Quantcast

KT skelbs sprendimą dėl diakritinių ženklų asmens dokumentuose

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) ketvirtadienį skelbs sprendimą dėl galimybės asmens dokumentuose asmenvardžius rašyti lotyniško pagrindo rašmenimis su diakritiniais ženklais.

KT bylą pradėjo pagal Vilniaus miesto apylinkės teismo prašymą ištirti, ar nenustatyta galimybė vardus ir pavardes asmens dokumentuose rašyti su diakritiniais ženklais neprieštarauja Konstitucijai.

Teismas vertino Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo nuostatas, kiek pagal jas neleidžiama ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečių vardus ir pavardes rašyti naudojant „lotyniško pagrindo rašmenis su diakritiniais ženklais, esančius kitose abėcėlėse, suformuotose lotyniškos abėcėlės pagrindu kaip ir lietuviškoji abėcėlė“.

Taip pat teismo prašyta pasisakyti ir dėl Vyriausybės patvirtintų asmenvardžių rašymo taisyklių.

Vilniaus miesto apylinkės teismas į KT kreipėsi nagrinėdamas civilinę bylą dėl įpareigojimo pakeisti civilinės būklės akto įrašą taip, kad tam tikro ne lietuvių tautybės Lietuvos piliečio vardas ir pavardė būtų nurodyti naudojant lotyniško pagrindo rašmenį su lietuvių kalbos abėcėlėje nesančiu diakritiniu ženklu.

Seimas tam tikrais atvejais yra įteisinęs Lietuvos piliečių vardų ir pavardžių rašymą lotyniškais rašmenimis be diakritinių ženklų dokumentuose. Konstitucinis Teismas jau yra pasisakęs, kad tokia tvarka neprieštarauja Konstitucijai. Tačiau vardų ir pavardžių rašyba asmens dokumentuose su diakritiniais ženklais nėra įteisinta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Lietuvą po truputi po truputi asimiliuoja su kaimynais? per KT?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių