Quantcast

Ministerija: šį semestrą socialinės stipendijos skirtos apie 2,3 tūkst. studentų

  • Teksto dydis:

Šių metų rudens semestrą beveik 2,3 tūkst. studentų skirtos socialinės stipendijos.

Dėl finansinės ir socialinės padėties iššūkius patiriantiems studentams numatyta daugiau nei 3,6 mln. eurų valstybės paramos, antradienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Socialinė stipendija siekia beveik 320 eurų per mėnesį, ji mokama iki semestro pabaigos.

„Siekiame užtikrinti, kad Lietuvoje visoms visuomenės grupėms būtų prieinamos kokybiškos studijos. Studentams iš socialiai jautrios aplinkos ypač reikalinga valstybės pagalba atveriant visas galimybes siekti aukštojo išsilavinimo, gauti akademinę paramą“, – sako švietimo, mokslo ir sporto viceministras Justas Nugaras.

„Jiems pagelbėti esame numatę ne tik stipendijas – jau inicijavome aukštojo mokslo prieinamumo didinimo planą, kuriuo aukštosios mokyklos skatinamos priimti daugiau socialinę riziką patiriančių jaunuolių, norinčių ir pasiruošusių studijuoti“, – teigia jis.

Socialinės stipendijos skiriamos studentams, gaunantiems socialinę pašalpą, turintiems 45 proc. ar mažesnį darbingumo lygį arba sunkų ar vidutinį neįgalumo lygį, taip pat studentams iki 25-erių, kurių tėvai mirę ar kuriems iki pilnametystės buvo priskirta globa ar rūpyba.

Šį semestrą daugiausia tokių stipendijų – 1,3 tūkst. – skirta socialiai remtiniems studentams. Dar 560 stipendijų skirta studentams, netekusiems tėvų ar augusiems globėjų šeimose, 400 stipendijų – turintiesiems negalią.

Lietuvoje siekiant visoms socialinėms grupėms užtikrinti lygias galimybes siekti aukštojo išsilavinimo, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija patvirtino aukštojo mokslo prieinamumo didinimo planą.

Jame kitais metais numatyta sukurti papildomą konkursinę eilę stojantiesiems iš socialiai jautrios aplinkos ir turintiesiems negalią, atitinkantiems priėmimo reikalavimus. Pagal šią eilę numatoma skirstyti dešimtadalį valstybės finansuojamų studijų vietų.

Taip pat nuo kitų metų pradės veikti aukštųjų mokyklų skatinamojo valstybės finansavimo už veiklos rezultatus modelis, kuriuo remiantis už pasiekimus šešiose vertinamose srityse, tarp jų ir studijų prieinamumo, aukštosioms mokykloms bus paskirstoma ne mažiau nei 5 proc. visų praėjusių metų valstybės biudžeto lėšų studijų baziniam finansavimui. Vėliau šį procentą planuojama didinti.

Dar 2022 metais kolegijose pradėtos vykdyti trumposios studijos – alternatyvus kelias į aukštąjį mokslą. Šios studijos aktualiausios įgijusiesiems profesinį išsilavinimą ir norintiesiems tęsti studijas aukštosiose mokyklose, taip pat asmenims, patiriantiems finansinių sunkumų, – šios studijos leidžia greičiau įgyti kvalifikaciją ir iškart pradėti profesinę karjerą.

Paraiškas skirti socialinę stipendiją 2024 metų pavasario semestrui bus galima teikti nuo sausio 20-osios iki vasario 20 dienos. Socialines stipendijas administruoja Valstybinis studijų fondas (VSF).

Lietuvos studentams skiriamos ir kitos stipendijos: skatinamosios stipendijos už puikius akademinius rezultatus, Prezidentų vardinės stipendijos, studijų stipendijos aukščiausiais balais įstojusiesiems į valstybės nefinansuojamas studijų vietas, tikslinės stipendijos pasirinkusiesiems prioritetines studijų programas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių