Quantcast

Kiaulių maras gąsdina visą Europą

  • Teksto dydis:

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba gavo informaciją, kad Ukrainoje, Kirovogrado srityje nustatytas afrikinis kiaulių maras (AKM) ūkyje, kuriame buvo laikomos 29 kiaulės. Tai jau antras atvejis šalyje šiais metais - pirmasis buvo užregistruotas šernams Žytomyro srityje. Iš viso Ukrainoje per pastaruosius metus buvo nustatyti 62 AKM židiniai.

Ukrainos kompetentinga institucija patvirtino, kad visos kiaulės sunaikintos, atliekami valymo ir dezinfekavimo darbai, nustatytos apsaugos ir stebėsenos zonos, tikrinami netoliese esantys ūkiai, juose imami auginamų gyvulių kraujo mėginiai. Atliekamas epidemiologinis tyrimas, siekiant išaiškinti infekcijos patekimo šaltinį.

Nuo šių metų pradžios Estijoje užregistruota 320, Latvijoje - 219, Lenkijoje - 4, Lietuvoje - 40 vietų, kuriose AKM nustatytas šernams.

Lietuvoje šią savaitę AKM nustatytas vienai šerno gaišenai, rastai Trakų rajono Onuškio seniūnijos apylinkėse ir trims šernų gaišenoms, rastoms Kauno rajono Vandžiogalos seniūnijos miškuose.

„AKM situacija išlieka įtempta visoje Europoje, nuolat gauname pranešimus apie vis naujus šios pavojingos ligos židinius. Lietuvoje vykdomas AKM prevencijos ir kovos su šia liga priemones teigiamai vertina Europos Sąjungos ekspertai, tačiau akivaizdu, kad įveikti šią problemą prireiks dar ne vienerių metų. Šio viruso plitimo prognozės nenuspėjamos, todėl visos institucijos turi kiek įmanoma plačiau skleisti informaciją apie šios ligos pavojus ir nuostolius bei privalomas taikyti biologinio saugumo priemones kiaules auginančiuose ūkiuose", - teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jonas

jonas portretas
PERDETAI ISPUSTAS BURBULAS BUVO IR RUSU LAIKAIS SERNAI SUSIRGE ISGAISTA TAIP SUMAZEJA POPULECIJA IR BAIGIASI PROBLEMA

Vidas

Vidas portretas
Mane tai emigrantu maras labiau gazdina
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių