Quantcast

B. Netanyahu nepritars jokiam laikinam JAV ir Irano susitarimui dėl branduolinės programos

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) sekmadienį pareiškė, kad nepritaria jokiam laikinam susitarimui dėl branduolinės programos, dėl kurio, kaip pranešama, derasi JAV ir Iranas.

B. Netanyahu kalbėjo po to, kai Izraelio žiniasklaida pranešė, kad Vašingtonas ir Teheranas pasiekė susitarimą, kuriuo siekiama šiek tiek pristabdyti Irano branduolinę programą mainais į tam tikrą sankcijų sušvelninimą. Šių pranešimų nebuvo galima nepriklausomai patvirtinti, o JAV viešai paneigė bet kokį tokį susitarimą.

B. Netanyahu sakė, kad Izraelis informavo JAV, jog „labiausiai riboti susitarimai, vadinamieji mažieji susitarimai, mūsų nuomone, nepasitarnauja tikslui ir mes jiems taip pat prieštaraujame“.

Praėjusią savaitę Izraelio svetainė „Walla“ pranešė, kad pagal naujus susitarimus Iranas mainais į sankcijų sušvelninimą apribos urano sodrinimą iki 60 proc. Tinklalapyje taip pat teigiama, kad šalys tariasi dėl abipusio kalinių paleidimo.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) praėjusią savaitę sakė, kad jokio susitarimo nėra, ir pridūrė, kad šie pranešimai neatitinka tikrovės.

Savo pranešime „Walla“ teigė, kad B. Netanyahu atskleidė susitarimo detales neseniai vykusiame parlamento komiteto posėdyje. JAV ir Izraelis dalijasi žvalgybos informacija, o pagrindinis šalių tarpusavio santykių objektas yra Iranas ir jo branduolinė programa.

B. Netanyahu griežtai prieštaravo 2015 metais Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai tarpininkaujant sudarytam Irano ir pasaulio galybių susitarimui, kuriuo buvo siekiama apriboti Irano branduolinę programą. Jis buvo vienas pagrindinių 2018 metais prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimo pasitraukti iš šio susitarimo šalininkų.

Iranas teigia, kad jo programa skirta civiliniams tikslams. Izraelis mano, kad branduolinį ginklą turintis Iranas kelia didelę grėsmę, ir remiasi jo raginimais sunaikinti Izraelį bei antiizraelietiškų kovotojų grupuočių rėmimu visame regione.

Izraelis teigia, kad neatmeta galimybės imtis karinių veiksmų, kad neleistų Iranui pasigaminti branduolinio ginklo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pastebejimas

Pastebejimas portretas
Ne sitam sudui spresti siaip jau. Pasitrauk is okupuotu teritoriju pirma, tada galesi reiksti kazka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių