Quantcast

Kada nuteistieji ir Lietuvoje nešiosis savo kameros raktą?

  • Teksto dydis:

Alternatyvios sankcijos yra būtina teisingumo sistemos dalis. Laisvės apribojimo bausmės ir elektroninio stebėjimo sistema, kai nuteistųjų priežiūrai naudojamos apykojės, – vienas iš tikslingų kelių, aptartų Centrinės projektų valdymo agentūros (CPVA) organizuotoje tarptautinėje konferencijoje. Joje Lietuvos, Norvegijos, Prancūzijos, Kroatijos ir Latvijos teisingumo grandies, probacijos tarnybų, nevyriausybinių organizacijų atstovai diskutavo apie alternatyvių sankcijų taikymo standartus, naudą ir kylančius iššūkius.

Svarbios detalės

„Taikyti alternatyvias sankcijas būtina, jei siekiame sukurti veiksmingą teisingumo sistemą. Alternatyvios sankcijos gali padėti sėkmingiau išspręsti problemas, mažinti recidyvizmą ir prisidėti prie bendruomenės saugumo“, – sakė Norvegijos Karalystės Lietuvoje ambasadorius Ole Terje Horpestadas.

Ambasadoriui antrino ir teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska, akcentavusi, kad alternatyvios sankcijos padeda ne tik mažinti nuteistųjų skaičių įkalinimo įstaigose, bet ir efektyviau siekti nuteistųjų elgesio pokyčių.

„Laisvės atėmimo bausmei alternatyvios sankcijos įgalina nuteistąjį, atliekant bausmę, išlikti atsakingu – dalyvauti darbo rinkoje, išlaikyti santykius su šeimos nariais. Nuolat tobulindami baudžiamuosius įstatymus, siekiame, kad kiekvienu atveju nusikaltimą padariusiam asmeniui būtų parenkamos tokios poveikio priemonės, kurios jam darytų didžiausią resocializacinį poveikį“, – kalbėjo E. Dobrowolska.

Alternatyvios sankcijos Europoje yra taikomos vis plačiau. Europos Tarybos duomenimis, 2021 m. elektronines apykojes Europoje dėvėjo 50 tūkst. nuteistųjų, 2026 m. prognozuojama, kad šis skaičius pasieks 77 tūkst.

Dalyvių teigimu, svarbu į alternatyvias sankcijas žiūrėti kompleksiškai – elektroninio stebėjimo sistemą reikia derinti su reabilitacija, užimtumo programomis, užtikrinti duomenų apsaugą ir privatumą. Taip pat svarbu paisyti bausmės proporcingumo atliktam nusikaltimui principo.

„Elektroninio stebėjimo sistema gali būti taikoma ne visiems, tik tam tikroms grupėms, įvertinus pakartotinio nusikalstamumo riziką“, – akcentavo Prancūzijos kalėjimų ir probacijos tarnybos Europos ir tarptautinių ryšių skyriaus vadovo pavaduotojas Danielis Danglades'as. Anot jo, Prancūzijoje apykojes dėvi vienas iš dešimties nuteistųjų.

Taikyti alternatyvias sankcijas būtina, jei siekiame sukurti veiksmingą teisingumo sistemą.

Gajos stigmos

Elektroninio stebėjimo sistema Lietuvoje taikoma nuo 2012 m., o nuo 2020 m., įgyvendinant Norvegijos finansinio mechanizmo programos „Teisingumas ir vidaus reikalai“ lėšomis finansuojamą projektą, skirtą Lietuvos bausmių vykdymo sistemos kokybės gerinimui, įsigyta naujų pažangių technologijų, kurios leidžia dar akyliau stebėti apykojes dėvinčiųjų buvimo vietą, įdiegtos balso atpažinimo, taip pat alkoholinių gėrimų vartojimo stebėjimo sistemos.

Elektroninio stebėjimo sistema mūsų šalyje gali būti taikoma ne tik kaip alternatyva laisvės atėmimui, bet ir ikiteisminio tyrimo metu. Tokiems asmenims gali būti taikomi apribojimai lankytis tam tikrose vietose, nesiartinti prie aukos, draudimas išvykti iš gyvenamo miesto teritorijos.

Lietuvos probacijos tarnybos duomenimis, per 2023 m. stebėti beveik 3 tūkst. apykojes dėvintys nuteistieji, kuriems taikomas laisvės apribojimas.

Dalyviai atkreipė dėmesį, kad visuomenėje dar gajos stigmos, uždedamos etiketės, nes pasitaiko atvejų, kad nuteistieji vengia elektroninio stebėjimo alternatyvos ir sąmoningai gadina įrangą, bando neleistinu būdu nusiimti apykojes.

„Norvegijoje visuomenės klausdavome, kokio bausmę atlikusio kaimyno norėtumėte – ar tokio, kuris bus perėjęs reabilitaciją bendruomenėje, ar tokio, kuris bus ką tik paleistas iš kalėjimo?” – dalijosi Norvegijos Vakarų policijos apygardos skyriaus vadovas, prokuroras Bjørnas Larsenas, akcentuodamas, kad nuteistieji vis tiek vieną dieną išeis į laisvę ir taps visuomenės dalimi.

Norvegijos pavyzdys

Kaip pastebėjo Latvijos probacijos tarnybos direktorius Imants Jurevičius, svarbiausia pripažinti, kad visi, kas nusikalto, irgi yra žmonės, ir vertėtų mažiau užsiimti nuteistųjų logistika, o daugiau – resocializacija.

Norvegijoje daug dėmesio skiriama nuteistųjų privatumui. Pavyzdžiui, taikoma praktika, kad ne tik pareigūnai, bet ir kiekvienas nuteistasis turi savo kalėjimo kameros raktą. Daug šalių perpildo kalėjimus, o Norvegijoje buvo sudaryti tų, kurie laukia, kol galės atlikti bausmę, sąrašai. Žinoma, šie asmenys buvo nepavojingi, pavojingiausi atsidurdavo kalėjimuose.

„Mūsų Vyriausybė laikėsi taisyklės, kad vienoje kameroje gali gyventi tik vienas nuteistasis. Dviviečių, triviečių kamerų turime labai mažai“, – sakė Norvegijos pataisos tarnybos direktorato Tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus direktorius Kimas Ekhaugenas. Anot jo, Norvegijoje dabar daug kalbama apie perteklinę priežiūrą ir kaip jos išvengti.

Pažymėta ir tai, kad Norvegijoje labai aukštas pasitikėjimas institucijomis. Pavyzdžiui, teisėjais pasitiki daugiau nei 80 proc. visuomenės. Tai konferencijos dalyviai siejo su žemais skurdo, nusikalstamumo, korupcijos lygiais Norvegijoje, taip pat glaudžiu institucijų bendradarbiavimu.

„Alternatyvios sankcijos reikalauja gero bendradarbiavimo tarp visų susijusių institucijų. Tai yra būtina, nes siekiama bendro tikslo. Pagarba, pasitikėjimu grįstas bendradarbiavimas turi vykti kiekvieną dieną, reikia tam ieškoti tinkamų būdų, platformų. Viliuosi, kad ir ši konferencija prie to prisidėjo”, – sako konferenciją organizavusios CPVA Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos programų skyriaus vadovė Sandra Remeikienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budelis

Budelis portretas
Banditai vis mažina sau bausmes. Dabar planuoja, kad už nusikaltimą, už kurį bausmė yra iki 6 metų, galėtų laiduoti ir negauti kalėjimo. Ten jiems stogai jau visai nuvažiavo. Už tokius pasiūlymus reikia sodinti parazitus į cypę.

manau, kol dobrowolzskos su tatujruotais

manau, kol dobrowolzskos su tatujruotais  portretas
papais bus teisingumo ministrais --tol kaliniai su apyvarpem laisveje tratins mergas ir vaikus, o uzsideje apykojes prekiaus narkotikais prie mokyklu ir tures raktus nuo kalejimu kameru ir ,,, pakrumes-pakeles,,, viesnamiu...,,Teisingumo ministres,,,, --tikslas aiskus ,visus zekus isleist y laisve , kalejimai liks tusti nereikes valstybei moket lesas ju islaikymuj , neva visi zekai banditai dabar lengviau integruosis y visuomene , siklestes taika ramybe ir isnyks nusikalstamumas --ZODZIU VISA LIETUVA PADARYS ISTISA KALEJIMO ZONA SU SAVA BANDITINE ZEKISKA TEISYBE IR TEISINGUMU.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

  • Vagių ir šliundrų sovietai
    Vagių ir šliundrų sovietai

    Niekas negali pasakyti, ką Josifas Visarionovičius Džiugašvilis (1878–1953) iš tiesų veikė nuo 1913-ųjų rudens iki 1917-ųjų pavasario, gyvendamas Sibiro tremtyje. ...

    8
  • Mergelė Bufetava
    Mergelė Bufetava

    Prastai lietuviškai kalbantis pilietis Z. Z. turėjo jugoslavišką bufetą. Kažkada pirktą pagal pažintis už talonus. Nors Jugoslavijos jau nėra, tačiau bufetas tebestovi. Virš bufeto ant sienos prikalta Rusijos vėliava. Kartą, kai...

    4
  • Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato
    Pirmi mero V. Benkunsko kadencijos metai: sostinė išsirinko merą, kuris dirba puse etato

    Kasmetinė mero ir tarybos darbų ataskaita ilgus metus buvo privalomas dokumentas, kurį miesto vadovas kasmet pateikdavo vilniečiams, kad jie galėtų matyti, kaip vykdomi valdžios  įsipareigojimai. Šią tradiciją įvedė Artūras Zuokas, ka...

    4
  • Timūras be būrio
    Timūras be būrio

    Potvynis Sibire nesibaigia, užtvindė jau ir urano kasyklas (skęstantys miestai, kaimai, namai su visu gyvuoju inventoriumi šiuo atveju – ne tiek svarbūs), taiką vis drumsčia ukrainiečių koviniai dronai (nepainioti su kovinėmis žąsimis),...

  • Atstatėme istorinį teisingumą
    Atstatėme istorinį teisingumą

    Man, kaip partizano ir tremtinės dukrai, itin svarbu ir labai džiugu, kad balandžio 18-ąją Seime įstatymo pakeitimu atstatytas istorinis teisingumas nuo okupacijų nukentėjusiems panašaus likimo Lietuvos gyventojams. Mano inicijuotoms Asmenų, nu...

    3
  • Strateginė migla
    Strateginė migla

    Agresija prieš kaimynus, tarptautinės teisės ignoravimu Maskva išvadavo Vakarų sąjungininkus nuo vidinio poreikio laikytis tam tikro komunikacijos etiketo. Auklėjimas laisvojo pasaulio atstovams trukdo nusileisti iki Rusijos nebeprezidento D...

  • E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką
    E. Lucasas: pavėluotas JAV pagalbos paketas Ukrainai turėtų išsklaidyti niūrią nuotaiką

    Skleidžiasi pavasaris. Nusilpę Ukrainos gynėjai gaus dalį jiems reikalingos amunicijos. Nukentėję Ukrainos miestai turėtų gauti daugiau oro gynybos priemonių. JAV politinė sistema pagaliau, vėluodama pusę metų, pasiekė rezultatą, kurio norėjo d...

  • Willkommen in Litauen
    Willkommen in Litauen

    Vos Vyriausybė ir „Rheinmetall“ pasirašė ketinimų protokolą dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje, jau tą pačią dieną ėmė tyliai mutuoti nepasitenkinimo erzelis. Kadangi gamyklą planuojama statyti ant Sveikatos mokslų universiteto v...

    19
  • Kur eina karavanas?
    Kur eina karavanas?

    Dar neišsivadėjo keturių komunarų aura Ramybės parke – jau iš peties triūsia naujo paminklo statytojai. Nors sakoma, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima, kauniečiai išdrįso: ne visi entuziastingai sutinka verslininko i...

    16
Daugiau straipsnių