencingi. Todėl užsienio politikos elementai, tam tikros tezės gali būti pasitelktos rinkiminei kampanijai. Prezidento vizitas taip pat padeda pasitarnauti šitam kontekstui, kad būtų išvengta papildomų emocijų. Kad būtų kalbama faktų bei konkrečių sprendimų kalba.

– Kiek pats susitikimas Suvalkuose yra rimtas, o kiek rinkiminis? Be to kaimyninės šalies premjeras kviečiasi ne kolegą premjerą, o prezidentą. Ar tai yra įprasta praktika?

– Valstybių lyderiai susitinka ne viename formate. Matėme daugybę susitikimų premjerų lygmenyje. Tai, kad susitinka premjeras ir prezidentas, yra pakankamai įprasta praktika. Tai buvo darbinis susitikimas. Tai, kad vyks rinkimai Lenkijoje, neturėtų pakeisti situacijos vertinimo. Matome, kad situacija kinta. Prieš kurį laiką buvo kalbama apie gerokai mažesnį „Wagner“ kovotojų skaičių Baltarusijos teritorijoje. Dabar jis jau gerokai didesnis, tad iš tikrųjų yra apie ką pasikalbėti.

– Kiek yra reali „Wagner“ grupuotės grėsmė, vertinant šios savaitės įvykius su sraigtasparniais, įskridusiais į Lenkijos oro erdvę?

– Tai yra gera iliustracija, kad incidentai gali įvykti. Neturėtume nuverti jų grėsmės, net jei esame ramūs, nes žinome, kad NATO rytinis sparnas sustiprintas kaip niekada. Nuo 2014 m. Rusijai pradėjus agresiją prieš Ukrainą, NATO lygmenyje buvo labai daug dėmesio skiriama kai kuriems provokacijų scenarijams, kurie gali būti susieti su panašių kovotojų grupėmis, jų bandymais įsiveržti į teritoriją. NATO šalys yra pasirengusios, bet ignoruoti, kad „Wagner“ kovotojų skaičius jau penkis kartus didesnis nei buvo prieš keletą savaičių, neįmanoma.

– Yra sakančių, kad Suvalkų koridoriaus reikšmė sumenko, nes Suomija taps NATO nare. Mūsų prezidentas sako, kad nereikėtų nuvertinti Suvalkų koridoriaus reikšmės. Koks jūsų požiūris?

– Suomijos bei Švedijos būsima narystė NATO tikrai keičia mūsų geopolitinį kontekstą. Bet Suvalkų koridorius niekur nedingsta. Jis mus jungia su partnere, sąjungininke Lenkija. Reikia vertinti įvairius, galimus provokacijų scenarijus. Tai dabar ir daroma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Buda

Buda portretas
Gal uzteks malti liezuviais? Senai laikas minuoti pasieni.

O,kiek kaZapbeždžionių

O,kiek kaZapbeždžionių portretas
išlindo paloti.Greičiau liksit be uodegų,nei sulauksit vagnerinių banditų ,primatai,ėdantys lietuvišką duoną.

T. Vatnikienė

T. Vatnikienė portretas
Jokios grėsmės nėra. Tai tik turistai bei broliškos šalies miškininkai, atvykstantys pažiūrėti kaip atrodo Lietuvos gamta, miškai.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių