Quantcast

Seimo lakštingalos nebegaus honorarų

Seime statomos barikados į jį patekusiems pramogų pasaulio atstovams užsidirbti iš savo "užklasinės" veiklos.

Priėmė išaiškinimą

Donalda Meiželytė, Inga Valinskienė ir kiti iš pramogų pasaulio atėję Seimo nariai nebegalės dainuoti komerciniuose renginiuose ir gauti už tai honorarų.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) vakar nusprendė, kad parlamentarų dainavimas nėra kūrybinė veikla, už kurią jie galėtų gauti atlygį. Komisija šitaip atsakė į Seimo pirmininko Arūno Valinsko paklausimą, ar Seimo narių koncertinė veikla yra teisėta ir galima.

Būtent iš A.Valinsko vadovaujamos Tautos prisikėlimo partijos (TPP) į Seimą pateko ypač daug pramogų pasaulio atstovų, tarp jų – ir dainininkų. Todėl pastaruoju metu kilo nemažai skandalų, susijusių su Seimo narių koncertavimu komerciniuose renginiuose.

Grasina atimti mandatą

"Niekas negali uždrausti Seimo nariui dainuoti. Bet komercinio dainavimo nuo šiol nebegali būti, nes tai nesiderina su Seimo nario veikla ir statusu", – aiškino EPK pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Pasak jo, negalimos komercinės ir kūrybinės sutartys, kurios numatytų parlamentarams honorarą už jų atliktas dainas. "Seimo narys gali kokiame susitikime su rinkėjais padainuoti. Tačiau jeigu bus pusvalandį ar valandą dainuojama kokiame firmos vakarėlyje, akivaizdu, jog vykdoma komercinė veikla, ir tai bus pažeidimas", – tvirtino A.Salamakinas. Tokiu atveju, anot politiko, EPK atliks tyrimą ir pateiks išvadą, ar parlamentaras tikrai pažeidė Konstituciją ir gavo neteisėtą atlygį.

"Jeigu tokie pažeidimai tęsis, turės būti taikoma Konstitucija ir Seimui siūloma priimti nutarimą dėl tokį pažeidimą padariusio Seimo nario mandato nutraukimo", – teigė A.Salamakinas.

Konstitucija leidžia Seimo nariams užsiimti kūrybine veikla ir gauti už tai honorarus. Tačiau nustačius, kad dainavimas nėra kūrybinė veikla, dainuojantys parlamentarai neteks teisės gauti už tai kūrybinį atlygį.

Kas yra dainos atlikimas?

EPK posėdyje užvirė ginčas, ar dainų atlikimas yra kūryba. Seimo narė Rūta Rutkelytė vis citavo vieną Konstitucinio Teismo nutarimą, kuriame, be kita ko, nurodoma, jog meno kūrinio atlikimas irgi priskirtinas prie kūrybinės veiklos, už kurią Seimo nariai gali gauti honorarą.

Tačiau A.Salamakinas tvirtino, kad tai tik vienas iš teismo nutarimo konteksto išplėštas sakinys, todėl "turi būti skaitoma ir įsigilinta į visą nutarimą".

Dauguma komisijos narių pritarė pirmininko nuomonei, jog "pati daina yra meno kūrinys, bet dainos atlikimas nėra naujo kūrinio atsiradimas".

"Ir, žinoma, negali būti jokių vokelių, nes jo gavimas jau savaime yra pažeidimas, ir jeigu Seimo narys, kaip ir bet kuris kitas pilietis, vokelį gautų, tai turėtų atsakyti pagal įstatymą", – sakė A.Salamakinas.

D.Meiželytė neatėjo

Be to, etikos sargai nurodė, kad bet kokia "užklasine" veikla, taip pat ir dainavimu, Seimo nariai gali užsiimti tik ne darbo metu, tai yra nevykstant posėdžiams, kuriuose parlamentarams privalu dalyvauti.

Šis EPK sprendimas ne tik bus išsiųstas Seimo vadovui, bet ir išdalytas visiems parlamentarams.

Tautos prisikėlimo partijos frakcijos seniūnas Laimontas Dinius komisijos sprendimą vadino abejotinos kompetencijos. "Jei komisija taip nusprendė, jos sprendimas yra gerbtinas ir svarstytinas. Mes frakcijoje jį apsvarstysime. Nenoriu kelti komisijos kompetencijos klausimo, bet vargu ar aktorius sutiktų, kad jo vaidmuo spektaklyje nėra kūryba", – piktinosi L.Dinius.

A.Salamakinas tvirtino, kad į Seimą patekęs aktorius neturi teisės vaidinti spektakliuose ar vesti komercinių vakarėlių už atlygį.

Jokių konkrečių Seimo narių koncertinės veiklos atvejų etikos sargai nesvarstė. D.Meiželytė, koncertavusi gruodžio 22 d. vykstant Seimo posėdžiui, komisijos pasitarime nepasirodė. Jos atvejis bus EPK nagrinėjamas vasarį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

toto

toto portretas
Gaus jos tuos honanarus.Kyšių imti irgi negalima, tai galvuojat kad ir neima

xy

xy  portretas
nejau salamakinas negirdejo kur jipasiunte 3 zmogus valstybeje taio kad seime cirkas tesiasi toliau

jo

jo portretas
jei nori dainuoti tegu dainuoja ,soka ,deklamuoja, juk lakstingalos negali neciulbet , bet ko tada i valdzia lenda.dabar keturis metus mokinsis valdyt valstybe , kada ekonomistai ,politikai, tie kurie ten turetu buti ir jau MOKA savo darba , dirba veln.zino ka.suprantama kad tris dienas ir tris naktis dirbe toki politikai taip sugebejo sugriaut mokesciu sistema , sukelti toki chaosa ,kad dabar dar puse metu priimines pataisas, o gale metu suskaiciave savo varganus pinigelius dar turesim valstybei skola moket
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių