Quantcast

Parlamentarai ėmėsi taisyti LRT vadovo rinkimų tvarką

Seimas antradienį pradėjo taisyti visuomeninio transliuotojo LRT generalinio direktoriaus rinkimų tvarką.

Po pateikimo pritarta Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eugenijaus Gentvilo pataisai, kad jeigu renkant LRT generalinį direktorių tarybos narių balsai pasiskirstytų po lygiai, lemtų tarybos pirmininko balsas.

Už jas balsavo 74 Seimo nariai, penki buvo prieš, 20 susilaikė.

Seimo nario teigimu, tokiu būdu siekiama užkirsti kelią situacijai, kuri buvo susiklosčiusi pernai, kai balsams pasiskirsčius po lygiai nacionalinio transliuotojo vadovas išrinktas iš trečio karto.

„Teoriškai mes galime užsiciklinti, kad visą kadenciją LRT taryba nesugebės paskirti generalinio direktoriaus“, – teigė E. Gentvilas.

Pasak jo, jeigu pataisai būtų pritarta, LRT taryba savo taisykles turėtų pritaikyti prie įstatymo ir galėtų rengti atvirą balsavimą dėl LRT generalinio direktoriaus.

Projekte taip pat numatyta, kad tarybai nepriėmus sprendimo išrinkti LRT generalinį direktorių ar atmesti visus kandidatus, turėtų būti rengiamas pakartotinis balsavimas.

Jeigu sprendimas nebūtų priimtas ir po trečio balsavimo, taryba spręstų, ar nutraukti konkursą ir rengti naują, ar tęsti balsavimą dėl esamų kandidatų.

Pagal projektą, taip pat siūloma uždrausti visiems politikams būti visuomeninio transliuotojo tarybos nariais.

Šiuo metu įstatymas draudžia minėtas pareigas eiti Seimo, Vyriausybės nariams, politinio pasitikėjimo valstybės tarnautojams, LRT darbuotojams, Lietuvos radijo ir televizijos komisijos nariams ir kai kuriems kitiems asmenims.

E. Gentvilas siūlo šį sąrašą papildyti savivaldybių tarybų nariais ir europarlamentarais.

Jis priminė, kad dabar LRT taryboje dirba profesorius Juozas Pabrėža, kuris kaip Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas yra išrinktas į Šiaulių rajono savivaldybės tarybą, nors formaliai narystę partijoje yra sustabdęs.

Pasak Seimo nario, norint iki galo depolitizuoti LRT tarybą neužtenka numatyti, kad jos nariai privalo stabdyti narystę partijoje.

Taip pat E. Gentvilas siūlo, kad kandidatai į LRT tarybą būtų paskelbti viešai prieš juos paskiriant į pareigas.

LRT taryba yra aukščiausias kolegialus organas, vykdantis nacionalinio transliuotojo valdymo ir priežiūros funkcijas, atstovaujantis visuomenės interesams. Taryba renka generalinį direktorių ir prižiūri, kaip vykdoma nacionalinio transliuotojo misija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių