Quantcast

Paminklą ir E. Čekanavičiui?

Kadangi praėjusį kartą prabilus apie lietuvišką paminklų fetišą ir suabejojus Justino Marcinkevičiaus kūrybos verte buvau užpultas komentarų skiltyje, jaučiu turįs pareigą griebtis atsakomųjų veiksmų. Daug kas vadino mane „konservatniku“, tad iš karto pasakysiu, kad jau 30 metų esu socialdemokratų partijos narys, tačiau visada balsuoju už liberalus (gentvilininkus-masiulininkus), mat, mano nuomone, A. M. Brazausko šutvė niekada nesilaikė socialdemokratinių vertybių.

Dabar norėčiau grįžti prie literatūros ir paminklų. J. Marcinkevičius buvo tipiškas sovietinės nomenklatūros poetas ir dramaturgas, o jo kūryba neturi nieko bendro su nacionalizmu ir yra tiek nuobodi, kiek gali būti nuobodūs sovietinės sistemos išlaikomo autoriaus darbai.

Kuo gi aš remiuosi? Ogi oficialiais internete pateikiamais jo gyvenimo faktais. Jis gimė kažkokiame kaime. Lankė kažkokias lavinimo įstaigas, kaip ir kiekvienas vaikas. Po to įstojo į aukštąją, kurią sėkmingai baigė. Jeigu tikėtume lietuviška „Wikipedija“ (kuri, skirtingai nei angliška, yra labai durna), jau 1953 m. (taigi sulaukęs vos 23-ejų) šis žmogus tapo žurnalo „Genys“ atsakinguoju sekretoriumi ir šias pareigas ėjo iki 1957 m., o po to dirbo panašų darbą žurnale „Pergalė“.

Daugelį metų jis vis ėjo įvairias pareigas visokiuose komitetuose, tarybose, kol galiausiai tapo LSSR Aukščiausiosios Tarybos deputatu. Kitaip tariant, jo karjera buvo užtikrinta ir sklandi. Jam nekilo problemų kur nors stojant ar bandant įsidarbinti. Jis nebuvo įkalintas, nužudytas, paguldytas į psichiatrijos ligoninę ar priverstas emigruoti.

Komunistų represijos palietė ne vieną visame pasaulyje vertinamą SSRS ar Rytų Europos literatą (net kai kuriuos Nobelio premijos laureatus), taip pat Kubos, Vietnamo, Kinijos ir kitų valstybių, kuriose įsitvirtino bolševikai, kūrėjus, tačiau J. Marcinkevičiaus darbai buvo publikuojami ir jis kiek lėtokai, bet užtikrintai kilo karjeros laiptais.

J. Marcinkevičius ir taip yra sektantiškai garbinamas – jau trys Nepriklausomybės vaikų kartos išmuštruotos jį šlovinti.

Kaip ir Juozas Baltušis bei daugelis kitų, J. Marcinkevičius neatsisakė savo statuso, privilegijų ar galimybių tam, kad bent simboliškai paremtų kitus Lietuvos ar užsienio kolegas, kurie ne taip gerai sutarė su marksizmu.

Ką visa tai sako apie žmogų?

Jis buvo sistemos kūrėjas, pagimdytas sistemos, maitinamas jos, dirbantis jai ir ją šlovinantis, nepaisant to, kad kai kurie jo kūrinių personažai buvo žinomi žmonės iš Lietuvos praeities.

J. Marcinkevičiaus taip pat nereikėtų teisinti tuo, kad jis „buvo kairiųjų pažiūrų“ ir tuo, kad „tada visi buvo komunistai“. Kairiųjų pažiūrų buvo venclovos, nėrys, cvirkos ir t. t. Mano giliu įsitikinimu, šie asmenys atvežė į Lietuvą raudonąją saulę, nes tikėjosi, kad tai bus naudinga jų karjerai, tačiau jie, matyt, taip pat buvo gana nuoširdžiai įtikėję, kad nuo marksizmo bus geriau ir visiems kitiems.

Kitaip tariant, būtina moksliškai atskirti tuos literatus, kurie padėjo Lietuvai „įstoti“ į SSRS, vadovaudamiesi savo naivumu, godumu, tuštybe ar kvailumu, ir tuos, kurie, vaizdžiai kalbant, buvo „sukurti“ ir „išmuštruoti“ jau sistemos mėgintuvėliuose. Kaip manote, kodėl J. Marcinkevičiaus paminklo idėją palaiko visokios pinskuvienės, malinauskai ir karbauskiai? Nes jie buvo „pradėti“ tuose pačiuose nomenklatūriniuose induose.

Prasidėjus SSRS griuvimui, J. Marcinkevičius, kaip ir aktorius Donatas Banionis, galima sakyti, atvirai neužėmė nei prosovietinės, nei antisovietinės pozicijos. Kažką numykė apie tautą, meilę gimtajam kraštui, o Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų kraštų, žmonės žodžiuose įžvelgia tą prasmę, kurią jiems norisi girdėti, tad neišprususi publika jį greitai pakrikštijo Tautos dainiumi.

Aišku, atkirsite, kad J. Marcinkevičius buvo siejamas su Sąjūdžiu ir netgi prisidėjo jį įkuriant. Neabejoju, kad ir Vladimiras Putinas būtų prisidėjęs prie Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio įkūrimo ir aktyviai įsitraukęs į jo veiklą, jeigu tik būtų susiklosčiusios atitinkamos aplinkybės (pvz., viršininkai būtų liepę tą padaryti).

Šiais laikais Sąjūdis tampa panacėja, todėl visi, net visiški „vatnikai“, stengiasi prie jo šlietis (ir Šeimų maršas persivadino į Šeimų sąjūdį, kad įtaigiau skambėtų artėjant rinkimams).

Pakartosiu mintį, kurią sakiau praėjusiame tekste – J. Marcinkevičius ir taip yra sektantiškai garbinamas – jau trys Nepriklausomybės vaikų kartos išmuštruotos jį šlovinti. Tegul taip lieka, nes jis vis tiek yra ryški mūsų provincialios literatūros dalis, tačiau paminklo jam statyti nebūtina.

P. S. Kad suprastumėte, kokie yra nuobodūs J. Marcinkevičiaus ir kitų „taribinės“ Lietuvos kūrėjų darbai, pateiksiu vieno žinomo kubiečių autoriaus darbo ištrauką (daugiau galite skaityti mokesčių mokėtojų pinigais šeriamuose „Šiaurės Atėnuose“):

„Nuėjau į Anos Marijos namus. Papasakojau jai savo istoriją ir ji leido man kelias naktis apsistoti pas save, ant grindų, bet iš tiesų aš trukdžiau jos romanui su Beatriče. Tamsoje klausiausi, kaip jos mylisi ir apsimeta, kad Beatričė yra vyriškis, ir visa tai mane labai jaudino ir aš masturbavausi, kol vieną naktį neištvėręs priėjau prie jų lovos su pasistojusia labai standžia varpa, įjungiau šviesą ir tariau:

– Kelkitės, dabar mes trise pasimėgausime!

Beatričė numatė tokį akibrokštą. Ji palindo po lova, ištraukė labai storą elektros laidą, vieną iš tų su švino lydmetaliu, ir puolė mane kaip laukinis žvėris (Pedro Juan Gutierrez, „Purvinoji Havanos trilogija“ („Trilogía sucia de La Habana“, 1998).



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai kad

tai kad portretas
komunistas komunistui nelygu: pvz. komunistas - inžinierius, eilinis darbininkėlis, kolūkietis ar kitoks proletaras visgi kūrė materialines vertybes, komunistas – gydytojas gydė žmogaus kūną ir sielą, tuo tarpu komunistai – rašytojai, poetai sovietmečiu žalojo jaunimo smegenis, piešė komunistinio rytojaus pseudo viziją, rašė ditirambus leninams, stalinams, “pudrino” smegenis pompastika, banalybėmis, pseudo dvasinga lyrika, kuri, kaip nebūtų gaila, randa terpę nūdienos kai kurių senjorų galvose… Ar matote veiklos skirtumus?

Jie dvokia

Jie dvokia portretas
Geras teisingas raugalas apie homosovietikus.

Onė

Onė portretas
Ponas autoriau tai gal pats esi kažką panašaus sukūręs,išleisk knygą mielai paskaitysim,nes šita rašliava visai kvaila, išvis prisigaudei žinių ir atrodai pats sau protingas. Deja deja....
VISI KOMENTARAI 63

Galerijos

  • Palangoje galėjome stebėti vieningos kultūros Europą
    Palangoje galėjome stebėti vieningos kultūros Europą

    Savaitgalį teko praleisti Palangoje. Mero Šarūno Vaitkaus kvietimu teko dalyvauti Palangoje įvykusiame Europos brasbandų (varinių pučiamųjų orkestrų) čempionate. ...

  • Nusilenkti Mamai
    Nusilenkti Mamai

    Draugė net šastelėjo nuo mobiliojo telefono. „Nenoriu matyti to išsigimimo!“ – nė nedirstelėjo į nuotrauką, kurioje ant baltai užklotos pakylos gėlių jūroje guli ... šuo. Pašarvotas. Savo skausmu socialin...

    1
  • Skaniai gyvename
    Skaniai gyvename

    Valgai vynuogę ir stebiesi: Pietų kraštų vaisius vidury žiemos. Kaduise, prieš 30 metų, ir rudenį negaudavai. O dabartės – bet kuriuo metu, bet kokiais kiekiais. Bet kažkas kikena: gal jis nežino, kaip tikros vynuogės atrodo: gels...

    13
  • Putinai kyla į paviršių
    Putinai kyla į paviršių

    Bolševikai nebuvo vienintelė jėga 1917-aisiais siekusi perimti valdžią Rusijoje. Tų pačių metų rugsėjo 10–13 d. (matyt, pagal Grigalijaus kalendorių) savo laimę išbandė ir generolas Lavras Georgijevičius (1870–1918), mies...

    8
  • Juoda – tai balta
    Juoda – tai balta

    Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos daugumos turėjo nė kiek nenustebinti kreivais minčių vingiais ne pirmąkart pasižyminčio Rusijos atstovo V. Nebenzios kritika dėl naujai parengto rezoliucijos projekto, šįkart liečiančio bosnių musulmonų gen...

    4
  • Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija
    Lietuvos ūkis metus pradėjo su nauja energija

    Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvos bendrasis vidaus produktas per metus išaugo 2,9 proc., o palyginti su paskutiniuoju 2023 m. ketvirčiu jis padidėjo 0,8 proc. Didžiausią teigiamą įtaką BVP pokyči...

  • Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas
    Rinkimai – visuomenės brandos įvertinimas

    Rinkimai demokratinėje valstybėje – tai pirmiausia visuomenės brandumo įvertinimas, tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kiek laisvos Lietuvos piliečiai turi galimybių ir noro per rinkimus išreikšti savo valią ir lemti valstybės r...

    4
  • Rinkimų kampanija lygi nuliui
    Rinkimų kampanija lygi nuliui

    Rinkimų į valstybės vadovo postą šiemet nebus, prezidento institucija po D. Grybauskaitės – nususinta ir nebeaktuali. Tyla, ramybė ir bangų ošimas – kampanija lygi nuliui. Kybo tik keli ironiški premjerės plakatai tarp ...

    7
  • Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?
    Kaip prisivyti Europos Sąjungos vidurkį ne tik vartojant, bet ir kaupiant ateičiai?

    Pastarąjį dešimtmetį pajutome tikro „vakarietiško“ gyvenimo skonį. Mūsų jau nebestebina kavos puodelio kaina Madride, nes Vilniuje už jį mokame beveik tiek pat. Daugeliui savotišku standartu tapo ir savaitgalio kelion...

    3
  • (Ne)reikalingos knygos
    (Ne)reikalingos knygos

    Užbaigdami Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę, šiandien  bibliotekininkai leisis į žygį Plateliuose. Tai šios profesijos atstovų žinutė visuomenei, kad bibliotekininkai – ne tarp knygų lentynų užsisklendusi, o aktyvi,...

Daugiau straipsnių