Quantcast

Miškų urėdija skelbia stabdanti kirtimus „Natura 2000“ teritorijose

Teismui praėjusią savaitę nurodžius vertinti miškų kirtimo poveikį „Natura 2000“ teritorijoms, Valstybinė miškų urėdija (VMU) antradienį paskelbė stabdanti kirtimus jose.

„Valstybinių miškų urėdija, vadovaudamasi Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (...) nutartimi, priėmė sprendimą stabdyti kirtimus ne tik Ignalinos regione, bet visos šalies Europos ekologinio tinklo „Natura 2000” teritorijose“, – pranešė VMU.

Valstybės įmonės generalinis direktorius Valdas Kaubrė teigia, jog urėdija šiuo metu ruošiasi atlikti su kirtimų poveikio vertinimu susijusias procedūras bei dėl to tariasi su kitomis institucijomis.

„Turime teismo sprendimą ir tikrai juo vadovaujamės. Vadovaudamiesi teismo sprendimu iškart sustabdėme kirtimus Ignalinoje, šiandien priėmėme sprendimą, kad nekiltų kažkokių nepasitenkinimų, – ir visoje Lietuvoje“, – BNS antradienį sakė V. Kaubrė.

Jis pabrėžė, kad teismas pasisakė dėl Valstybinės miškų tarnybos, o ne VMU sprendimo.

„Urėdija rengdama ir vykdydama miškotvarkos projektus vadovavosi galiojančiomis taisyklėmis ir viską atliko teisingai“, – pridūrė jis.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gruodžio 6-ąją galutinai pripažino, kad Valstybinės miškų tarnybos (VMT)  direktoriaus įsakymas, patvirtinęs Ignalinos regiono valstybinių miškų vidinės miškotvarkos projektą, yra neteisėtas tiek, kiek buvo numatyti pagrindiniai miškų kirtimai įsteigtose ir potencialiose Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose bei aplink jas.

LVAT vidinės miškotvarkos projektą pripažinus planu, Miškų urėdija žada prašyti Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nustatyti miškotvarkos projektuose planuojamų miškų kirtimų poveikio šioms teritorijoms reikšmingumą. 

Sustabdžiusi kirtimus „Natura 2000“ teritorijose VMU teigia rengianti reikšmingumo vertinimo dokumentus Saugomų teritorijų tarnybai dėl Ignalinos padalinio suplanuotų kirtimų.

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas BNS teigė, kad po teismo sprendimo numatoma keisti kirtimus reglamentuojančius teisės aktus. 

Europos Sąjungos (ES) ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijos steigiamos vadovaujantis Bendrijos Buveinių ir Paukščių direktyvomis, kuriomis siekiama išsaugoti apie 2000 saugomų rūšių ir 230 natūralių buveinių tipų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pikta

pikta portretas
didžiausi LT gamtos niokotojai yra gentvilai - senis ir išpera

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Kai beveik neliko ko kirsti tai atsibudo ir stabdo....

Siomai Gentvilui

Siomai Gentvilui  portretas
Na , tai kaip ta ,,akcija'' su baudomis už nešamą eglės šakelę iš miško ? o plyni kirtimai IKEA-ai ,,nuliniu'' numeriu galimi ?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių