Quantcast

Specialistai pataria: sodo ir daržo darbai artėjant rudeniui

  • Teksto dydis:

Vasarai persiritus į antrąją pusę vis labiau jaučiamos orų permainos ir rudeniškos nuotaikos. Vis dėlto, sode ir darže rugpjūtį dar yra nemažai veiklos, jeigu norite užsiauginti vitaminų gausių salotų ar kruopščiai paruošti kiemą kitam pavasariui.

Prekybos tinklo „Senukai“ ekspertų teigimu, tinkamai pasirūpinus sodo ir daržo augalais, jie savo žiedais ir skoniais džiugins ir vėlyvą rudenį, ir jau ankstyvą pavasarį. Pastebima, kad prekybos tinklo klientai pastaraisiais metais pamėgo auginti ne vieną derlių ir susidomėjimas sėklomis, trąšomis, mulčiumi, durpėmis, sodo ir daržo priežiūros įrankiais išlieka visą šiltąjį sezoną. Specialistai pateikia patarimų pagrindiniams rugpjūčio darbams.

Pasirūpinkite gėlėmis

Rugpjūčio vidurys ir pabaiga tinka sodinti svogūnines gėles. Jeigu rugpjūčio viduryje į dirvą pasodinsite krokų, jų žiedais galėsite džiaugtis spalio mėnesį. Krokų gumbasvogūnius reikėtų sodinti maždaug 5–10 cm gylyje. Taip pat sodinkite juos gana tankiai – 6–8 cm atstumu. Specialistai pataria vienoje vietoje pasodinti bent dešimt krokų.

Rugpjūtį tinka sodinti ir tokias svogūnines gėles kaip hiacintai, svogūniniai vilkdalgiai ir pavasarinės leukojos.

Dalis svogūninių gėlių, pavyzdžiui, tulpės, rugpjūčio mėnesį iškasamos. Pirmiausia svogūnėlius reikėtų išdžiovinti, kad išvengtumėte puvinio ar kitų ligų. Tuomet tinkamiausia juos laikyti sandariai uždarytus – taip apsaugosite nuo kenkėjų ir pelių bei žiurkių.

Tinkamai pasirūpinus sodo ir daržo augalais, jie savo žiedais ir skoniais džiugins ir vėlyvą rudenį, ir jau ankstyvą pavasarį.

Rugpjūčio pabaiga – tinkamas metas dauginti daugiametes gėles kero dalijimu. Tokiu metu padaugintos gėlės dar turi laiko gerai įsišaknyti ir lengvai peržiemoti.

„Senukų“ specialistų teigimu, tai tinka tigrinėms arba baltosioms lelijoms. Nuo tigrinių lelijų stiebų nurinktus mažus svogūnėlius susodinkite eilutėmis 12–15 cm atstumu. Dirvos paviršių patariama mulčiuoti smėlio ir durpių mišiniu.

Baltąsias lelijas reikia persodinti, kol nepasirodė naujas stiebas. Paprastai jis išauga būtent rugpjūčio pabaigoje. Baltosios lelijos paprastai žiemoja su lapų kuokšteliu ir puikiai ištveria lietuviškas žiemas.

Rugpjūčio mėnesį vertėtų patrumpinti ir levandų stiebus, kad jie dar spėtų atželti. Patrumpinimas padeda šioms gėlėms peržiemoti.

Spėsite sulaukti antro derliaus

Žinoma, prognozuoti rudens orus yra sudėtinga, tačiau pastarieji keleri metai lepino ilgu ir šiltu rudeniu. Todėl patyrę specialistai siūlo nesibaiminti pasisėti, pavyzdžiui, salotų ar špinatų.

Esant palankiai oro temperatūrai, jos dar spės užauginti gražius ir kupinus vitaminų lapus. Taip pat galima pasisėti ir sultenių – jos gali džiuginti skoniu iki pat spalio.

Nepamirškite nugenėti vaismedžius

Vaismedžių genėjimas padeda ne tik suformuoti gražų vainiką, bet ir prisideda prie gausesnio kitų metų derliaus. Specialistai pataria vaismedžius genėti, kai jau nurenkate vaisius, bet medžiai dar turi lapų.

Pasirūpinkite tinkamais įrankiais – didesnėms šakoms pašalinti gali prireikti ir elektrinio ar benzininio pjūklo. Mažesnes galite pašalinti sekatoriumi arba specialiomis genėjimo žirklėmis. Geriausia yra pirma pašalinti nudžiūvusias šakas, tuomet matysite, kiek dar šakų reikia išgenėti.

Rugpjūtį galima genėti ne tik vaismedžius, bet ir retinti serbentų ir agrastų krūmus.

Įrankių priežiūra

Užbaigus darbus, pasirūpinkite tinkama sodo ir daržo įrankių priežiūra, kad jie nesugestų ir nesurūdytų iki pavasario.

Pirmiausia įrankius švariai nuvalykite. Metalinius įrankius patariama ištepti alyva ar specialiu tepalu, kuris apsaugos nuo temperatūros svyravimų ir drėgmės. Purškiamas tepalas patogus naudoti grandinėms, krumpliaračiams, guoliams ir kitoms jungtims apsaugoti. Paprasta alyva galite padengti ir tokius įrankius kaip kastuvai, kauptukai, grėbliai – ji padės išvengti rūdžių.

Itin svarbu, kad drėgmė nepaveiktų elektrinių įrankių. Svarbiausia benzininių įrankių priežiūros taisyklė – išnaudoti ar išpilti visą kurą iš įrankio talpos. Benzinas per žiemą gali prarasti degumą. Taip pat jis gali tirpdyti plastikines įrankio detales ir jų likučiai gali sugadinti prietaiso variklį.

Palaipsniui atlikdami sodo ir daržo priežiūros darbus, nepavargsite, galėsite atsižvelgti į oro sąlygas ir džiaugtis maloniu laiko leidimu gryname ore, pataria „Senukų“ specialistai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių