Quantcast

Šokiravo vaizdo įrašas: jaunų lietuvių užmojis – iššaudyti tautiečius?

Lietuvos pilietis, aiškinantis, kad imtų automatą ir tuojau eitų šaudyti tų „kandonų“ lietuvių, buvo demaskuotas ukrainiečio tinklaraštininko Edgaro Mirotvoreco, kurio socialinių tinklų ir „YouTube“ kanalų taikiniai – Kremliaus propagandos platintojai. Paviešintas vaizdo įrašas šokiravo daugybę žmonių.

Gyvena tarp nacistų

E. Mirotvorecas (veikiausiai tai pseudonimas) išgarsėjo tuo, kad ruletės principu įsitraukia į vaizdo pokalbius su įvairiausiais pašnekovais rusų kalba. Dažnai pokalbiai įrašomi su Rusijos Federacijos gyventojais, kurių pasisakymai atspindi realias tenykščių gyventojų nuotaikas.

Kartais ukrainiečių tinklaraštininkas pasismagina ir įrašais su vadinamosios specialiosios operacijos dalyviais, kai kurie įrašai padeda atskleisti teisėsaugai jau įvykdytus nusikaltimus.

LNK reportažas:

 

 

Įrašas, kuriame užfiksuoti du Lietuvos piliečiai, atskleidžia vieno iš pašnekovų nusiteikimą imti ginklą ir šaudyti savo tėvynainius.

O tokiu pareiškimu neabejotinai turėtų susidomėti teisėsauga.

E. Mirotvorecas vaizdo skambučiu susisiekė su jaunuoliu, prisistačiusiu Gena (Genadijumi) iš Vilniaus.

Vaikinas aiškino, kad jo tėvas ir jis pats džiaugiasi tėvo duotu rusišku vardu.

Sužinojęs, kad jaunuolis gimęs Lietuvoje, E. Mirotvorecas paklausė Genos, kaip lietuviai tokius kaip jis vadina?

„Jobani“ lietuviai mus vadina „vatnikais“. Tie lietuviai – „gandonai“, – netaisyklingus žodžius ir keiksmažodžius bėrė tinklaraštininko dėmesiu besimėgavęs jaunuolis.

Paklaustas, kaip jam sekasi gyventi esą tarp nacistų, Gena puolė guostis.

„Čia – visiška „chuin...“. Duotų man „kalašnikovą“, visus iššaudyčiau“, – prieš kone triskart vyresnį pašnekovą mėgino pūstis ant sofos prigulęs vyrukas.

Duotų man „kalašnikovą“, visus iššaudyčiau.

Laukia rusų invazijos

Jaunuolis Gena puolė piktintis, kad kainos Lietuvoje – kaip Amerikoje. O štai kiek minimali alga, veikėjas nežinojo, paklausė draugo, kuris vaizdo pokalbio metu gulinėjo šalia jo ant sofos.

„Į rankas minimali alga – 600 eurų. Parduotuvėje nusiperki vieną „sietką“ (rezginėlę – A. A.) maisto ir, žiūrėk, 100 eurų išleidai“, – teigė veikėjas.

Ukrainiečio tinklaraštininko patikintas, kad tuoj esą į Lietuvą ateis rusų kariuomenė, Gena su džiaugsmu pareiškė, kad to labai laukia.

„Va, mano draugas taip pat už Rusiją“, – tuo metu vaikinas parodė šalia gulinėjančio kito veikėjo veidą.

 

 

Lietuvos kariuomenė – „gavno“

Paaiškėjo, kad Genai – 22-eji, o jo draugui – 24 metai.

Abu veikėjai prisipažino, kad jau tarnavo Lietuvos kariuomenėje.

„Čia – „gavno“ (šūdas – A. A.), o ne armija. Į armiją ima tokius nutukusius, kurie net automato nemoka laikyti“, – Lietuvos kariuomenės vardą menkino buvęs prievolininkas.

Šnekusis veikėjas prisipažino, kad dirba įmonėje, fasuojančioje riešutus.

Pasimovė ant propagandos

Įmitę, sveikai atrodantys veikėjai vis guodėsi, kad Lietuvoje labai bloga gyventi.

„Litovcai“ – „pederastai“. Todėl, kad jie – „gandonai“. Todėl, kad jie – „sūkos“, jie – ne žmonės, jie „svolačiai“. Jie net mokestį už lietaus vandenį įvedė“, – pareiškė Gena.

Vilnietis išpyškino absoliutų melą, skleidžiamą rusų ir baltarusių socialiniuose tinkluose.

Tai, ką šis veikėjas vadino mokesčiu už lietaus vandenį, yra nuo 2024 m. sausio 1 d. įteisintas registras asmenims, išgaunantiems tam tikrą kiekį paviršinio vandens per parą iš vieno vandens telkinio.

Užsiregistruoti privalo valstybinių upių ir ežerų naudotojai, o ne nuosavo sklypo vandens telkinio savininkai.

Registracija nereiškia, kad gyventojai privalės mokėti už lietaus vandenį.

Mokestis bus įvedamas tik tiems subjektams, kurie išgauna 100 m3 ir daugiau vandens per parą iš vieno vandens telkinio.

Patikėjo: jaunuolis vaizdo skambučio metu pašnekovui aiškino, kad Lietuvoje įvestas lietaus mokestis. R. Vilimo / BNS nuotr.

Šalį užimtų per tris valandas

Maskvos gyventoju apsimetusio ukrainiečio paklausti, per kiek laiko Rusijos kariuomenė užimtų Lietuvą, jaunuoliai išpyškino, kad per tris valandas.

Pokalbio su ukrainiečiu metu Gena vis tik prisipažino, kad jis yra ne vilnietis, o žmogus iš kaimo.

„Kaime dauguma už rusus. Aš dabar Vilniuje, bet gimiau kaime. Kiek girdėti kaimuose, dauguma yra už rusus“, – aiškino Gena, paminėdamas Šalčininkų, Druskininkų ir Alytaus rajonus.

Nors nėra aišku, kiek dzūkų pasisako už Kremliaus politiką, bet Gena įspūdį mėgino padaryti kalbėdamas it tikras žinovas.

Toliau veikėjas pasakojo apie incidentą Katedros aikštėje, Vilniuje. Čia pastačius ekspozicijai į Lietuvą atvežtą Ukrainos kariuomenės sunaikintą rusų tanką T-72B, atsirado tokių, kurie slapta nešė gvazdikus prie jo.

„Pederastai“ nuėmė gėles ir parašė, kad gėlių čia nedėtų“, – pasakojo Gena, kažkodėl minėdamas korupciją, bet panašu, kad vaikinas net nežino šio žodžio reikšmės.

Ukrainiečiams – panieka

Pokalbiui pakrypus apie ukrainiečius, pabėgusius nuo karo į Lietuvą, Gena net ėmė spirgėti.

„Ten, kur aš dirbu, dirba du „chacholai“ (ukrainiečių tautybės asmenys, šį žodį dažniausiai vartoja prorusiškų pažiūrų asmenys – A. A.). Tokie „nagli“, kad „p...dec“, – aiškino vaikinas.

Jis prisipažino, kad norėjo sumušti ukrainiečius.

Paklaustas, ką rusams reikia daryti su specialiąja operacija, kitas vaizdo pokalbio dalyvis Pavelas, kitaip dar Paška, atsakė iškalbingai.

„Jebašit“, – tesugebėjo pareikšti vilnietis. Šis jo paminėtas žodis, padarytas iš rusiško keiksmažodžio, veikiausiai turėtų reikšti „daužyti“, „naikinti“.

„Žinoma, juos reikia „pyz...ti“, – su šalia gulinėjančiu draugeliu sutiko Gena.

Po to Gena skundėsi, kad ginklo Lietuvoje neturi, o jei turėtų, tai iš jo tuoj atimtų.

Ištempė vatnikiukus į dienos šviesą, dabar belieka tik aiškiau aptarti reikalą, ką jie manė, kai sakė „su kalašnikovu čia lietuvius“.

„Jūs – Lietuvos išdavikai“

Pokalbio su jaunuoliais pabaigoje E. Mirotvorecas surengė efektingą ekspromtą.

Žinomas tinklaraštininkas užsidėjo kepurėlę su Ukrainos herbu.

„Nusikaltėlių išaiškinimo Ukrainos kontražvalgyba“, – prisistatė ukrainietis.

„Jūs – nusikaltėliai, jūs – Lietuvos išdavikai. Šlovė Ukrainai!“ – išpyškino E. Mirotvorecas.

Tuo metu Gena, kvailai šypsodamasis, dar kėlė du pirštus į viršų. Kitas veikėjas taip pat sumišęs trypčiojo prie šaldytuvo.

„Oi, papuolėte, vaikinai“, – vaizdo pokalbį baigė E. Mirotvorecas.

Edmundas Kvederis. Vytauto Petriko nuotr.

Įrašas sukrėtė lietuvius

Vaizdo įrašą ukrainiečio tinklaraštyje išvydę Lietuvos gyventojai ėmė juo dalintis socialiniuose tinkluose.

Įrašu pasidalijęs klaipėdietis Aurimas Mockus negalėjo atitokti, kad būdami Lietuvos piliečiai vaikinai į eterį lemena baudžiamosios bylos vertą turinį, o vienas iš jų viešai ginklu grasina lietuviams.

„Pareiškia, kad pasiimčiau automatą ir pats tuos lietuvius iššaudyčiau. Pasidalinkime šių veikėjų „žygdarbiais“, nes juos privalo žinoti visi“, – vaizdelį pakomentavo A. Mockus.

Klaipėdietis kreipėsi į įmonę, kurioje dirba minėtas Gena, ir gavo įmonės vieno vadovų atsakymą, kad veikėjas jau atleistas.

Bendrovės atstovas patikino, kad apie jo pažiūras nieko nežinojo, o jei tai būtų paaiškėję anksčiau, kompanija su šiuo „vilniečiu iš kaimo“ būtų kur kas anksčiau atsisveikinusi, nes toks elgesys nesuderinamas su kompanijos vertybėmis.

Klaipėdos tarybos narys Edmundas Kvederis taip pat liko sukrėstas vaizdo įrašo.

„Ištempė vatnikiukus į dienos šviesą, dabar belieka tik aiškiau aptarti reikalą, ką jie manė, kai sakė „su kalašnikovu čia lietuvius“, – teigė uostamiesčio tarybos narys.

Kitas socialinio tinklo vartotojas spėjo, kad šiai istorijai tiktų keli Baudžiamojo kodekso straipsniai.

„Na, čia keletas straipsnių tai tikrai. Gena, logiškai mąstant, turėtų kokius 5–10 metų pasėdėti, antrasis – 2–5 metus. Ukrainiečiai už tėvynės išdavystę iki 15 metų duoda“, – teigė komentatorius.

Tarp komentatorių buvo ir daugiau reiškusiųjų pasipiktinimą.

„Tokius lauk vyti iš Lietuvos, su buroku šiknon“, – emocingai piktinosi vienas socialinio tinklo vartotojų.

Net keli šio vaizdo įrašo stebėtojai apie jo turinį pranešė Lietuvos policijai ir Valstybės saugumo departamentui.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, policiją ir Valstybės saugumo departamentą su prašymu pradėti tyrimą dėl Rusiją vaizdo įrašuose šlovinusio Lietuvos piliečio.

L. Kasčiūnas institucijų prašo įvertinti vaikino pasisakymus dėl galimo neapykantos kurstymo, viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams ir galimo grasinimo.

Šalčininkų policijos komisariatas jau atlieka ikiteisminį tyrimą dėl vaizdo įraše Rusiją šlovinusio jaunuolio iš Lietuvos.

Tai BNS antradienį patvirtino Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis. Pasak jo, tyrimas atliekamas dėl grasinimo susidoroti su tam tikra žmonių grupe.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių