Quantcast

A. Dulkys: sieksime, kad ugdymo sritis būtų paskutinė, kuri pereitų į nuotolį

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad Vyriausybė sieks, jog ugdymo sritis būtų paskutinė, kuri pereitų į nuotolį dėl prastėjančios epidemiologinės situacijos.

„Mūsų pozicija yra ta, kad ugdymo sritis, jei ir toliau labai prastėja situacija, kad būtų ta pati paskutinė, kuri išeitų į nuotolinį. Mūsų pozicija yra ta, kad darytume viską, kad padėtume, kad vyktų kontaktinis mokymas“, – antradienį Seime susitikęs su Demokratų frakcija sakė ministras.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad savivaldybėms skirtingai sekasi tvarkytis su epidemiologine situacija ugdymo įstaigose: vienose mokyklose pakankamai daug vaikų testuojasi ir nėra židinių, kitos susiduria su sunkumais.

Mūsų pozicija yra ta, kad ugdymo sritis, jei ir toliau labai prastėja situacija, kad būtų ta pati paskutinė, kuri išeitų į nuotolinį.

„Bėda yra tai, kad turime labai skirtingą savivaldybių organizacinį mechanizmą, vienos savivaldybės sako, kad sistema veikia puikiai ir sklandžiai, ir tikrai yra pavyzdžių mokyklų, kur ir susirgimų nėra, bet yra mokyklų, kur situacija yra kitokia. Bandoma ieškoti protingo vidurio tarp epidemiologinių dalykų ir organizacinių dalykų, nes kai kur yra tiesiog mokyklų gebėjimas organizacinėmis priemonėmis tai padaryti“, – kalbėjo A. Dulkys.

Tarp Europos Sąjungos (ES) šalių Lietuva iki šiol buvo viena tų, kur nuotolinis ugdymas mokyklose tęsėsi ilgiausiai.

Dėl izoliacijos laiko trumpinimo vaikams dar vyksta diskusijos

Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerijoje planuojama įteisinti pakeitimus dėl moksleivių izoliacijos trukmės po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu. Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys teigia, kad dėl šio sprendimo dar vyksta diskusijos. 

„Vyksta diskusijos ne tik dėl izoliacijos trumpinimo, čia procesai kur kas sudėtingesni. Vyksta organizaciniai procesai, kuriuos stengiamės aptarti ir mokyklų sveikatos specialistais ir su NVSC. Yra labai daug skirtingų situacijų, bet norime, kad testavimas netaptų pagrindine priežastimi nesimokyti“, – sakė ministras.

Vyksta diskusijos ne tik dėl izoliacijos trumpinimo, čia procesai kur kas sudėtingesni.

Antradienį švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė sakė, kad yra susitarta dėl sprendimo trumpinti izoliaciją moksleiviams po kontakto su COVID-19 užsikrėtusiu asmeniu. Planuojama, kad ji trumpėtų nuo 14 iki 10 dienų.

Ministras taip pat pažymėjo, kad šiuo metu padarytos išimties studentams nemokamai atlikti PGR tyrimus ministerija nėra linkusi pratęsti. 

Rugsėjo pradžioje buvo priimtas sprendimas, kad iki spalio 15 dienos nemokamai tirtis galės pirma vakcinos doze arba „Janssen“ vakcina pasiskiepiję ir dar neturintys galimybių paso aukštojo mokslo ir profesinio tęstinio mokymo studentai, taip pat neformaliojo suaugusiųjų švietimo dalyviai. Tai buvo nuspręsta norint sudaryti galimybes studentams dalyvauti paskaitose ir kituose kontaktiniuose užsiėmimuose.

Šiuo metu dalis aukštųjų mokyklų studentų vis dar mokosi nuotoliniu būdu, nors yra pasiskiepiję ir galėtų grįžti į kontaktinį mokymą. A. Dulkys dėl tokių sprendimų ragina kreiptis į pačias švietimo įstaigas. 

„Vyriausybė visas pastangas dėjo ir viešai deklaravome dar vasarą, kad viską stengiamės daryti, kad viskas sugrįžtų į kontaktinį mokymą ir būtent į kokybišką kontaktinį mokymą, todėl reiktų klausti pačių mokymo įstaigų“, – teigė ministras. 

Šiuo metu mokyklose fiksuojama daugiausiai aktyvių koronaviruso židinių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro laikinoji vadovė Giedrė Aleksienė pirmadienį pateikė duomenis, kad praėjusią savaitę mokyklose buvo nustatyti 129 koronaviruso židiniai.

Lietuva antradienį įžengė į blogiausią, „juodąją“, pandemijos spalvinę zoną.

Spalvinės epidemiologinės situacijos zonos apibrėžiamos pagal naujų atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį bei teigiamų diagnostinių testų dalį. Lietuvoje jie šiuo metu atitinkamai siekia 504,5 atvejo ir 6,1 proc., per parą pakilo abu šie rodikliai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baikit!

Baikit! portretas
Gana jau! Kodėl turi vaikai mokytis ir rizikuoti savo sveikata? Nustokite darę nesąmones!

ne ten slypi problemos

ne ten slypi problemos portretas
Pradėti reikia nuo klausimo: ar vaikai iš viso pajėgūs mokytis mokykloje, kokią suprantame kaip kontaktinę? Esamu metu 8-9 vaikai iš 10 Lietuvoje yra su patologijomis, idiotai, su išsigimimais, ligoti, narkomanai. Nėra pedagogų tokio kiekio, jie neparengti dirbti su tokiu kontingentu. Seni tėvai ir sukriošusios mamos, kurioms gerokai virš 30 metų, paprasčiausiai neturi galimybių pasigimdyti bent kiek normalesnius vaikus, todėl negalima versti ant visuomenės pečių nemokytinų vaikų edukaciją. Taip, privačių mokyklų yra. Ar kada esate jose buvę, matėt, kokie ten vaikai? Nėra tokio atlyginimo, kad pakaktų už tokių vaikų mokymą, ten klaiku. O už apsigimusiųjų vaikų lavinimą atsakingi tik tėvai, kadangi turime pažangias technologijas ir mokslą, jog tėtušiui, kuriam virš 35 m ir mamai, kuriai per 30 metų, sveikas vaikas gimti NEGALI - pasako iškart. Už idiotų ir degradavusiųjų vaikų paleidimą į pasaulį ir vėliau visokeriopą jų išlaikymą atsakingi tik tėvai. NUSTOKIT REIKALAUTI MOKYTI idiotus

si

si portretas
simbestija surinko visus pridurkus istykimus vasalus nes pati tokia budama ebijo nes ja saugo jav nato tai tautos problemos dzin kai/p ir visai valdsaikai ===========
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių