Quantcast

Lietuvoje keisis telefonų kodai: vietoje 8 bus naujas skaičius

  • Teksto dydis:

Lietuva turėjo pasikeisti numerius dar prieš stodama į Europos Sąjungą, tačiau to iki šiol nepadarė. Greitu metu sulauksime pokyčių – renkant telefono numerį mums nebereikės spausti aštuoneto, o pradėsime nuo nulio. Kas ir kodėl keisis, LNK žurnalistas kalbėjosi su „Telia“ paslaugų architektu Tomu Grinevičiumi.

– Kas turėtų pasikeisti artimiausiu metu?

– Pirmiausiai gal reikėtų prisiminti, kodėl mūsų telefono numeriai prasidėdavo 8-tu. Kažkada mes buvome Sovietų Sąjungos dalis ir ten galiojo kitokia schema. Skambindami tarp miestų, mes turėjome surinkti aštuonetuką. Atsiradus mobiliesiems telefonams, tas 8-tukas galiojo, bet buvome įpratę rinkti pliusą priekyje ir tarptautinį kodą. Pavyzdžiui, jei skambiname kolegai Lietuvoje, rinkdavome +370. Tačiau visada galima rinkti ir 8-etą bei nacionalinius numerius. Tai ilgainiui viskas pasikeis – aštuonetas virs nuliuku, toliau rinksime skaitmenį 6. Jeigu skambinsime, tarkim, į Vilnių, rinksime 05 ir toliau visą likusį numerį. Į užsienį galima skambinti ir dabar surinkus tarptautinį kodą 00 iš fiksuotos linijos, arba + ir tarptautinį kodą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokius namų darbus reikėtų atlikti mobiliųjų telefonų savininkams?

– Pirmas žingsnis, ką reikėtų pasidaryti savo mobiliuosiuose telefonuose, knygutės, tai – pasikeisti abonentų numerius – jie turėtų prasidėti +370. Tarptinkliniame ryšyje (angl. roaming) aštuonetukas nebegalioja. Tad numeris turi būti renkamas tarptautiniu formatu arba tos valstybės, kurioje esate. Todėl geriausia ir paprasčiausia naudoti +370. Verslui reikėtų pagalvoti apie prisitaikymą. Jeigu kažkur knygutėse, viešojoje erdvėje skelbiami numeriai nacionaliniu formatu, t. y. 8 ir numeris, tai vertėtų pasikeisti į +370 ir numeris, arba aštuonetą pakeisti nuliu. Mes su Ryšių reguliavimo tarnyba plačiai diskutavome apie visus šiuos pokyčius, taip pat papasakojome apie 3G išjungimo patirtį. Minėtas perėjimas buvo išdalintas į trejų metų laikotarpį. Šiemet turėtų atsirasti ir nuliukas. 0 veiks lygiagrečiai 8-tuko.  Žmonėms nieko nereikia daryti, viskas veiks , kaip iki šiol.

Pirmas žingsnis, ką reikėtų pasidaryti savo mobiliuosiuose telefonuose, knygutės, tai – pasikeisti abonentų numerius – jie turėtų prasidėti +370.

– Jeigu mes dabar surinktume 00 ir numerį, ar galėtume prisiskambinti kitam žmogui?

– Surinkus 00 370, taip, galima prisiskambinti, nes tie du nuliai atstoja pliusą, mūsų įprastai renkamą +370. Bet tai nėra patogu, nes fiksuotame telefone numerio rinkimas pailgėja. Čia daugiau aktualu įsivesti į knygutę. O toliau klientams patarčiau stebėti mūsų teikiamą informaciją, mes visus klientus informuosime. Prieš išjungiant bus dar pranešimas, kad jūs neteisingai renkate numerį, kad  aštuonetą pasikeiskite į nulį. Bet tai bus dar ne taip greitai, gal 2024-aisiais. Pats procesas vyks laipsniškai, trimis dalimis. Pradės veikti 0 lygiagrečiai 8-to. Viskas veiks kaip įprastai. Vėliau fiksuotame numeryje, jei anksčiau rodydavo 8 ir numerį, tai paskui rodys 0 ir numerį. Ir maždaug 2024 metais galiausiai prasidės ribojimas, kad nebegalima rinkti aštuoneto, kad reikia rinkti nulį.  Paskui visai išsijungs ir žmogui renkant per aštuonetą tiesiog gros pranešimas „neteisingas numeris“.

Priminsiu, kad tas aštuonetas buvo likęs ir ilgai nekeistas dėl vartotojo patogumo, nes ilgą laiką specialiosioms tarnyboms skambindavome 01, 02 arba 03. O numerio rinkimas negali dubliuotis su skubiosios pagalbos  tarnybomis.  Dabar jas galime išsikviesti vienu numeriu 112, tad atrištos seniai  lauktiems pokyčiams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Simonas

Simonas portretas
Šito straipsnio ypatingai reikėjo,nes tai tik maždaug 69 apie to numerio keitimą.Iki naujos savaitės norėčiau perskaityti dar kokį 13.

Egidijus Širinskas

  Egidijus Širinskas portretas
Nenoriu, man yra labai gerai su senas numeras...

Kaipo ir malaciai

Kaipo ir malaciai portretas
Hehehe, tai kad telia turejo tai padaryti jau 20 metu atgal. Geri tempai pas telia.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių