Pereiti į pagrindinį turinį

Rusija „parodė raumenis“ skrydžiais virš JAV karinio laivo Baltijos jūroje

2016-04-14 06:24 diena.lt inf.

Rusija siekė pademonstruoti jėgą agresyviais skrydžiais virš Jungtinių Valstijų karinio laivo Baltijos jūroje, kai šis plaukė į Klaipėdą, sako analitikai.

Jungtinių Valstijų kariškiai paskelbė vaizdo įrašus, kuriuose matyti, kaip Rusijos šturmo lėktuvas „Su-24“ Baltijos jūroje praskrenda vos per devynis metrus nuo JAV eskadrinio raketinio minininko „USS Donald Cook“.

JAV ambasada ketvirtadienio rytą patvirtino, kad laivas jau atplaukė į Klaipėdos uostą.

Anot JAV kariškių, incidentas įvyko Baltijos jūroje tarptautiniuose vandenyse maždaug už 70 jūrmylių nuo Karaliaučiaus.

Saugumo politikos ekspertas Ignas Stankovičius teigia, kad tokie Rusijos kariniai veiksmai nėra naujiena.

„Tai yra jėgos demonstravimas, jie siunčia žinią, kad „mes nesame silpni, su mumis skaitykitės“, - BNS ketvirtadienį sakė ekspertas.

Jo teigimu, panašūs incidentai galėtų išprovokuoti didesnius incidentus tuo atveju, jei būtų aukšta politinė įtampa.

„Jeigu būtų politinė įtampa labai aukšta ir karinio konflikto galimybė reali, tai tokie praskridimai gali išprovokuoti. Taip pat priklauso nuo to, kokio pobūdžio būna tie praskridimai. Iš esmės tai yra agresyvu“, - kalbėjo I.Stankovičius.

Apie laivo apsilankymą Klaipėdoje iš anksto viešai skelbta nebuvo.

Ketvirtadienio rytą paskelbtame pranešime spaudai JAV ambasada nurodė, kad „USS Donald Cook“ apsilankymas Lietuvoje „demonstruoja besitęsiančias pastangas stiprinti JAV-Lietuvos ryšius abiem šalims siekiant bendro tikslo užtikrinti taiką ir stabilumą regione“.

„Tai bus puiki proga sustiprinti ryšius bei toliau plėtoti bendradarbiavimą užtikrinant jūros erdvės saugumą ir NATO sąjungininkų saugumą Baltijos jūros regione”, - teigė laivo vykdantysis karininkas komandoras Matthew Powel (Metju Pauvelas).

Vizito Klaipėdoje metu įgulos vadas komandoras Charles Hampton (Čarlszas Hemptonas) susitiks su Klaipėdos vicemeru ir Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadu.

„USS Donald Cook” kovo 16 dieną išplaukė iš Rota uosto Ispanijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų