Quantcast

Lietuvos ir JAV kariai bendrose pratybose treniruojasi atlikti oro operacijas

Gegužės 6–17 d. Kauno ir Šiaulių apylinkėse vyksta Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) pratybos „Budrus sakalas 2024“ ir tarptautinės pratybos „Astralinis riteris“, kurių dalyje dalyvauja JAV kariai su naikintuvais F-16.

„Kuriame saugią aplinką čia tam, kad galėtų atvykti sąjungininkų orlaiviai, o „Astralinio riterio“ pratybų metu, kai jau pasirodo sąjungininkų orlaiviai, mūsų kaip priimančios šalies pagrindinė užduotis – saugi oro erdvė“,– sakė KOP vadas plk. Antanas Matutis.

Pratybose „Budrus sakalas“ skirtingo pobūdžio gynybines užduotis treniruojasi vykdyti KOP vadovybės štabo, aviacijos bazės, oro gynybos bataliono, oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos bei ginkluotės ir technikos remonto depo kariai. Kartu su KOP kariais pratybose dalyvauja Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai, oro navigacija ir Lietuvos šaulių sąjunga.

Pratybos „Astralinis riteris“ vyksta ne tik Lietuvoje. Sąjungininkų iš Jungtinių Amerikos Valstijų naikintuvai šioms pratyboms dislokuoti ir Lenkijoje bei Rumunijoje. Lietuvoje atlikti oro operacijas su naikintuvais F-16 treniruojasi JAV KOP 31-asis kovinis sparnas, JAV KOP 20-asis atakos eskadronas bei JAV jūrų pėstininkų oro kontrolės 24-asis eskadronas.

Abiejų šių mokymų dalyviai sąveikauja tarpusavyje – Lietuvos kariuomenės KOP personalas teikia priimančiosios šalies paramą sąjungininkams, taip pat užtikrina oro gynybą naikintuvų operacijų metu.

Anot kariuomenės, tai – dalis visų karinių mokymų, šį pavasarį organizuojamų Lietuvoje, kuriuose iš viso dalyvaus per 20 tūkst. karių iš Lietuvos ir kitų NATO valstybių.

vyr. srž. sp. T. Kavaliausko vaizdo įrašas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių