Quantcast

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti draudimo nepilnamečiams pasakoti apie LGBTQ

Teisingumo ministerija siūlo atsisakyti įstatymo nuostatos, kad informacija apie LGBTQ žmonių santuokas daro neigiamą poveikį nepilnamečiams.

Ministerija parengė pataisą iš Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo išbraukti, kad neigiamą poveikį nepilnamečiams darančia informacija laikoma ta, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

„Atėjo laikas ištaisyti reguliavimo klaidą, kuri lėmė Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kuriuo pripažinta, kad Lietuva pažeidė Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijos 10 straipsnį (saviraiškos laisvė)“, – savo socialinio tinkle „Facebook“ paskyroje paskelbė teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska.

„Tikiu, kad galime būti vienu žingsniu arčiau laisvės ir pagarbos bei vienu žingsniu toliau Vengrijos (vienintelės ES, turinčios analogišką reguliavimą)“, – teigė ji.

Tikiu, kad galime būti vienu žingsniu arčiau laisvės ir pagarbos bei vienu žingsniu toliau Vengrijos.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad minėtos nuostatos atsisakymas pašalins galimybę diskriminaciniu būdu riboti saviraiškos laisvę.

Teigiama, kad pataisa parengta įgyvendinant Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) šių metų sausio 23 dienos sprendimą byloje Macatė prieš Lietuvą.

Vasarį Teisingumo ministerija teigė, kad artimiausiu metu nesirengia inicijuoti įstatymo pataisų.

„Kadangi pavasarį dar tik buvo analizuojamas pats sprendimas, todėl pavasario sesijoje to neplanavome ir nenešėme“, – BNS penktadienį sakė ministrė.

Ji taip pat pridūrė, kad atitinkamai tuo metu buvo rengiamas veiksmų planas, kai reaguoti į EŽTT sprendimą.

„EŽŽT priėmė sprendimą sausio mėnesį. Kaip visada, yra sudaromas veiksmų planas, kokiu būdu Lietuva įvertins priimtą sprendimą, kokius veiksmus – tiek reguliacinius, tiek individualius – gali priimti“, – sakė E. Dobrowolska.

„Būtent tas veiksmų planas sudaromas pagal terminą iki liepos pabaigos, na ir vienas iš tų veiksmų – teisėkūrinės priemonės“, – pridūrė ji.

Rašytoja Neringa Dangvydė Macatė laimėjo bylą dėl 9–10 metų vaikams skirtos pasakų knygos „Gintarinė širdis“ leidybos, joje aprašomi tos pačios lyties asmenų santykiai.

Teismas pripažino, kad Lietuva, apribojusi knygos platinimą, pažeidė Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnį, apibrėžiantį saviraiškos laisvę, ir priteisė 12 tūkst. eurų neturtinės žalos kompensaciją bei 5 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

2013 metais pasakų rinkinį išleidęs Lietuvos edukologijos universitetas (LEU), po kelių mėnesių knygos platinimą sustabdė. Tokį sprendimą universitetas grindė Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos raštu, kuriame N. Macatės knyga įvardyta kaip daranti žalą vaikams iki 14 metų.

Vėliau knygos platinimas atnaujintas, bet ji paženklinta įspėjamuoju ženklu, kad knygos turinys gali pakenkti jaunesniems nei 14 metų vaikams.

Knygos autorė tąsyk sakė patyrusi diskriminaciją, todėl po rezultatų nedavusio kreipimosi į Lietuvos teismus, 2019-aisiais kreipėsi į EŽTT.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Teisingumo ministerijos nuodėmklausys

Teisingumo ministerijos nuodėmklausys portretas
-Ir man drigantą!- pareikalavo Ewelina paskaičius Jekaterinos II istoriją.

šaltkalvis-ginekologas

šaltkalvis-ginekologas portretas
Išvyt nx tą pšekę į Lenkiją,o ten jai zemliakai ,tatuiruotus papus jūreivišku mazgu užpakaly surišę ir kankorėžių šiknon prikišę ,atlaikys mišias elgebėte kanonų tema.

.... ir būtinai

.... ir būtinai  portretas
klaseje visą procesą natūroje ........ kitaip nepilnamečiai niekad neismoks vemt LGBt "zaidimus" žiūrėdami
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių