Quantcast

Daugiau švenčių Lietuvai

Lietuvoje gyvena patys linksmiausi žmonės pasaulyje.

„Kuo grindi šį teiginį?“ – paklausite. Atsakysiu: „Ogi švenčių, kurių didžioji dalis kalendoriuje yra dar ir raudonos ir nedarbo dienos, skaičiumi.“

Viskas prasideda dar gruodį, kai lietuviai, didieji katalikai, mini Jėzaus Kristaus gimtadienį ir, skaitydami šarlatanų prognozes kitiems metams bei gąsdindami fejerverkais, palydi praeinančius metus.

Po to ateina pirmasis naujų metų mėnuo, kai minima Sausio 13-oji (tiksliau – kruvini įvykiai prie televizijos bokšto Vilniuje). Tai nėra šventė, labiau minėjimas ir gedulas, tačiau tą dieną visi pradeda prisiminti, ką tądien veikė, net ir tie, kurie visą gyvenimą dirbo partiniais sekretoriais, o vėliau 30 metų keikė nepriklausomą Lietuvą (ypač po 2004-ųjų).

Tada ateina vasaris. Iš pradžių jaunimas apsiklijuoja širdelėmis, o vyresnieji paburba, kad taip išduodamos „tautinės vertybės“. Jie užmiršta, kad vasario 14-oji yra krikščionių kankinio šventojo diena, o tai reiškia, kad šiai šventei neturi būti taikomi nacionaliniai rėmai (kaip, beje, ir Šv. Patriko dienai), jeigu save laikote katalikais.

Ši diena nėra raudonai pažymėta kalendoriuje, tačiau jos metu visada tvyro šventinės nuotaikos, o galiausiai po 48 val. daugelis lietuvių gauna pirmą rimtą progą per metus neiti į darbą, mat imame minėti pirmąją Nepriklausomybės dieną – Vasario 16-ąją.

Praėjus kelioms savaitėms, Lietuvos žmonės gauna dar vieną galimybę pailsėti, mat jų laukia antroji nacionalinė šventė – Kovo 11 d. Problemėlė tėra tik tai, kad šioji, skirtingai nei Vasario 16 d., yra susijusi su santvarkos, kurioje „viskas buvo geriau nei dabar“ (SSRS), griūtimi bei kai kurių prieštaringai vertinamų veikėjų iškilimu.

Vėliau (tą patį kovą, balandį arba kartais net gegužę) pasaulio krikščionys, įskaitant ir lietuvius, mini Velykas – Jėzaus Kristaus Teismą, Nukryžiavimą ir Prisikėlimą.

Jeigu metų pradžioje minimos dienos ir šventės dar turi pateisinamą religinį bei politinį pagrindą, tai nuo gegužės iki Kalėdų vyksta tai, ką galima pavadinti absoliučiu veltėdžių marazmu.

Nors Lietuvoje jau 30 metų nebėra sovietinės santvarkos, paskutinį pavasario mėnesį mes pradedame marksistinės šventės minėjimu, o kai kurie po to dar pašlovina ir pergalę „Didžiajame tėvynės kare“.

Po to ateina birželis, ir mes švenčiame vadinamąsias Jonines, arba vasaros saulėgrįžą. Tai yra absoliučiai pagoniška šventė, atėjusi dar iš tų laikų, kai žmonės buvo labai priklausomi nuo gamtos malonės ir derliaus. Tais laikais būdavo svarbu paminėti dienas, kai saulė „čiučiut pastovi vietoje“ ir nuo tada dienos pradeda trumpėti, o naktys ilgėti. Tačiau leiskite paklausti, kodėl tai reikia „švęsti“ dabar ir dar nacionaliniu lygiu, atimant iš savęs papildomą galimybę užsidirbti?

Po to ateina liepa, ir lietuviai švenčia pirmojo savo monarcho karūnavimą. Įdomiausia, kad jie švenčia monarchizmo steigimą, pasitelkę respublikos atributus, t. y. mojuodami LT Respublikos trispalve ir giedodami himną. Respublika ir monarchizmas – visiškai skirtingos santvarkos ir jų atributika skiriasi taip, kaip SSRS ir Didžiosios Britanijos himnai.

Jūs, aišku, atkirsite, kad Mindės karūnavimas yra dar ir lietuviškojo valstybingumo gimimas, bet faktas yra tas, kad niekas nežino, kaip ta Mindaugo Lietuva atrodė. Yra didelė tikimybė, kad tai tebuvo viena pilis ir dvi trobos kažkur netoli dabartinių Medininkų.

Taip pat niekas nežino, ar Mindė save iš tikrųjų laikė lietuviu ir kalbėjo lietuviškai. Gal lotyniškai, rusiškai ar, neduok Dieve, angliškai? O gal jis buvo žydas? Šito nežinome, tačiau faktas tas, kad tų laikų politiniams veikėjams labiausiai rūpėjo valdžia ir pinigai (kaip ir dabar), o tikėjimo bei karūnos iš Romos popiežiaus ar Bizantijos patriarchų priėmimas buvo vienas būdų tą gauti.

Po liepos ateina rugpjūtis ir rugsėjis. Rugpjūtį mes vėl gauname progą nedirbti, mat Jėzaus Motina įžengė į dangų, o rugsėjį visiems tinginiams atsiveria galimybė pašlovinti švietimo sistemos klerkus.

Tada – spalis, bene vienintelis mėnuo, kai nėra ko minėti, tačiau jau lapkritį lietuviai kalendoriuje gauna net dvi raudonas dienas, per kurias gali atlikti pareigą mirusiesiems. Vestuvės, krikštynos, laidotuvės ir kapų lankymas yra kiekvieno žmogaus privatūs reikalai ir daryti iš to nacionalinių nedarbo dienų nėra jokios prasmės, bet politikams svarbu įsiteikti masėms.

Akivaizdu, kad Lietuvoje vis tiek yra pernelyg mažai švenčių, todėl norėčiau pateikti pasiūlymą. Spalį gimė vienas itin svarbus asmuo, tad kodėl gi jo gimtadienio (spalio 18 d.) kalendoriuje nenuspalvinti raudonai ir nepaskelbti nedarbo diena? Kalbu apie Vytautą Landsbergį.

Taip. Jis nėra dalies lietuvių mylimas, tačiau kodėl gi jo gimtadienio negalima išnaudoti kaip preteksto dar vienai nedarbo dienai?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Mūsų senamiestis – tarsi morgas
    Mūsų senamiestis – tarsi morgas

    Neseniai teko skaityti A. Aleksėjūnaitės straipsnį „Kas žudo senamiestį?“ („Klaipėda“, 2024 04 25). Iš tiesų šiame straipsnyje autorė ir atsako į klausimą, kodėl Klaipėdos senamiesčio gyventojai nenori joki...

    4
  • LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė dalyvavo olimpinės ugnies perdavimo ceremonijoje Atėnuose
    LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė dalyvavo olimpinės ugnies perdavimo ceremonijoje Atėnuose

    Penktadienį Graikijos sostinėje Atėnuose vyko iškilminga olimpinės ugnies perdavimo ceremonija Paryžiaus olimpinių žaidynių organizatoriams. ...

  • Ko laukti iš tokių beširdžių?
    Ko laukti iš tokių beširdžių?

    Prieš keletą dienų važiavau 14-ojo maršruto autobusu iš Klaipėdos centro į Tauralaukį. ...

    1
  • Veltėdžiams – jokio gailesčio
    Veltėdžiams – jokio gailesčio

    Dienraštyje „Klaipėda“ perskaičiau straipsnelį apie elgetaujančią moterį prie Biržos tilto ir Herkaus Manto gatvėje. Taip, iš tiesų ta moteris seniai tai daro, ir niekam niekas čia nerūpi. ...

    2
  • Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo
    Iš tiesų buvo iš ko semtis įkvėpimo

    Perskaičius I. Kiseliovaitės straipsnį „Mūzos“ statulėlė – aktorei E. Barauskaitei“ („Klaipėda“, 2024 04 16), labai nenustebino tai, jog gerbiama Eglė Barauskaitė paminėjo, kad jos svarbiausi ir patys didžiausi ...

  • Kur dingo rinkimų kampanija?
    Kur dingo rinkimų kampanija?

    Gerai kažkas pastebėjo „Klaipėdoje“, kad pas mus nevyksta jokia rinkimų į šalies prezidentus kampanija. Praėjusią savaitę jau buvo paskelbti visi oficialūs kandidatai, tarp kurių yra milijonierių, tačiau nematyti nei plakatų, ne...

    1
  • Dėl KGB bendradarbių
    Dėl KGB bendradarbių

    Nors kai kurie žmonės tvirtina nejaučiantys vykstančios rinkimų kampanijos, reikia pasakyti, kad Lietuvoje yra tam tikrų amžinų simptomų, rodančių, kad rinkimų kampanija ne tik vyksta, bet ir artėja prie apogėjaus. ...

    4
  • Medžiai vis tiek netrukus grius
    Medžiai vis tiek netrukus grius

    Pritariu Daivos Janauskaitės straipsnyje „Dėl išsaugotų medžių – košmaras gyventojams“ („Klaipėda“, 2024 04 05) dėstomoms mintims. ...

    3
  • Vietoj Lenino – prekybos centras
    Vietoj Lenino – prekybos centras

    Kažkodėl nieko nebesigirdi apie būsimą Atgimimo aikštės „atgimimą“. Anksčiau tiek buvo kalbų, tiek mūšių dėl naujos jos koncepcijos, prieš keletą metų, regis, vyko net konkursas, kažkas jį laimėjo, o dabar tyla ...

    1
  • Išvadavimas rusiškai – tai mirtis
    Išvadavimas rusiškai – tai mirtis

    Rusijos Federacijos rusai yra tikri išvaduotojai. Jie visą laiką mus vaduoja. Visų pirma, jie išvaduoja nuo rūpesčio turtu – nacionalizuoja. Turi, žmogus, savo lauką, namą, daržinę, karvę, vištą, kiaulę. Ateina jie &ndas...

Daugiau straipsnių