Quantcast

JAV ambasados atstovas ragina pašalinti J. Krikštaponio bareljefą Ukmergėje

Jungtinių Valstijų (JAV) ambasados atstovas ragina nuo paminklo Ukmergėje pašalinti bareljefą ir užrašus, skirtus su Holokausto nusikaltimais siejamam partizanui Juozui Krikštaponiui.

Šį raginimą laikinasis reikalų patikėtinis Tamiras Waseris (Tamiras Vaseris) išsakė ketvirtadienį masinėje žydų žudynių vietoje Paneriuose, minint 80-ąsias Vilniaus geto likvidavimo metines.

„Svarbu užtikrinti greitą komisijos sprendimų įgyvendinimą, labiausiai atkreiptinas dėmesys – pašalinti žinomo žudiko Juozo Krikštaponio vardą ir atvaizdą nuo memorialo Ukmergėje“,  – susirinkusiems kalbėjo T. Vaseris.

Birželį vadinamoji desovietizacijos komisija Ukmergės rajone esantį paminklą J. Krikštaponiui pripažino kaip propaguojantį totalitarinius, autoritarinius režimus. Sprendimą dėl paminklo likimo turėjo priimti Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas, tačiau jis nusprendė pirmiausia kreiptis į generalinę prokuratūrą, siekiant panaikinti partizano kario savanorio statusą.

Dėl šio sprendimo centras sulaukė kritikos, o galiausiai rugpjūčio viduryje pasiūlė Ukmergės savivaldybei palikti memorialinį akmenį, tačiau nuo jo pašalinti partizano bareljefą ir įrašus, užkabinti atminimo lentą nurodant, kad memorialas skirtas visiems žuvusiems Vyties apygardos partizanams. Savivaldybė sprendimo dar nepriėmė. Ji tą turi padaryti iki lapkričio vidurio.

JAV ambasados atstovas savo kalboje taip pat priminė, kad 1941-aisiais Paneriuose nužudyta apie 40 tūkst. žydų, o absoliuti dauguma likusiųjų Vilniaus geto gyventojų nužudyti 1943-iaisiais, naciams likviduojant getą.

„Ir šiame kontekste, deja, kai kurie lietuviai savanoriškai dalyvavo Holokauste“, – tvirtino jis.

T. Vaseris sveikino prieš kelerius metus priimtą sprendimą nukelti atminimo lentą  karininkui Jonui Noreikai-Generolui Vėtrai nuo Vilniaus Mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos, išreikšdamas viltį, kad ji „nebus grąžinta, kai bus užbaigta renovacija“.

Jis taip pat pabrėžė, kad iš keliasdešimties prieš karą buvusių sinagogų Vilniuje teliko viena, o tai yra „iškalbingiausia realybė“, kalbant apie Holokausto mastą šalyje.

JAV ambasados atstovas taip pat sveikino pernai Lietuvos priimtą sprendimą numatant 37 mln. eurų kompensacijų žydams už nacių ir sovietų nusavintą asmeninį žydų turtą, politiku žingsnius sukuriant vadinamąją desovietizacijos komisiją, sprendžiančią ir dėl atminimo ženklų nacių ir sovietų režimams tarnavusiems asmenims pašalinimo.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

KLAUSIMAS

KLAUSIMAS portretas
O tai nėra kišimasis į mūsų vidaus reikalus? Ar iš tiesų ponas Atstovas taip giliai ir smulkiai žino mūsų istoriją, kaip ją žinome mes - čia gyvenę, matę, smarkiai rizikavę? Kaip gelbėjome, kiek pajėgėme, ir smarkiai dėl to nukentėjome, nes visą sovietmetį savo paslaptį slėpėme. Kažkodėl pokariu inteligentiški žydai su mūsų šeima iš tolo pagarbiai sveikinosi, o dabar gatvėje sutikti kaltintojai gali bet ką į akis drėbti, nes/nors tada net gimę dar nebuvo, ir žino tik stribų ir Kremliaus sukurptą „visą tiesą"!

Užkniso žydų

Užkniso žydų portretas
nurodinėjimai be konkrečių įrodymų,arba "įrodymai" pagal KGB šaltinius.. Kas sekantis-Ramanauskas ,Lukša??!

Mano

Mano portretas
Tėvas gimė Komsomolske pri Amūro ačiu lt žydukams ir KGB
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių