Quantcast

Alkoholio draudimas Rugsėjo 1-ąją: kokių rezultatų jis davė?

  • Teksto dydis:

Jau septyniolikti metai iš eilės, kai pirmąją mokslo metų dieną negalima nusipirkti alkoholio parduotuvėse. Draudimo tikslas – ugdyti sąmoningą visuomenę bei priminti, kad alkoholio vartojimas ir mokslas bei žinios – nesuderinami tarpusavyje dalykai, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento laikinoji vadovė Gražina Belian.

– Ar šis draudimas labiau simbolinis?

– Taip. Alkoholį galima nusipirkti kavinėse, maitinimo įstaigose. Šis draudimas nesumažina bendro alkoholio vartojimo kiekio.

– Kam tada reikalingas šis draudimas?

– Prieš aštuoniolika metų Baltijos Asamblėja kreipėsi į Lietuvą, Latviją ir Estiją su pasiūlymu, kad būtų pasirinktinai padaryta viena diena be alkoholio. Tikslas buvo parodyti, kad vaikai ir alkoholio vartojimas yra nesuderinami dalykai. Lietuvos Seimas sureagavo ir draudimas buvo priimtas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Ar yra kokie nors rezultatai, kurie parodytų, kad tai turi prasmę?

– Nepaisant to, kad tai simbolinis draudimas, mes matome labai gražią statistiką. Jau trejus metus iš eilės šią dieną mes neturime nė vieno apsinuodijusio nepilnamečio. Rugsėjo 1-oji švenčiama saugiai ir blaiviai.

Rugsėjo 1-oji švenčiama saugiai ir blaiviai.

– Kaip bandoma apeiti šį draudimą?

– Būna nustatomi pažeidimai. Būna atvejų, kad draugų būryje atsiranda vyresnis asmuo, kuris aprūpina alkoholiu. Nepasakyčiau, kad tai labai dažni atvejai. Bet kai kurie prekybininkai tikrai bando pagudrauti.

– Galima teigti, kad nuo draudimo pradžios iki dabar jau gimė ir užaugo pirmas dvyliktokas, kuris niekada nematė alkoholio Rugsėjo 1-ąją. Galbūt šis draudimas jau nebe toks svarbus, juk jaunimas turi kitų būdų svaigintis?

– Alkoholio vartojimo tendencija mažėja tarp jaunuolių. Tyrimai rodo, kad mūsų rezultatai gerėja ir gerėja šioje srityje. Tačiau pavojus išlieka pasilinksminimų vietose, festivaliuose. Galiu net pajuokauti, kad priklausomai nuo muzikos keičiasi narkotikų vartojimas. Kur grojama psichodelinė muzika, dažniausiai vartojami haliucinogeniniai narkotikai. Tačiau alkoholis išlieka universalia medžiaga. Anksčiau turėdavome liūdną statistiką, kai greitosios negalėdavo nuvažiuoti į iškvietimus, nes gatvėse buvo pilna apsvaigusių, apsinuodijusių vaikų. Galime pasidžiaugti, kad dabar neturime tokios situacijos.

– Jei panaikintumėte šį draudimą, būtų tokia pat liūdna statistika?

– Galbūt situacija nebūtų tokia rimta, kokia ji buvo prieš daugybę metų. Tačiau norime, kad ši graži tradicija tęstųsi ir toliau, todėl draudimas turėtų išlikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mk

Mk portretas
Kas vartojo tas ir rugsėjo 1 naudojo kam reikėjo tas jau buvo nusipirkęs

Man tai

Man tai portretas
juokinga,kai i2iotai keikia ka nors apribojusia valdzia,visai nesiparindami,kad jokia paskesne tu ribojimu neatsauke. Nors zadejo ir butent tuo ir prasimuse valdyti.

Kaunietei :

Kaunietei : portretas
Po kiek gi pas tamsta nakti 0,7 kainuoja?
VISI KOMENTARAI 93

Galerijos

Daugiau straipsnių