Quantcast

D. Žalimas: kompensavimo procesas Lietuvos byloje prieš Baltarusiją dėl migrantų užtruks

Lietuvos iškeltos tarpvalstybinės bylos prieš Baltarusiją dėl neteisėto migrantų įvežimo į Lietuvą nagrinėjimas ir patirtų nuostolių kompensavimas truks ilgai, pripažįsta Teisės ir demokratijos centro vadovas Dainius Žalimas.

Šios bylos kėlimui ir siekui ją nagrinėti arbitraže arba Tarptautiniame Teisingumo Teisme ministrų kabinetas pritarė balandį.

„Tarptautinio Teisingumo Teismo bylos, kurios lemtų kompensaciją, jos, deja, trunka pakankamai ilgai. Tai nesitikėkit tokios kompensacijos nei šiais metais, nei, ko gero, kitais. Prognozuot tikrai nedrįsiu, bet yra bylų, kurios trunka ir iki dešimties metų. Reikėtų nusiteikti ilgam teisminiam nagrinėjimui laiko prasme“, – pirmadienį vykusioje konferencijoje apie Baltarusijos autoritarinio lyderio Aleksandro Lukašenkos režimo vykdomus tarptautinės teisės pažeidimus kalbėjo buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas.

Baltarusijai taip pat buvo pateikta pretenzija dėl tarptautinių teisės aktų nesilaikymo.

P. Peleckio / BNS nuotr.

„Kompensacija jau yra paskutinė stadija. Visu pirma, mes turime išspręsti ginčą ir kas vyksta po to. Tai Lietuvai yra labai svarbu šalia kompensacijos kalbėti ir apie tarptautinės atsakomybės pripažinimą, nes, kaip žinia, A. Lukašenkos režimas neigia apskritai savo dalyvavimą organizuojant migrantų krizę, organizuojant skrydžius, nors mūsų įrodymai rodo kitaip“, – sakė teisingumo viceministrė Gabija Grigaitė-Daugirdė.

Tai nesitikėkit tokios kompensacijos nei šiais metais, nei, ko gero, kitais.

Anot jos, Lietuva yra paskaičiavusi, jog preliminariais duomenimis, kompensacijos galėtų siekti 120 mln. eurų.

Nuo 2021 metų rugpjūčio 3 dienos, kai Lietuvos pasieniečiai įgijo teisę apgręžti neteisėtus migrantus, jų iš Baltarusijos į šalį neįleista 20,5 tūkstančio. Dalis užsieniečių į Lietuvą patekti bandė ne vieną kartą.

Šalies pasieniečiai teigia, kad Baltarusijos pareigūnai aktyviais veiksmais prisideda prie neteisėtos migracijos į Lietuvą ir Europos Sąjungą.

2021 metais iš Baltarusijos į Lietuvą neteisėtai atvyko beveik 4,2 tūkst. migrantų, bet, pasibaigus judėjimo apribojimams, didžioji dalis jų paliko šalį.

Savo ruožtu Lietuvos Generalinė prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su Baltarusijos dalyvavimu remiant Rusijos agresiją Ukrainoje: pernai kovo 1-ąją pradėtas tyrimas dėl tarptautinės teisės draudžiamo elgesio su žmonėmis, agresijos ir karo atakų, pirmadienį prokuratūra pranešė inicijavusi dar vieną tyrimą dėl galimai nusikalstamo Ukrainos vaikų perkėlimo į Baltarusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

reklamos

reklamos  portretas
ištroško .............dvejetukas

Paskačius apatinius komentarus,

Paskačius apatinius komentarus, portretas
klausimas,kas juos rašo- kacapai ar idiotai?

Ar tiesa ar ne?

Ar tiesa ar ne? portretas
Kad apsišaukėlė Cikanauske gyvena brangiame viešbutyje Kempinski.Turgaus bobeles taip kalba. (Mociute iš praeities)
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių