Quantcast

Liepa – karščiausias mėnesis per 120 tūkst. metų istoriją. Kas toliau?

  • Teksto dydis:

Liepos mėnuo buvo karščiausias nuo meteorologų matavimo pradžios, praneša LNK.

Plačiau pakomentavo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

– Ar pasitvirtino skaičiavimai, kad liepa bus karščiausias mėnuo?

– Reikia atskirti du dalykus. Liepa globaliai ir liepa Lietuvoje. Globaliai liepa turėtų tapti karščiausias mėnuo per daugiau nei 120 tūkst. m. Tokio karšto mėnesio globaliai mes dar neturėjome. Tačiau Lietuvoje liepa nebuvo tokia karšta, netgi šiek tiek vėsesnė nei buvo įprastai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Vilniečiai bandė slėptis po medžiais, bandė važiuoti prie vandens telkinių. Medikų skaičiavimu, liepa pagal iškvietimų gausą buvo intensyvus mėnuo. Kokią temperatūrą turėjome Lietuvoje liepą?

– Tie iškvietimai susiję su karščio bangomis. Liepą kažkokių didelių karščių nebuvo, kas būdavo paskutiniais metais. Pietų Europoje buvo visai kitokia situacija – didžiuliai užsitęsę karščiai.

– Temperatūra kyla. Junginės Tautos šį sezoną buvo praminusios „verdančio klimato“ sezonu. Ar įmanoma, kad to sulauksime Lietuvoje?

– Jei temperatūra Graikijoje tokiu laikotarpiu ir taip būna labai aukšta, tai plius keletas laipsnių duoda visai kitokią situaciją. Bus atvejų, kai ateis ir iki mūsų karščio bangos. To būdavo ir iki šiol, tik šie metai pakankamai skirtingi, kadangi mes neturime labiau užsitęsusių karščio bangų. Pas mus karščio bangos šiek tiek kitokios. Dėl miško gaisrų irgi kyla pavojus, bet Lietuva, net ir nesant dideliam pavojui, įveda griežtas valdymo formas, yra apribojimai patekti į miškus. Šyla visi metų laikai, daugėja karščio bangų, bet tai nereiškia, kad tai yra kiekvieną vasarą. Kiekvieni metai yra individualūs, tai tik bendra tendencija.

Nebūtinai kažkas turi vykti pas mus, kad mus paliestų klimato kaita.

– Kai kurie numoja ranka ir sako, kad net jeigu pasaulyje pakiltų termometro stulpeliai pusantro laipsnio, nieko neatsitiktų. Kokia grėsmė galėtų laukti viso pasaulio? Ką gali padaryti šis pusantro laipsnio?

– Dažnai pateikiame elementarų pavyzdį, sulygindami su žmogaus kūno temperatūra. Ką reiškia vienas ar pusantro laipsnio nuo to, kada mes esame sveiki? Sistema išsibalansuoja, kenčia visas pasaulis. Kadangi pasaulis yra surištas tiek socialiniais, tiek ekonominiais saitais su Lietuva. Nebūtinai kažkas turi vykti pas mus, kad mus paliestų klimato kaita.

– Ko laukti rugpjūtį?

– Pats rugpjūčio mėnuo yra labai šylantis. Vasara nusitęsia net į rugsėjo pradžią. Šiemet prognozuojama, kad rugpjūtis turėtų būti artimas daugiametėms normoms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tegu šyla...

tegu šyla... portretas
ŠILUMA kaulų nelaužo,tegu šyla ir už šildymą žiema reiks mažiau mokėt ir valstybė sutaupys nereiks kompensacijų už šildymą...

Taip, taip

Taip, taip portretas
Buvo ttaip karšta liepa, kad teko krosnį namie kūrenti, kad neperkaistume. Ai, jo, vieną sekmadienio diena buvo +29

O toliau

O toliau portretas
eit į mokyklą mokytis ....))
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių